Zo drinken we wijn in 2020

CREDITS: Natalie

Elk jaar brengt op veel gebieden veranderingen met zich mee. Zo worden er ook interessante voorspellingen gedaan. Ook qua trends op het gebied van food and drinks. Onder andere de manier waarop we wijn consumeren verandert in 2020.

Met smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar deze opkomende veranderingen op het gebied van de populaire drank kunnen de markt wel eens veranderen. Je voelt je straks wellicht minder opgelaten om een non-alcoholisch wijntje te bestellen. Of je wijn te mixen? In 2020 ‘wijnen’ we volgens onderzoek wat anders.

Zo drinken we wijn in 2020

wijn cocktail 2020 foto
Foto: Markus Spiske

Nieuwe generatie wijndrinkers

Op dit moment is wijn vooral populair bij ouderen. Dit kun je je wellicht niet bedenken, want zeker de jongere generatie jaagt er al snel een fles (of vijf) doorheen op een avondje uit.

Jongere consumenten hebben echter meer grip op de toekomst. Zo laten wij op een hele andere manier bepalen welke wijn we uitkiezen. Je herkent het wel: mooie fles, veel stickers en staat beter op de Insta Story van de dames.

Ook drinken we dus vaker wijn buiten huis: vaak duurder, gebaseerd op aanraden en misschien wel uit eigen land. Onze collega wijn-drinkers en influencers beïnvloeden deze keuzes voor de jongere generatie.

Kwaliteit over kwantiteit wijn

Dit klinkt vrij oppervlakkig, alsof we geen aandacht meer besteden aan de smaak. Dat is dan weer niet waar. Volgens onderzoek van IWSR gaan we juist minder wijn consumeren, maar van meer kwaliteit. Less is more.

Wat houdt dat in? We gaan bijvoorbeeld voor kleinere verpakkingen. Denk aan blikjes wijn bijvoorbeeld. Dit is nu nog niet heel populair, maar onder het mom van zero-waste zul je dit vast vaker tegenkomen. In de V.S. is canned wine bijvoorbeeld al wel helemaal hip.

welke wijn diner foto

Geen katers meer van wijn in 2020

Soms drink je één wijntje en heb je de volgende ochtend al een lichte migraine. Dat is wel heel zwak, maar het kán. In 2020 zullen velen dit achterwege gaan laten. Het wordt namelijk steeds populairder om een non-alcoholisch wijntje te bestellen.

Dit komt vooral omdat de huidige generatie meer bewust omgaat met de relatie van alcohol tot je gezondheid. Mocht je het nog niet weten: niet goed voor je dus. De zero-alcohol keuze wordt dan ook sneller gemaakt. Gezonder en gegarandeerd geen kater.

Nieuwe wijn(cocktails)

Wit, rood, rosé of … oranje? In New York, Londen en Amsterdam staat deze nieuwe wijn al op de kaart. Het gaat bij oranje wijn eigenlijk om een intensievere witte wijn met wat meer body.

De oranje kleur is te danken (of te wijten?) aan de schil die langer op de druif blijft bij het proces. Heel ingewikkeld allemaal, maar daaruit is wel een nieuwe keuze geboren. De wijn heeft een wat bittere nasmaak en vervangt een beetje rode wijn. Hier neigt men tegenwoordig namelijk wat minder naar.

Wat betreft nieuwe keuzes gaan we deze ook steeds meer creëren door onze wijn te mixen. Wijncocktails zijn upcoming en helemaal niet zo gek als het klinkt misschien. Geniet in 2020 bijvoorbeeld van een Spagliato, Milk & Honey of een Grain & Grape.

Opkomst van de bewuste natuurlijke drinker

Als jij dacht dat wijn een milieubewuste vegan keuze was (druiven zijn toch planten?), had je het dus goed mis. Bij het proces van wijn maken, komen bepaalde eiwitten of zelfs vis kijken.

De huidige generatie vraagt steeds meer naar echt plant-based wijn met natuurlijke of biologische ingrediënten. Daarbij komt het belang van fairtrade steeds meer op.

Het gaat de nieuwe generatie dus echt niet alleen om de mooie fles. Wijn drinken wordt in 2020 waarschijnlijk klimaatvriendelijker dan voorheen. De nieuwe consument is bewuster en bereid om er wat extra voor neer te leggen.

wijn 2020, Zo drinken we wijn in 2020
Foto: Picjumbo
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…