Hoelang is een geopende fles wijn houdbaar?

CREDITS: Matthieu Joannon

Het is altijd een goede reden om een flesje wij open te trekken. Even lekker een momentje voor jezelf, kaasplankje erbij. Na een glas of drie is het wel mooi geweest en gaat de wijn weer in de koelkast. Een aantal dagen later pak je weer een glas, maar tot je grote ergernis is de wijn niet meer binnen te houden. Eeuwig zonde! Hoelang is geopende fles wijn houdbaar? En wat hangt daar allemaal van af?

Hoelang is een geopende fles wijn houdbaar?

We nemen weer een onderzoekende houding aan, want er zijn verschillende aspecten die het maken of jij na een paar dagen nog kan genieten van een glaasje vino. Zo spelen tanines en de soort wijn een grote rol in de houdbaarheid van de fles.

Rode wijn bewaren

Een fles rode wijn is veel korter houdbaar dan een fles witte wijn of rosé. De algemene regel is dat je een fles rode wijn binnen twee of drie dagen na het openen genuttigd moet hebben. In principe geen vervelend karwei, maar als je niet zo’n stevige drinker bent kan dit nog wel eens tegenvallen. Heb je een wijn uit een enorm goed jaar of met veel tanines, dan kan je hem prima een dagje langer bewaren.

Maar wat zijn tanines precies? Tanine is een chemische verbinding in de wijn die ook wel looizuur wordt genoemd en heel duidelijk de smaak bepaald. Tanine is daarnaast ook de stof die er voor zorgt dat de wijn langer houdbaar is, het zorgt er namelijk voor dat de groei van bacteriën wordt vertraagd.

Een goede tip is om een rode wijn zowel na als voor de opening op een koele donkere plek te bewaren. De koelkast is dus een prima plek. Hoewel je rode wijn eigenlijk niet koud hoort te drinken is dit een uitstekende plek om de smaken langer op hun plek te houden.

hoelang is een geopende fles wijn houdbaar?, Hoelang is een geopende fles wijn houdbaar?
Foto: Lana Abie

Witte wijn bewaren

Een fles witte wijn is dus flink wat langer houdbaar dan een flesje rood. Bij een flesje wit of rosé wordt vaak een dag of vijf na de opening gehanteerd. Je moet er wel rekening mee houden dat de wijn een dag na de opening als een stuk anders kan smaken. Hier moet je jezelf niet door laten afschrikken, hij is nog wel een tijdje goed. De wijn smaakt alleen een stukje minder fruitig en fris, maar dat mag de pret allemaal niet drukken toch?

Is hij zuur? Weggooien óf gebruiken om mee te koken, dit kan namelijk nog prima!

Champagne

In de categorie mousserende wijnen moet er gewoon stevig worden doorgedronken, je kan deze wijnen eigenlijk niet bewaren. De smaak verdwijnt vrijwel direct en bovendien is ook al het koolzuur enorm snel uit de fles verdwenen. Doordrinken dan maar. Wat een straf!

Hoe kan je wijn het beste bewaren?

Zet een geopende fles wijn altijd in de koelkast, ongeacht de kleur. Doordat de temperatuur in de koelkast lekker laag is wordt het oxidatie-proces vertraagd. Zoals je waarschijnlijk weet vindt het oxidatie-proces plaats als er zuurstof bij de wijn komt. Het is daarom altijd een goed idee om de wijn te vacumeren. Hier heb je speciale pompjes (Nederlandse uitvinding!) voor die de zuurstof uit een fles wijn kunnen trekken. Doe je dit, dan heb je de meeste kans om een wijn wat langer te kunnen bewaren.

hoelang is een geopende fles wijn houdbaar?, Hoelang is een geopende fles wijn houdbaar?
Foto: Deleece Cook