Dit zijn de drink trends in 2019

Terwijl je inmiddels wordt doodgegooid met met food trends, zijn er ook steeds meer drink trends te vinden. Onze (alcoholische) drankjes worden steeds uitgebreider en innovatiever en een “gewoon pilsje” of simpele mojito kan echt niet meer. En ben je toevallig bezig met Dry January (of Dry 2019), dan heb je geluk want alcoholvrije cocktails zijn dé shit dit jaar. Wij hebben de 5 grootste drink trends in 2019 voor je op een rijtje gezet.

5 drink trends in 2019

Alcoholvrije cocktails

Anno 2019 zijn we die eeuwige kater spuugzat en kiezen we dit jaar massaal voor de alcoholvrije cocktail. De trend begon zich in 2018 al langzaam te ontwikkelen: de alcoholvrije cocktails kregen een steeds prominentere plek op de barkaart. Dit jaar zal de trend zich verder gaan uitbreiden. Jezelf schamen wanneer je een mocktail bestelt is dus passé. In plaats van de standaard alcoholvrije mojito, komen er innovatievere en meer pittigere alcoholvrije cocktails op de kaart. Denk bijvoorbeeld aan drankjes met ingelegde uien of rode biet. Alles behalve saai dus.

Bijzondere ingrediënten en combi’s

Chorizo, ansjovis, andijvie, boerenkool, het kan dit jaar allemaal in je cocktail belanden. Naast deze bizarre ingrediënten zul je ook steeds meer groentencocktails op de kaart gaan vinden. En dan natuurlijk niet met je dagelijkse groenten, maar denk hierbij eerder aan tomatillo, chayote, varenkrul, jicama en sunchoke – ja dit bestaat allemaal echt. Bijzondere en buitengewone smaakcombinaties onder de drink trends voor 2019 gegarandeerd.

Bier bij het dinner

Wanneer je buiten de deur eet, zit de kans er dik in dat je naast de menukaart ook een wijnkaart in je handen gedrukt krijgt. Wijn en eten is voor ons namelijk een logische combinatie. Wat nieuw is, is de bierkaart naast de menukaart. ‘In 2019 worden bieren gekoppeld aan de menukaart. Restaurants serveren speciale bieren dan ook vaker bij gerechten,’ aldus biersommelier Arvid Bergström. ‘De biersommelier is in opkomst en daar gaan restaurants gebruik van maken. Fijnproeven is niet alleen meer voor de wijnliefhebbers.’

Milieubewust drinken

Zoals we ook al bij de food trends voor 2019 zagen, is het milieu een belangrijk puntje in de drink trends in 2019. Barren zullen er steeds meer aan doen om verspilling tegen de gaan. Zo wordt niet alleen het sap van een citroen gebruikt, maar ook de schil en het vruchtvlees. Er worden dus ‘kliekjes’ in je drankje gemikt, wat meteen een vernieuwende twist geeft. Ook zullen steeds meer wijnen en bieren milieuvriendelijk geproduceerd worden, waardoor je onder andere voor veganistische wijn kunt kiezen.

Wijn- en biercocktails

In plaats van het alleen maar mixen van sterke dranken, komt dit jaar de wijn- of biercocktail om de hoek kijken. Een nieuwe twist, waardoor er nóg meer combinaties mogelijk zijn. Denk aan gin in combinatie met sparkling wine, meloen en komkommer of rum met prosecco en fruitsap. Een biervariant is bijvoorbeeld stout bier in combinatie met espresso en koffielikeur of een IPA bier met campari en sparkling orange juice. Ook het gebruik van zoetere, versterkte wijnen zoals port en sherry zul je vaker in deze cocktailvarianten terugvinden.

drink trends in 2019