Dit zijn de beste wijnen van Nederland

‘Denk je wijn, dan denk je Frankrijk, Italië of Spanje!’ Of een van de andere warme landen waar de pittoreske dorpjes tussen de wijnranken liggen. Maar ook in ons koude kikkerlandje weten we inmiddels hoe we wijn moeten maken. Ieder jaar gaat de kwaliteit verder omhoog! In Nederland kennen we onder andere druivensoorten als Johannes, Solaris en Cabernet Cortis, waar wijnen van worden gemaakt. Allemaal mooie namen, maar wat is er in Nederland nou te vinden op wijngebied?

Dit zijn de beste wijnen van Nederland

Ieder jaar wordt de Wijnkeuring van de Lage Landen gehouden. Deze wordt gehouden in het Duitse Neustadt. Hier keurt een vaste organisatie ieder jaar blind verschillende wijnen, waaronder ook Duitse, om de willekeur hoog te houden. Dit jaar deden er 57 Nederlandse wijngaarden mee met 212 verschillende wijnen. Dit zijn de beste:

Witte wijnen uit Nederland

Deze wijnsoort wordt gemaakt van enkel het sap van de druiven. De schil, steeltjes en pitten zijn hiervoor verwijderd. Omdat druivensap zonder schil nagenoeg geen kleur bezit, krijgt deze wijn zijn heldere kleur. Witte wijn kun je dus ook maken met blauwe druiven.

Kitsberg Chardonnay “Krachtig” 2018

De beste witte wijn gemaakt in Nederland vinden we in Klein-Gelmen. Hier wordt de ‘Kitsberg Chardonnay “Krachtig” 2018’ gemaakt. Deze wijn wordt gemaakt door wijnmaker Daniel Medarts. In 2018 won hij met dezelfde wijn ook al bij deze competitie. Zet de barkoeler aan want deze drink je lekker koud!

Vrakelberger Wit Cuvée 2018

Op het wijndomein de Vrakelberg in Voerendaal wordt de Vrakelberger Wit Cuvée 2018 gemaakt. Hier liggen de wijnranken op een perfecte hoek ten opzichte van de zon. De Franse wijnmakers zouden er jaloers op zijn!

Solaris 2018

Dit is een mooie volle witte wijn, gemaakt van een vroeg gerijpte Solaris drijf. De wijn bevat tonen van tropisch fruit en een vleugje vanille. De wijn wordt gemaakt in Nijkerk door Wijngaard Aan de Breede Beek. Hier is wijnmaker Henk Breugem de baas en hij doet het goed. Zijn wijnen vallen vaak in de prijzen waaronder ook de Solaris 2018.

Wijnen Nederland
Foto: Matthieu Joannon

 

Rode wijnen uit Nederland

Bij rode wijn wordt de schil van de blauwe druif niet of later verwijderd tijdens de gisting. Hierdoor ontstaat de diep donkere kleur van de wijn. De kleur van de wijn wordt beïnvloed door de tijd die de schillen mee gisten.

Johannes 2017

Deze winnende wijn is gemaakt met Cabernet Cantor, Cabernet Cortis en Pinotin. Door deze melange van druiven heeft de wijn een geur van rood fruit als kersen en bessen. Door het rijpen op hout krijgt de wijn aroma’s van cederhout. Deze wijn drink je bij lam, rund, stoofvlees, lichte wildgerechten of kaas.

LingeRood Cuvee Barrique 2017

Voor deze wijn zijn alleen gezonde en rijpe druiven gebruikt. Door de strenge selectie wordt de hoogste kwaliteit gehandhaafd. De wijn wordt gerijpt in een eikenhoutenvat van 225 liter. De zogenaamde Barrique. Hierdoor ontstaat een stevige en complexe wijn met een zachte smaak.

Regent Barrique 2016

Deze krachtige rode wijn heeft zijn smaak te danken aan de rijping op hout. De wijn is perfect voor rood vlees en verschillende soorten wild. De wijn is erg droog en krachtig, met tonen van vanille.

wijnen Nederland
Foto: Kym Ellis

Rosé wijn uit Nederland

Rosé is dé wijn voor de warmere dag. Een goed glas koude rosé is met een borrelplankje ideaal voor op een warme zomeravond!

Gerardus Rose 2018

Ook deze wijn komt van Wijngaard St. Martinus uit Vijlen. De wijn wordt speciaal voor hotel restaurant Gerardushoeve samengesteld. Hier moet je hem gaan proeven!

 

Wijnen Nederland
Foto: John Canelis

 

Zoete wijnen

Zoete wijnen worden vaak als dessertwijn neergezet. De beste wijnen van Nederland op dit gebied zijn dan ook perfect als aperitief in combinatie met milde blauwschimmelkazen.

LingeWit Edelzoet 2018

Deze wijn komt wederom van Betuws Wijndomein in Erichem Gelderland. Hier maken ze deze wijn van 100 procent Solarisdruif. De trossen worden laat geoogst en vervolgens vier weken gedroogd. Hierdoor concentreren de aroma’s, suikers en zuren zich. De zoute wijn is perfect als aperitief of in combinatie met fruitsalade of sorbetijs. Dit komt door tonen van gedroogde abrikoos en citrus.

Polderzoet 2018

De zoete wijn is gemaakt van een combinatie van Solaris- en Johanniterdruiven. Door het goede druivenjaar van vorig jaar is de wijn heerlijk zoet. Wijnmaker Cor van der Veeken ziet ook dit jaar weer een goede oogst komen! Wij zijn al benieuwd!

wijnen Nederland, Dit zijn de beste wijnen van Nederland
Foto: Pixabay

Mousserende wijnen uit Nederland

Onder mousserende wijnen verstaan we wijn die koolzuur houdend is. Champagne is toch wel de bekendste. Maar in Nederland kunnen ze er ook heel wat van.

Fromberger Classique 2017

Deze mousserende wijn is gemaakt van de Bacchusdruif. Hierdoor is de wijn helder en sprankelt in een geelgroene kleur. De smaak is fris en bloemig, met tonen van perzik. Deze wijn drink je bij vis en lichte vegetarische gerechten.

En Passant Brut 2017

Dit is uit deze lijst de enige Zeeuwse wijn. Druiven geteeld op de kalkrijke bodem in de Zak van Zuid-Beveland krijgen hierdoor de mooie zachte zuren. Dit heeft ook te maken de hogere temperaturen. Een van de beste mousserende wijnen van Nederland maken ze van de Souvignier Gris.

Bij vrijwel iedere wijngaard is het mogelijk om te gaan proeven en dat raden we jou zeker aan. Voor goede en mooie wijnen hoef je écht niet naar onze Franse zuiderburen maar kun je gewoon in Nederland blijven! Enjoy!

Wijnen Nederland
Foto: Billy Huynh