Doen: een whisky roadtrip door de Schotse Hooglanden

CREDITS: Bigstock

Wij mannen zijn fan van een roadtrip. Én we zijn fan van Schotse whisky. 1 + 1 = 2, dus een whisky roadtrip door Schotland hoort op jouw bucketlist te staan. In Schotland zijn ongeveer 128 whiskydistilleerderijen, zo nu en dan sluit of opent er een nieuwe distilleerderij, dus als je die állemaal wil bezoeken ben je wel even zoet. Vandaar dat je ook een roadtrip kan maken door alleen het grootste – én mooiste – whiskygebied van Schotland: The Highlands.

De ultieme whisky roadtrip door de Schotse Hooglanden

De Schotse Hooglanden is geografisch gezien het grootste whiskygebied. Het is een streek die zich uitstrekt van Orkney in het noorden tot het eiland Arran in het zuiden. 25% van de totale productie van whisky is afkomstig uit The Highlands. Omdat het zo’n uitgestrekt gebied is, zijn de whisky’s moeilijk te categoriseren.

In grote lijnen zijn het robuuste, volle single malts die ook individuele kenmerken hebben, afhankelijk van de distilleerderij en de locatie. De meeste whisky’s zijn rokerig en turfachtig van smaak, maar er zijn ook whisky’s die verrassend delicaat zijn, zoals Dalwhinnie.

In totaal zijn er 41 distilleries in de streek. Van groot tot klein en van dik tot dun; ze hebben allemaal een eigen werkwijze én een authentiek verhaal. Het is misschien iets te veel van het goede om ze allemaal te bezoeken, dus we hebben de meeste unieke distilleerderijen voor je uitgelicht. Als je deze bezoekt, en tussendoor van de Schotse natuur geniet, heb je de ultieme whisky roadtrip door de Schotse Hooglanden. Tijdens trip rijd je ook nog een stuk door de Lowlands. Heb je dat ook weer meegemaakt, toch?

whisky roadtrip
Foto: Bigstock

Glenturret Distillery | Perthshire

Als je gevoelig bent voor historie dan móet je van ons aankloppen bij de Glenturret Distillery. Het is namelijk de oudste distilleerderij van Schotland. In 1775 werd Glenturret namelijk al geopend. Je kan er net zoals in vele andere distilleerderijen een rondleiding meepakken, maar je kan ook rechtstreeks een Single Malt pakken in de bar. Als je besluit om een rondleiding te pakken krijg je grootste fles whisky te zien ter wereld: een fles The Famous Grouse met 228 liter.

whisky roadtrip, Doen: een whisky roadtrip door de Schotse Hooglanden

Isle of Arran Distillery | Lochranza

De Isle of Arran Distillery is het meest zuidelijk gelegen van alle whiskydistilleerderijen in The Highlands. De distillery is relatief jong, 1994 opgericht, en is een van de weinige onafhankelijke distilleerderijen in Schotland. Tijdens het bezoek krijg je veel traditionele houten washbacks en koperen stills te zien. Daarnaast is er ook een restaurant waar je typische gerechten naar binnen kan gooien.

Tomatin Distillery | Tomatin

Mooier gaat het niet worden: de Tomatin Distillery ligt aan de oostelijke rand van het mooie Monadhliath-gebergte, waar sinds de 15e eeuw whisky wordt geproduceerd. De distilleerderij draait sinds 1897, en de kenners draaien vandaag de dag nog steeds. Deze whisky is uniek doordat er nog steeds  bronwater uit de stroom genaamd Alt-na Frith wordt gebruikt. In drie verschillende tours kan je ontdekken hoe deze exclusieve whisky geproduceerd wordt.

Check ook: Alle namen, smaken en soorten whisky op een rij!

Dalwhinnie Distillery | Dalwhinnie

Een whiskydistilleerderij in een nationaal park, hoe vet is dat. De Dalwhinnie Distillery ligt in het nationale park Cairngorm in het hart van de Schotse Hooglanden. Als je aan komt rijden is het net alsof je een mooie film bent terechtgekomen. Doordat het gebouw op 1.164 voet boven zeeniveau ligt is het de hoogstgelegen distilleerderij van allemaal.

whisky roadtrip, Doen: een whisky roadtrip door de Schotse Hooglanden
Foto: Bigstock

Abhainn Dearg Distillery | Uig

Abhainn Dearg (uitgesproken als ‘aveen jerræk’) is geen moderne distilleerderij. En dat dien je te lezen in de positieve zin van het woord. Veel andere Schotse whiskymakers zijn overgestapt naar moderne machines. Bij Abhainn Dearg wordt elke fase van het proces nog steeds met de hand gedaan. De distilleerderij produceert kleine batches Scotch whisky, waardoor de authentieke smaak van vroeger op je tong valt.

Check ook: Interview met een whiskykenner: zo koop je online exclusieve whisky

LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…