Zo tilt Whisky pairing je avond naar een hoger niveau

CREDITS: Albert van Beeck Calkoen

Een goed glas wijn bij een mooi gerecht. Je kunt ons eigenlijk niet veel blijer maken. Het liefst zoveel mogelijk gangen, mét wijn-arrangement. Als je echter de titel goed gelezen hebt, dan weet je dat je niets gaat leren over wijn. We gaan het juist hebben over een andere drank die zich als een vis in het water voelt bij een brede selectie gerechten: whisky.

Zo kies je de juiste food pairing bij jouw whisky

Whisky is op zich al een drank die je altijd in huis moet hebben. Heerlijk in een cocktail, bij een goede sigaar of gewoon neat.  Door een brede keuze aan variabelen zijn de masterblenders uit whiskytown meesters in het creëren van uitzonderlijke smaken die vaak nog beter tot hun recht komen bij de juiste gerechten. Op uitnodiging van Benriach Distillery leerden we héél veel over whisky pairing. Let’s go!

MANIFY Benriach Whisky pairing
Foto: Albert van Beeck Calkoen

Vier domeinen in whisky pairing

Als het gaat om een whisky pairing kun je het ruwweg in vier domeinen verdelen. De echte snobisten zullen er waarschijnlijk meer kennen, maar laten we het voor nu simpel houden. De vier domeinen die je kunt onderscheiden zijn mild & zacht, medium & granig, vol & rijk en krachtig & rokerig. Per domein passen daarbij weer verschillende gerechten voor dé ultieme pairing.

Indruk maken op de boys in drie, twee, één…

Mild & zacht

Binnen het eerste domein mild & zacht vinden we smaken als vanille, karamel, citrus en je kunt zelfs tonen van frisse peer vinden. Een dergelijke whisky gaat een mooi partnership aan met lichte gerechten. Denk aan ceviche van zwaardvis of zeebaars. Een zachte romige jonge geiten- of schapenkaas zal deze whisky zeker niet misstaan. Een goede whisky binnen dit domein is de Benriach – The Original Ten.

MANIFY Benriach Whisky pairing
Foto: Benriach Distillery

Medium & granig

De tweede laag is een trapje zwaarder en geeft je aroma’s van sinaasappel, honing en zwart fruit. Qua smaak moet je meer denken aan gebakken sinaasappel en een vleugje kruidige mokka. Dit type whisky komt tot leven in de buurt van rendang of asperges met koud gerookte zalm. Subtiel, maar toch aanwezig zullen dergelijke smaken elkaar versterken. Een mooie medium whisky is de Benriach – The Twelve.

Benriach Whisky Pairing
Foto: Benriach Distillery

Vol & rijk

Op level drie maakt de whisky korte metten met een licht gerecht. De ceviche die we bij gang één hebben geproefd wordt vernederd door een whisky van dit kaliber. Dat wil echter niet zeggen dat een vol & rijke whisky beter is dan een mild & zachte whisky. In de categorie vol & rijk mag je denken aan mooie stukken vlees zoals een eendenborst of stukje lamsrug. Het liefst gegaard op een barbecue met wat rook hout, om de whisky weerstand te bieden. Ga voor een whisky die behoorlijk wat rook heeft gehad, maar hou hem nog wat subtiel. De Benriach – The Smoky Ten is hiervan een goed voorbeeld.

MANIFY Benriach Whisky pairing
Foto: Benriach Distillery

Krachtig & rokerig

‘The gates are open’  in dit domein van de whisky pairing. Denk aan mannen met baarden en tatoeages, maar jij mag er ook gewoon zijn hoor knul. Ondanks de kracht van een categorie vier whisky is de smaak vaak erg delicaat en juist geweldig te pairen met het einde van het diner. Denk aan de klassieke kaasplank met een Roquefort of een chocolademousse van pure chocolade waar Willy Wonka u tegen zegt. Ga bij deze gang voor een Benriach – The Smokey Twelve.

Een andere whisky dan Benriach is natuurlijk ook prima. Mocht je nog twijfelen, dan neem je je menukaart mee naar de lokale whiskyboer. Hij stuurt je zeker weten met iets moois naar huis. Good luck, pal!

Benriach Whisky pairing
Foto: Benriach Distillery