Een van de beste Schotse single malt whisky’s: The GlenDronach

CREDITS: The GlenDronach

Een whisky die gerijpt is op de allerbeste sherryvaten, bekroond is en algemeen beschouwd wordt als een van de betere Schotse whisky’s. Wij hebben het over The GlenDronach. Deze single malt whisky heeft naast een uniek verhaal ook een unieke smaak: zacht, lichtzoet, maar tegelijk rijk en robuust. De whisky is gemaakt voor de echte fijnproevers die de verschillende lagen zullen proeven. The GlenDronach 21YO Parliament werd in november 2018 zelfs nog uitgeroepen tot ‘Beste non-peated Scotch Single Malt’ tijdens het Internationale Whisky Festival in Den Haag. Als whisky liefhebber moet je deze dus zeker geprobeerd hebben!

Een van de beste Schotse single malt whisky’s: The GlenDronach

The GlenDronach, Een van de beste Schotse single malt whisky’s: The GlenDronach

Het ontstaan

De whisky is ontstaan in de Schotse Highlands. Verscholen in de vallei van Rogue zijn de Eastern Highlands gelegen. Ergens in deze heuvels ligt The GlenDronach. Deze vallei is vernoemd naar de bron van het water: The Dronach Burn. De bijbehorende whiskydistilleerderij werd opgericht in 1826. Het is daarmee een van de eerste officiële whiskydistilleerderijen in Schotland. Hier wordt al bijna 200 jaar lang een van de beste single malt whisky’s gemaakt.

Cask is King

De echte whisky liefhebber weet dat je met de beste vaten ook de beste whisky maakt. Fijnproevers gaan daarbij nog net iets verder en geven voorkeur aan een Schotse single malt whisky die gerijpt is op sherryvaten. The GlenDronach heeft daarom gekozen voor Oloroso- en Pedro Ximenez-sherryvaten. Enkel door die vaten te gebruiken wordt de kwaliteit van de whisky gewaarborgd. En ze zeggen het bij deze whiskydistilleerderij niet voor niets: Cask is King! 

De collectie

De diepe, donkere kleuren van de whisky’s zijn dan ook te danken aan de lange rijping. Daarnaast zijn deze ongekoeld gefilterd, waardoor de whisky een pure smaak krijgt. Uiteindelijk heeft The GlenDronach een collectie aged single malts gecreëerd. Deze lopen uiteen van The 8YO Hielan tot The 12YO Original.

Die laatste is het vlaggenschip van The GlenDronach en heeft minimaal twaalf jaar gerijpt. Uiteindelijk is er zo een non-chill filtered whisky gecreëerd met een diep amber kleur. Daarbij is de geur rond en soepel gecombineerd met vanille, fijne sherrytonen en licht rokerig. De smaak van The 12YO Original is zacht en zoet. Wederom zal je hierbij de vanille en sherry met tonen van het bos proeven. Om de smaak compleet te maken is ervoor gekozen om een klein pepertje toe te voegen en smaakt The 12YO iets rokerig. In de middellange afdronk is het iets peper en zijn er lichte houttonen met het zoet van vanille.

Daarnaast komt het merk vaker met specials en limited editions. Deze zijn populair bij verzamelaars en investeerders. Het is dan ook niet voor niets dat The GlenDronach zowel in Nederland als wereldwijd whisky awards wint. Al meer dan 200 jaar worden de geheimen van de distilleerderij bewaakt door een groep raven die zich nestelen in het warenhuis. De legende gaat dan ook dat zolang de vogels blijven nestelen de whisky van uitstekende kwaliteit blijft. Thanks to the ravens!