Must-do: deze ultieme Laphroaig whisky-experience bij The Unbound

CREDITS: Ming Chao for Laphroaig

Turf, zout en vuur zijn de drie elementen die Laphroaig, Laphroaig maken. De ligging op het eiland Islay heeft op alle vlakken invloed op de whisky die hier al 200 jaar geproduceerd wordt. Door deze bijzondere ligging smaakt deze whisky als geen ander, en dat gaf de pioniers van Laphroaig absoluut hun uitdagingen.

De whiskystoker zet deze én hedendaagse smaakpioniers op een voetstuk met het initiatief Laphroaig Taste Trailblazers.

Laphroaig gaat op zoek naar de echte culinaire pioniers

De term ‘lekker makkelijk’ komt niet voor in het kookboek van de smaakpioniers van Laphroaig. Flink doorgerookt, met de nodige zilte en vurige tonen. Daar staan ze voor. Niet voor niets worden de whisky’s door kenners gelabeld als rokerig en krachtig. Als ode aan de kartrekkers die Laphroaig hebben gemaakt tot waar het nu staat, startten ze het wereldwijde initiatief Laphroaig Taste Trailblazers.

Geschiedenis van Laphroaig

Een verhaal wordt gemaakt door alle hoofdstukken, dus we nemen je eerst mee in het hoofdstuk ‘de geschiedenis van Laphroaig.’ Begin 19e eeuw stonden broers Donald en Alexander Johnston aan de vooravond van het merk nu is. De broers hadden na de lange barre winters op het Schotse eiland vaak veel gerst over. En laten Schotten nou precies weten wat ze daarmee het beste kunnen doen.

Al snel beseften de broers dat whisky stoken financieel een stuk beter boeren is dan vee drijven, dus wordt in 1815 officieel Laphroaig opgericht. De onontbeerlijke omstandigheden van Islay proef je terug in de whisky, die koud wordt gerookt met turf en gelagerd op bourbonvaten. De gebruikte turf bestaat uit een melange van kruiden en plantenresten, die regelmatig onder water hebben gestaan. De ligging van de no. 1 warehouse tussen land en zee heeft een nog sterkere invloed op de smaak. Dusdanig dat de whisky aan aan de waterkant anders maakt dan die aan de landzijde, de masterblender blend de smaken tot het zilte en rokerige smaakprofiel van Laphroaig.

Laphroaig Taste Trailblazers MANIFY The Unbound
Foto: Ming Chao

Laphroaig Taste Trailblazers

De drie elementen die Laphroaig zijn karakteristieke smaakbeleving geven zijn turf, vuur en zout. De turf die wordt gestoken en gedroogd op Islay geeft de whisky zijn aardse en medicinale tonen. De koude rook methode zorgt voor een teerachtige en intens rokerige toch aangename smaak welke perfect matched met de zilte tonen die de ligging van de destilleerderij met zich mee brengen.

Net als bij wijn mogen de grondstoffen voor echt goede whisky eerst flink ploeteren in de elementen. Die mentaliteit sijpelt door in het karakter van de Laphroaig Taste Trailblazers. De culinaire pioniers van Laphroaig doen het net even anders dan de massa. Ze maken op een unieke wijze gebruik van de elementen die de natuur ze aanreikt. Eén van deze smaakpioniers is chef Francis Mallmann, die op zijn manier grenzen opzoekt met turf, zout en vuur.

Ervaar zelf de Laphroaig Taste Trailblazers experience

Ook in Nederland heeft Laphroaig culinaire pioniers die de grenzen van smaak opzoeken op geheel eigen wijze. Chef Nicolas Derrstroff – afkomstig uit Frankrijk – neemt de som op de proef door groente en fruit op experimentele wijze te bereiden. Het resultaat is een unieke beleving die je vindt onder de rook van Amsterdam. Hier ligt zijn speeltuin vol onbekende groenten, vergeten kruiden en bizarre fruitsoorten, genaamd The Unbound. Dit boetiekhotel heeft een eigen moestuin en losse cabins in plaats van kamers, waardoor het de ultieme plek is om te genieten van de chefs creaties.

De Laphroaig Taste Trailblazers experience is een 3-gangen-diner met de Laphroaig whisky’s als gastheer in combinatie een overnachting op deze bijzondere plek. De elementen turf, zout en vuur passeren vanzelfsprekend de revue. Een unieke whisky en foodpairing waarin de Laphroaig smaakbeleving floreert. Na het diner trekken jij en je vrienden zich terug bij het kampvuur om verhalen met elkaar te delen onder het genot van een glas Laphroaig. Een unieke experience in de natuur, maar zonder gebrek aan luxe voor in de donkere maanden.

De samenwerking tussen The Unbound en Laphroaig met exclusief 3-gangen diner en overnachting is inclusief een fles Laphroaig met 2 whiskyglazen bij aankomst op je kamer en een Trailblazer Stories kit voor ’s avonds bij het kampvuur. Deze experience, inclusief overnachting in één van de cabins, boek je voor 2 personen vanaf € 365,-

Laphroaig Taste Trailblazers The Unbound MANIFY

Foto: Ming Chao

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Laphroaig
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…