Dit is de beste whisky van Nederlandse bodem

CREDITS: Adam Wilson | Unsplash

Whiskey of Whisky is gemaakt van een graanbeslag, wat wordt gelagerd op houten vaten. Iedere lagering is anders en geeft een andere smaak aan de sterke drank. In Schotland en Canada spreken ze over Whisky en in Ierland en de Verenigde Staten staten spreekt men over Whiskey. De Nederlandse whisky stokers zijn inmiddels ook stevig aan de weg aan het timmeren!

De beste Nederlandse whisky

Nederlanders zijn van oudsher al drank aan het stoken. Jenever is hiervan een van de oudste, maar inmiddels is ook whisky een drank die door veel Nederlanders wordt gewaardeerd. Dit zet ook Nederlandse stokers aan tot het maken van een delicate whisky. Hier de beste op een rijtje!

Frysk Hynder Whisky

Tijdens het stoken van deze whisky blijft Aart van der Linde dicht bij zijn achtergrond als bierbrouwer. De Frysk Hynder Whisky is gemaakt van 100 procent huisgemaakte mout. Hiervan is eerst whiskybier gebrouwen. Aan dit bier is geen hop toegevoegd en wordt ook niet gepasteuriseerd. Door de gisting ontstaat er alcohol op natuurlijke wijze.

Wanneer de gist is uitgewerkt begint het destillatieproces. Hierbij wordt de Schotse manier gehanteerd. Het destilleren gebeurt twee keer. Zit zorg voor een zachtere smaak, omdat onzuiverheden eruit zijn gedistilleerd.

Het destillaat wordt gelagerd op eikenhouten afkomstig uit Frankrijk, Portugal en Spanje. Dit moeten gebruikte wijnvaten zijn. De whisky krijgt drie of vijf jaar de tijd om de juiste ‘Golden Spirit of Frisia’ te krijgen. De whisky wordt gebotteld met een kurk waarop een Frysk Hynder staat.

Millstone Whisky

Millstone Dutch Single Malt Whisky’s worden gemaakt binnen de muren van de ambachtelijke distilleerderij van Zuidam. Zij hebben meer dan 50 jaar ervaring in het distilleren van dranken. Hun constante drang naar perfectie brengt ons deze bijzondere whisky.

De mout is gemalen met klassieke windmolens, hiermee proberen ze de traditie van de Nederlandse windmolens in ere te houden. Tot voor kort maakten vrijwel alle Nederlandse distilleerderijen gebruik van de windmolens voor het malen van de granen.

Tijdens het proces van maischen mengt de mout met warm water waardoor de zetmelen transformeren naar suikers. Hiermee voedt de gist zich waardoor er alcohol ontstaat. Deze fermentatie duurt vijf tot zeven dagen.

Hierna gaan we de distillatie in en dit gebeurd twee keer, in koperen ketels. Dit doen ze om zo veel mogelijk onzuiverheden uit de drank te halen. Hierdoor ontstaat een delicate en fruitige new spirit.

Het lageren heeft grote invloed op de smaak van deze Nederlandse whisky. De new spirit gaat minimaal vijf jaar de eikenhouten vaten in. Deze vaten kunnen een verschillende voorgeschiedenis hebben en geven hierdoor hun eigen smaak af aan de whisky. Bekijk de whisky van Millstone hier!

Nederlanse whisky
Foto: Zuidam Distillers

Sculte Twentse Whisky

De Twentse Whisky van Stokerij Sculte is internationaal bekroond met verschillende prijzen op Destillata in Wenen. Ook heeft de whisky verschillende prijzen gewonnen op de International Spirits Challenge in Londen en de World Spirits Competition in San Francisco. Sculte houdt met deze whisky de productie dicht bij zichzelf. Ze doen namelijk alles in eigen beheer, van boom tot botteling. Gebrouwen en gedestilleerd in Ootmarsum; gerijpt en gelagerd op Twents eikenhout van meer dan 200 jaar oud. Dit geeft de whisky een onmiskenbaar authentieke ‘eigen’ smaak.

Tijdens het destilleren is de voor- en naloop zorgvuldig gescheiden van de middenloop. Dit zorgt voor een uiterst zuivere whisky en een speciaal aroma wat deze Nederlandse whisky typeert. Het destillaat gaat met 63 procent alcohol de vaten in die bestaan uit vers Twents eikenhout. Hierdoor krijgt de whisky een geheel eigen smaak.

De Twentse Whisky is een bijzondere! Cheers!

Nederlandse whisky, Dit is de beste whisky van Nederlandse bodem
Foto: Gregory Hayes
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…