Welke wijn drink je bij welk gerecht?

CREDITS: Kaboompics

De feestdagen komen eraan en dat betekent veel etentjes. Je familie, schoonfamilie en vrienden nodigen je allemaal uit. Of als je het helemaal bont gemaakt hebt, organiseer jij een dinertje. Hoe dan ook: bij al dat lekkere eten hoort ook heerlijke wijn. Dit moet elkaar aanvullen en het eten nog lekkerder maken. Dus wil je weten wat je moet serveren of juist welke wijn je mee kunt nemen om indruk te maken bij je schoonfamilie? Dit zijn de juist pairings.

Hoe weet je welke wijn je serveert?

welke wijn, Welke wijn drink je bij welk gerecht?
Foto: Jay Wennington

Wijn bij voorgerechten

Voorgerechten bestaan vaak uit ‘lichte’ ingrediënten. Het is een voorafje die niet heel vullend zal hoeven te zijn. Deze gang is vaak ook hartig van smaak.

Hierbij geldt dus de vuistregel dat bij ‘lichte’ gerechten ook een ‘lichte’ wijn hoort. Dit is zowel qua kleur als smaak van toepassing. Vaak gaat men voor een vrij lichte, droge witte wijn bij deze gang. Er zijn een aantal veel voorkomende voorbeelden van voorgerechtjes en bepaalde smaken.

Als je bijvoorbeeld gaat voor bruschetta’s, vul je dit aan met een droge witte wijn als een Chardonnay of Pinot Gris. Dit past goed bij dergelijke gerechtjes, gebaseerd op brood, mozzarella en groenten.

Bij voorgerechten als een garnalencocktail of bijvoorbeeld mosselen kun je voor een ‘zuurdere’ droge witte wijn gaan. Een voorbeeld hiervan is de Sauvignon Blanc.

Er zijn ook voorgerechten waarbij je rode wijn drinkt. Bij een voorgerecht als carpaccio kun je gaan voor een Franse Malbec, Merlot of een Itailiaanse Nero d’avola.

Welke wijn bij hoofdgerechten

Hoofdgerechten zijn natuurlijk de ultieme gang van de avond. Deze gerechten zijn vaak gebaseerd op ofwel vis of vlees. Of natuurlijk volledig vegetarisch of veganistisch.

Ook hier is weer een vuistregel die je aan kunt houden. Rood wordt bijvoorbeeld vrijwel nooit met vis of kip gedronken. Dat eerste is bij sommigen zelfs uit den boze. Eigenlijk kun je denken: bij ‘wit’ vlees hoort vaak ook een witte wijn.

Vaak hangt veel van de smaak van je gerecht af van je saus. Hou er dus wel rekening mee dat als je bijvoorbeeld licht vlees serveert met een zware saus, het laatste doorslaggevend is. Een zwaardere smaak van het gerecht vraagt om een zwaardere, rijpere wijn.

De kleur van het gerecht is overigens ook een goede indicatie. Als je gerecht rood kleurt van de tomatensaus (dus ook bij wit vlees) vraagt dit vaak om een rode wijn. Champignons eet je dan weer bij een witte.

Bovendien is het niet ongekend om wijnen te gebruiken bij het koken. Serveer dit dan ook als drankje bij het desbetreffende gerecht. Zo weet je al helemaal zeker dat de smaak goed zit.

Dit drink je bij je dessert

Wie drinkt nog zoete witte wijnen? Bij de laatste gang mag je deze open trekken. Hier geldt namelijk de vuistregel dat wijnen van vorige gangen niet meer overheersend mogen zijn dan de volgende. Een zoete witte heeft meer smaak dan een droge bijvoorbeeld. Bovendien is een dessert vaak zoet. De smaak van zoete witte wijnen complementeren dit.

Ook spreekt de naam natuurlijk voor zich. Als je om een dessert wijn vraagt, zul je gegarandeerd een zoete in je hand gedrukt krijgen.

welke wijn, Welke wijn drink je bij welk gerecht?
Foto: Elina Sazanova