Zo vind je het noorden met een analoog horloge

CREDITS: Alexander Andrews

Zo nu en dan duiken we in de survival modus en geven we essentiële tips zodat jij jezelf kan blijven oriënteren als je sportief aan het doen bent. Zo nu ook deze keer, want eigenlijk moet iedere man ten alle tijden kunnen zeggen waar het noorden is. Niet dan? Of je nou met de hond aan het wandelen bent of op een hike bent in Frankrijk, de weg kwijtraken kan altijd. En als je telefoon leeg is, dan zal je het zelf moeten uitzoeken. Wij helpen je, zodat je ten alle tijden het noorden kan vinden.

Het noorden vinden

Eigenlijk heb je altijd een kompas bij, als je een analoog horloge draagt. Klink gek, we know, maar het is echt zo! Degene die een elektronisch horloge dragen zijn per direct MIA (Missing In Action) en waarschijnlijk na enkele uren dood. Let op, want dit werkt alleen als je jezelf op het noordelijk halfrond bevindt!

Het noorden vinden, Zo vind je het noorden met een analoog horloge
Foto: Valentin Antonucci

Gebruik de volgende stappen om het noorden te vinden:

Zonlicht
Dit is essentieel voor het vinden van het noorden. Je moet een open plek vinden waar voldoende zonlicht is. Denk aan een weide of een stuk dat onderhevig is geweest aan ontbossing.

Horizontaal
De volgende stap is om jouw horloge zo horizontaal mogelijk te krijgen. Mocht je zelfs dit niet kunnen, leg hem dan op een vlak stuk grond of een steen of iets dergelijks.

De uurwijzer
Richt vervolgens de uurwijzer richting de zon. Als dit niet helemaal wil lukken kan je ook een stok in de grond steken. Dit zorgt voor een schaduwlijn waar je vervolgens je uurwijzer op kan richten.

12 uur
Markeer het midden tussen de uurwijzer en 12 uur op jouw horloge. Let op, in de ochtend ga je met de klok mee, in de middag ga je tegen de klok in. Nu kan je een denkbeeldige lijn trekken, dit is de lijn die het noorden en het zuiden aangeeft. Let op: het noorden ligt altijd het verste weg van de zon!

Probeer het eens uit. Als het niet lukt kan je altijd even dit filmpje raadplegen voor een wat meer visuele uitleg.

Natuurlijk leggen we je ook even uit hoe je dit trucje toepast als je jezelf op het zuidelijk halfrond bevindt. Want ook daar kan je de weg kwijt raken!

Stappen een tot en met vier zijn het zelfde. De enige cruciale stap is dat je hier de twaalf uur markering op de zon richt in plaats van de uurwijzer. Vervolgens markeer je weer het midden tussen de 12 uur markering en de uurwijzer. Dit is het noorden, de andere kant is het zuiden. Onthoudt goed dat het omgekeerd is op het zuidelijk halfrond.

Check voor andere toffe outdoortips en activiteiten de website van ons broertje, The Hike!

Het noorden vinden, Zo vind je het noorden met een analoog horloge