Guide: sieraden schoonmaken doe je zo

CREDITS: Pexels

Met een high-end horloge of een hoge kwaliteit sieraad zit je nooit verkeerd. Door het dagelijks dragen van je sieraden worden ze vies, onder andere door vet van je huid. Aangezien je er een hoop geld in hebt geïnvesteerd, wil je ook dat het sieraad zijn waarde blijft behouden. Door het van tijd tot tijd goed schoonmaken van je sieraden behouden ze hun shine en waarde.

Het schoonmaken van je sieraden doe je zo

Ongeacht of je een duur erfstuk om je pols hebt zitten of een zegelring hebt met het familiewapen. Ze zijn gemaakt van de meeste duurzame en natuurlijke materialen. Goud en zilver staan erom bekend behoorlijk vergevingsgezind te zijn en dat wil je zo houden. Het regelmatig schoonmaken van je sieraden heeft een positief effect op de levensduur ervan. Zo doe je dat.

Sieraden schoonmaken met een microvezeldoek

Een van de veiligste en meest gemakkelijke manieren om je sieraden schoon te maken is met een microvezeldoek. Deze verwijdert moeiteloos vet en andere viezigheid van de sieraden. Mocht het met een droge doek niet lukken, kun je ervoor kiezen deze licht vochtig te maken en eventueel een druppel afwasmiddel toe te voegen. Achteraf droog het sieraad goed na met en droge microvezeldoek en laat je hem nog een uur aan de lucht drogen voordat je hem weer opbergt. Zij het in een doosje of aan je lichaam.

Ga naar een professional

De winkelstraten lopen leeg, maar aan juweliers geen gebrek. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt hoe moeilijk het is om sieraden in top conditie te houden. Laat daarom je sieraden eens per jaar reinigen en polijsten door een juwelier. De kosten hiervoor liggen onder de 20 euro.

Sieraden schoonmaken goud zilver - MANIFY
Foto: Matthew Henry

Horloges moeten worden afgesteld

Naast het reinigen en polijsten van je horloge moet deze ook worden afgesteld. Het mechanisch uurwerk bevat een hoop bewegende delen. Het horloge gaat door ophoping van vuil en slijtage steeds minder exact lopen. Een horlogemaker of horlogier haalt je horloge uit elkaar, maakt het schoon en zorgt ervoor dat het weer in prestine condition is.

Sieraden schoonmaken goud zilver - MANIFY
Foto: Tima Miroshnichenko

Regelmatig sieraden schoonmaken

‘Grote stappen, snel thuis’ gaat niet op bij het schoonmaken van sieraden. Daarom is regelmaat key. Maak maandelijks je sieraden zelf schoon door middel van een vochtige microvezeldoek en eventueel wat afwasmiddel. Daarnaast kun je je sieraden schoon houden door ze als laatste stap van de ochtendroutine in te plannen. Ook vermijd je situaties met veel zweet, schoonmaakmiddelen, de douche of blijf je uit de buurt van chemicaliën.

Wat je absoluut niet moet doen

Naast het veilig schoonmaken van je sieraden kun je zo ook vernachelen door het gebruik van allerlei huishoudelijke middeltjes. Denk daarbij aan soda, citroensap of azijn. Deze middelen kunnen de toplaag van het sieraad beschadigen. Op korte termijn zullen ze er prachtig van gaan glimmen, maar op lange termijn gaat het materiaal kapot. Zonde.

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat extreme hitte ook sieraden een flinke optater kunnen uitdelen. Denk aan handdrogers, föhns of de sauna en hottub. Houd je sieraden netjes, dan kun je er lang van genieten.

Sieraden schoonmaken goud zilver - MANIFY
Foto: Tyrell James