Dit zijn de voordelen van jouw slechte gewoontes

CREDITS: Artem Beliaikin
Lui zijn, dingen uitstellen, met je voet wiebelen, té sarcastisch zijn, teveel Netflix kijken en dagdromen. Grote kans dat ook jij aan minstens een van deze ‘slechte’ gewoontes schuldig bent. Maar, ieder nadeel heb zijn voordeel, zoals onze grote vriend Johan Cruijff ooit zei. En daar heeft hij helemaal gelijk in. Dit zijn namelijk de voordelen van jouw slechte gewoontes.

Slechte gewoontes hebben ook voordelen

Veel mensen geloven dat je door slechte gewoontes je doelen niet kunt bereiken en je productiviteit omlaag gaat. Echter blijkt dat sommige van deze gewoontes juist erg efficiënt kunnen zijn en je hierdoor sneller je doelen bereikt dan een gedisciplineerd persoon. Score!

bad habits
Foto: Manan Chhabra

Luiheid

Onthoud dat lui zijn niet altijd slecht is. De mensen die het wiel uitvonden waren immer ook lui. Zij hadden geen zin om spullen van A naar B te moeten sjouwen en kwamen daarom met een eigen oplossing. Zelfs Bill Gates zei ooit dat hij liever een lui persoon aanneemt om een moeilijke taak uit te voeren. Hij geeft als reden dat deze personen hiervoor vaak de makkelijkste uitvoering bedenken.

Conclusie: een lui persoon zal bij een moeilijke taak de meest efficiënte oplossing bedenken om zo tijd en energie te besparen. Helemaal niet slecht dus! Ook blijkt dat luiheid bijdraagt aan een hogere creativiteit. Wanneer je moet concentreren op het bedenken van een goed idee, komt er vaak weinig goeds uit. Maar op het moment dat je gewoon aan het chillen bent en je opeens een eureka moment hebt, zijn dit de beste ideeën. Waardeer je luiheid dus!

slechte gewoontes
Foto: Drew Coffman

Uitstelgedrag

‘Verzamel’ jij al maanden een berg kleding op de stoel in je kamer en stel je steeds uit om het op te ruimen? Begin jij een opdracht ook altijd op het allerlaatste moment, ook al had je er lang de tijd voor? Niet getreurd, jij hebt namelijk een hele handige eigenschap. Mensen die dingen vaak uitstellen, kunnen zich namelijk beter focussen op de belangrijke dingen en zullen onnodige dingen makkelijker achterwege laten.

Sarcasme

Hoewel sarcame in veel gevallen wel gewaardeerd wordt, kan het voor sommigen ook een doorn in het oog zijn, vooral bij gevoelige mensen. Zij voelen zich dan al snel aangevallen. Echter heeft sarcasme ook zo zijn voordelen. Het daagt beide partijen namelijk uit om creatief te zijn!

Hoe werkt dat nou precies? Nou, wanneer je bijvoorbeeld met een sarcastische vriend een gesprek voert, moet je altijd ready zijn voor een passend antwoord. Je hersenen moeten dan dus harder werken om 1) het sarcasme eerst te snappen, en daarna 2) met een smooth response te komen. Je brein wordt er dus scherper van. Who knew?

bad habits
Foto: Kelly Sikkema

Wiebelen

Zit je heel de dag met je voet te wiebelen of met je vinger te tikken en wordt je omgeving er helemaal gestoord van? Geen zorgen. Het stimuleert namelijk het metabolisme, oftewel de stofwisseling. Dit zenuwachtige getik of gewiebel voorkomt jou daardoor hart- en vaatziekten. Dit komt doordat deze bewegingen de bloedsomloop in onze ledematen stimuleren. Wanneer je dus de hele dag achter je bureau zit, kun je beter wiebelen, tikken of bewegen om toch je bloedsomloop te verbeteren.

Té veel Netflixen

Wist je dat jouw binge-watch marathons nog niet eens zo slecht waren? Vaak worden we gejudged als we hele dagen voor de televisie hangen en een seizoen in één dag afkijken. Er zit echter ook een gezondheidsvoordeel aan het dagenlang kijken van Netflix.

Door het kijken van films en series krijg je namelijk een break van het dagelijks leven. Je ontsnapt op deze manier van de stress die je hiervan ervaart. Films, vooral comedies, helpen je met relaxen waardoor stress en angsten zullen verdwijnen. Dus, de volgende keer dat je een seizoen van je favoriete serie wil binge-watchen, you go ahead!

slechte gewoontes
Foto: Clément M.

Dagdromen

De hele dag met je gedachten verzonken bij de vrouw van je dromen? Helemaal niet erg. Dagdromen verbetert namelijk je kwaliteit van leven. Onderzoek wijst dan ook uit dat dagdromers efficiëntere hersenen hebben dan niet-dagdromers. Dit moment van tijd voor jezelf is essentieel voor het onderhouden van je mentale gezondheid en het boost je humeur, alertheid en creativiteit. Hierdoor ben je gezonder, gelukkiger én kun je je beter focussen op de belangrijke dingen in het leven. Droom dus nog maar even een uurtje verder.

slechte gewoontes
Foto: John Fornander