Deze uitspraken over wijn en champagne zijn complete onzin

CREDITS: Douglas Lopez

We kennen allemaal wel een familielid, vriend of kennis die denkt dat hij een sommelier is. Hij is voor de eerste keer in Frankrijk geweest en komt terug met allemaal uitspraken over witte wijn en champagne. De plotselinge wijnkenner doet alsof er jaren aan studie vooraf zijn gegaan. Hoe diegene aan al deze kennis komt is een raadsel. Mocht hij/zij één van deze uitspraken doen, dan weet je dat het sowieso fout zit.

Uitspraken over wijn en champagne die complete onzin zijn

Bolling aan de onderkant

Het is een mythe dat een fleswijn met een bolling op de bodem betere wijn is. Mensen denken vaak dat de wijnboer hiermee geld wil besparen, maar dit is ook onzin. Ze denken dat je dan minder wijn in de fles hoeft te doen. Het kost zelfs meer geld om een dikkere onderkant te maken. Er is namelijk meer glas voor nodig. Dit werd gedaan omdat ze dachten dat een fles dan minder breekbaar was.

Witte wijn
Foto: Eggbank

Lichte rosé

Provence is dé hotspot van rosé en wordt hier ook voornamelijk geproduceerd. Of een lichtere rosé nou echt beter is dan een donkere rosé slaat nergens op. De rosé krijgt zijn kleur aan de hand van de dikte van de druiven. Een dikkere druif heeft dus een dikker velletje en krijgt daarom een donkerdere kleur.

Lepel in je champagne

Sommige mensen zweren erbij dat een lepel in de champagne de bubbels behoudt. Alleen dat is nooit wetenschappelijk bewezen. Wat wél helpt is een luchtdichte champagne-stopper. Daarnaast is het belangrijk om de champagne zo koud mogelijk te houden. Natuurlijk is het onvermijdelijk dat na een paar glazen de bubbels weg zijn. Doordrinken, dus ;).

Witte wijn
Foto: Dayso Oe

Rood vlees en witte wijn

Je ziet het bijna nooit gebeuren, maar er zijn genoeg witte wijnen die heerlijk zijn bij een stuk rood vlees. Dat die twee niet samengaan is onzin. Je moet de eerste witte wijn die je tegenkomt niet gelijk bij een biefstuk eten. Match je wijn met je eten. Een witte wijn met een nootachtige en honingachtige smaakt bijvoorbeeld goed bij een entrecote.

Een visje kan alleen bij wit

Dit is dus absolute bullshit, vis is vaak niet compleet zonder extra ingrediënten. De andere ingrediënten zorgen voor de smaakexplosie en kunnen dus prima gemixt worden met een andere wijn. Kies voornamelijk voor een lichtere wijn met een fruitige smaak. Stem dit niet af met de vis, maar met de kruiden en extra ingrediënten.

Witte wijn
Foto: Daniel Vogel

Tijdens het lezen zin gekregen in een lekker glaasje wijn? Is de Lidl om de hoek alleen nog open? Check dan het artikel van ons radicale broertje Mellowed: Dit zijn de goedkoopste én beste wijnen van de Lidl