Waarom Val Thorens het wintersportwalhalla is

Als je niet in Val Tho bent geweest, ben je dan weleens op wintersport geweest? Dat is eigenlijk de hamvraag. Val Thorens is namelijk de créme de la créme van wintersportspots. En dat is een understatement.

Als je niet bij La Folie Douce bent geweest, ben je niet op een skipistefeest geweest. Als je niet hebt geboard in Les 3 Vallées, ben je niet in het grootste skigebied ter wereld geweest. Als je niet in mei(!) op witte poeder hebt gestaan, ben je geen mooiweer-skiër…. Je raadt het al: dit doe je dus juist wél allemaal in Val Thorens. Daarom ons statement: het witte dak van Europa laat je leven als wintersportkoning.

Val Thorens Ís wintersport, om deze 7 redenen

On piste

Groot of klein, expert of beginner: Val Thorens biedt de mogelijkheid om áltijd te kunnen shinen op de piste. De 600 kilometer aan piste van Les 3 Vallées is zo goed verdeeld, dat iedereen hier zijn gang kan gaan. 17% van de pistes is namelijk groen, 39% blauw, 33% rood en 11% zwart. Het gebied is in een uitgestrekt dal tussen zes gletsjers, waardoor je lange routes kunt uitstippelen en de tocht van je leven kan maken. 

Dat doe je door bijvoorbeeld door naar de mythische Péclet-gletsjer te skiën of naar “het mooiste zicht op de Alpen’ vanaf Cime de Caron. Hier heb je een 360° uitzicht over meer dan 1000 bergtoppen van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Tja, dat ís wintersport in optima forma.

, Waarom <strong>Val Thorens</strong> het wintersportwalhalla is

Off piste

Wintersport is niet alleen skiën en boarden. Het is véél, véél meer dan dat. Ja, het aprés-skiën is al in de mond gevallen, maar we hebben het over off-piste-actie. Een keer iets anders doen, van de gebaande af. Tuurlijk met je app tracken dat je vandaag weer de 92 km/h per uur hebt aangetikt is nice… Alleen soms wil je iets anders. En dan is het Franse dorp je beste maat.

In het wintersportwalhalla kun je namelijk off piste volledig losgaan. Elektrisch fatbiken, ijsklimmen, donuts maken op een ijscircuit, ijsduiken, paragliden, helikoptervliegen, ziplinen én ga zo maar door. Hier vind je álles wat je kan doen, serieus de lijst lijkt eindeloos. Dus: Val Tho ís wintersport – op alle fronten.

, Waarom <strong>Val Thorens</strong> het wintersportwalhalla is

Het nieuwe Le Board

Val Thorens vierde laatst alweer zijn 50e verjaardag, maar dat betekent niet dat het old school is. Sterker nog, ze hebben de verjaardag gevierd met 17.000 m2 aan innovatie. Het karakteristieke sportcentrum Le Board kreeg een nieuwe look, een upgrade van jewelste. In Le Board vind je zwembaden, welnessruimtes, een fun park gyms, sportvelden en nog véél meer. En dat met een adembenemend uitzicht biedt op het skigebied. Zo’s extra dimensie in een skigebied zorgt ervoor dat je kan zeggen: ons wintersportdorp ís wintersport.

, Waarom <strong>Val Thorens</strong> het wintersportwalhalla is

Gastronomie

Wintersport ís genieten op het allerhoogste niveau. Op alle niveaus. Overal. En door wol geverfde wintersporters weten: daar hoort goed eten en drinken bij. Nou, ook op dat gebied scoort Val Thorens ongekend hoog op de cijferlijst. Er zijn meer dan 60 restaurants in alle geuren, kleuren en smaken. Van goede vegagerechten in een hip jasje tot de klassieke Franse keuken, en van een goede skilunch op de piste tot een top notch kreeft als diner. Tja, dan valt ons nog maar één dingen te zeggen (alweer): Val Thorens ís wintersport. Op uitnodiging van Val Tho zelf gingen we op onderzoek uit, en dit zijn onze twee aanraders qua hotels en onze favo eetspots.

Altapura

Een magistraal, duurzaam vijfsterren-designhotel: Altapura is er eentje uit het boekje. Helemaal omdat je vanuit het hotel zo de piste opstapt, met skikluisjes aan de piste, en je kunt zwemmen óp de piste. Het binnenzwembad van de spa loopt namelijk over in een heerlijk Instagram-waardig buitenbad.

De verschillende rooms en suites hebben allen grote ramen, waardoor het uitzicht op de Alpen te allen tijde top notch is. Het gaat in verschillende gradiaties: van een classic room, met alles wat je nodig hebt, tot een Duplex-room met verschillende levels en een losstaand bad. Alle kamers zijn modern, maar cosy  ingericht. Daar zijn vooral de houten materialen en warme kleuren verantwoordelijk voor. Altapura blinkt ook uit qua gastronomie. Het is namelijk drie keer raak in de categorie restaurants. Hier vind je het lunchrestaurant 2Mille3, Italiaanse souplesse van Casa Alta en de kaasexpertise van La Laiterie. Om deze redenen wil je ze alle drie bezoeken:

2Mille3

Een tradionieel menu met een even uitzonderlijk uitzicht. Op het terras van 2Mille3 kijk je op de top van de Caron, en eet je jouw buikje rond met een grillspecial of themaschotels die je kunt delen. Een perfectie plek om samen te komen met je skivrienden. 

La Laiterie

Hier ontdek je de meest exclusieve fondue en raclette, samengesteld door de chef-kok en kaasmaker Boujon. Bekend als één van de meest gepassioneerde kaasboeren van de regio.  Uniek: als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, dan kun je twee verschillende kazen én de wijn proeven voordat ze worden gesmolten. Dat maakt de ervaring persoonlijk, en zo komen de aroma’s waar jij van houdt op je bordje.

Casa Alta

Het is niet álleen maar kaas, kaas, kaas. In hotel Altapura vind je ook Casa Alta, daar waar Italiaanse harmonie op je bord terechtkomt. Denk aan geroosterde octopus, fettuccine met verse truffel en kalfs-saltimbocca.

Le Fitz Roy

Le Fitz Roy. Wie kent het niet? De moderne hotels kom je op veel plekken tegen, maar die in Val Tho tikt perfectie aan. Dat kan ook niet anders, want het hotel is zo’n beetje het hart van het ultieme wintersportgebied. 

Elke kamer laat je thuiskomen na het skieen als een gentleman. Fijne accenten als fluwelen gordijnen, met leer beklede stoelen, wollen tapijten en alpenmarmer zie je overal terug. Daarnaast staat het hotel bol van kunstwerken van tekenaar Pascal Navarro, de Alpenherbaria van Gwenaëlle Grandjean en de landschapsstudies van Elsa Noyons. Mocht je even behoefte hebben aan leesvoer, dan is er naast de lobby een soort mini-bibliotheek, Die ook nog eens super nice is ingericht.

De spa is in vergelijking met andere hotels ietwat aan de kleine kant. In hotels als Altapura en Pashmina heb je meer opties, maar it does the job. Je hebt een binnenzwembad, een sauna en een hammam. Plus: om echt tot rust te komen kun je ook massages boeken.

 

l’Arbé Chez Pépé Nicolas

De keuken van de Savoie beperkt zich niet tot raclette, fondue, croziflette en tartiflette. Nee, de variëteit van l’Arbé Chez Pépé Nicolas reikt mijlenver(der). Klassieke Savoie-gerechten vind je op de menukaart, maar allen op smaak gebracht met een ‘Pépé Nicolas-sausje’.

Dat weerspiegelt ook de locatie. Hier kom je niet zomaar.  l’Arbé Chez Pépé Nicolas ligt zo’n zeven kilometer buiten het centrum van Val Tho en is een aaneenschakeling van oude gebouwtjes, met een centrale plek: het restaurant. De mini-chalets, dáár kom je voor. Ze zijn ingericht in jaren-20-stijl en de tijd lijkt (positief bedoeld) lijkt stil te staan. Een houtkachel staat in het midden als de Eiffeltoren in Parijs: het centrale punt. Hier kun je de kaasfondue zelf op bereiden, terwijl de inhoud van de flessen wijnen overvloeit in de glazen van jou en je mede-tafelgasten.

In één van die chalets rijpen de kazen, in een ander wordt de vis gevangen die even later klaargemaakt gaat worden. Het is bewonderenswaardig. Naast de kaas en de vis komen er veel producten op je bord die uit de eigen alpentuin komen, en dat proef je. In alle gerechten. 

La Cabane

La Cabane. Oftewel: de hut. De keuze voor deze naam is meer dan terecht. Alles om je heen is van hout, warme vachtjes hangen over de stoelen en aan tafel voel je de intimiteit gloeien. Het is een ware must-visit voor de (kaas)fijnproevers. Hier komt namelijk alleen maar de créme de la créma van Savoyaardse specitaltien voor je neus. En dan vooral in de categorie kaas.

Want als een soort fondue-en-raclette-walhalla staat La Cabane bovenin het Val Thorens-resort. Combineer traditionele Savoy Fondue of Rawmilk Raclette met bijpassende wijnen en sluit de avond af met génépi – aan tafel ingeschonken door obers met een moustache, uit een megagrote fles. Génépi is hét alpenlikeurtje dat gemaakt wordt van de gelijknamige plant.

La Fruitière

Boven het, voor de feestgangers onder ons, legendarische La Folie Douce vind je La Fruitière. Hier geen snelle hap na dansen op de piste, maar juist signatuurgerechten met lokale en ‘groene’ ingrediënten. Chef Damien De Valukhoff en zijn team bereiden hier met liefde een maal voor je klaar.

Bijvoorbeeld met vis uit het Annecymeer omliggende meren en aardappelen, bieten, wortelen uit het Savoie-departement en (geiten)kaas van regionale boeren. Dat wordt geserveerd aan klassieke witte tafels, terwijl je op 2600 m hoogte een panorama-uitzicht hebt.

Le Diamant Noir

In het vijfsterrenhotel Koh-I Nor vind je Le Diamant Noir: een verfijnd restaurant omringd door de majestueuze vergezichten van 3 Vallées door, die door de grote ramen het restaurant binnenvallen. 

Hier laat chef-kok Eric Samson iedere gast een ware smaakreis maken. Door zijn Bretonse-roots brengt hij marinesmaken, zoals zee-egel en zalmforel, maar ook de zintuigen van Périgord, waar de chef-kok zijn eigen truffelvelden beheert. Plus: sommeliers laten je de allerfijnste wijnen proeven tijdens een (mogelijk) zesgangendiner – dat wordt afgesloten met mobiele kaastafel. De serveerster laat je jouw eigen kaas selecteren, inclusief bijpassende substantie, zoals honing of stroop.

Het witte dak van Europa

Het witte dak van Europa. Dat is natuurlijk niet voor niets. Omdat het dorp op 2.300m hoogte ligt, is Val Tho het hoogst gelegen wintersportdorp van Europa. Dat betekent natuurlijk maar één ding: knettergoede sneeuw, 5/6 maanden lang – van 26 november tot en met 8 mei. Er is veel te zeggen over wintersport, maar als er íets belangrijk is, dan is het sneeuwzekerheid. Als je dan als dorp jezelf op de borst mag kloppen met de naam ‘het witte dak van Europa’, dan weet je het: Val Thorens ís wintersport.

, Waarom <strong>Val Thorens</strong> het wintersportwalhalla is

Pisteparty’s

Oké, sneeuwzekerheid is dus überbelangrijk… Maar zéker op plek twee voor héél veel mensen in de categorie ‘belangrijk op wintersport’: het après-skiën. Het fenomeen dat van Val Thorens het dorp heeft gemaakt hoe we het nu kennen. En dat feesten begint al op de piste. Met aan de ene kant La Folie Douce en aan de andere kant de 360-bar. Bij deze jongens maakt de naam pisteparty plaats voor een festival op de berg (elke dag weer).

Serieuze die hards komen natuurlijk ook voor het clubben in de Franse bergen. Met meer dan 40 plekken waar je terechtkunt is het áltijd raak. Bijvoorbeeld in Le Malaysia waar de top van de top komt draaien, precies onder het hart van het skicentrum. Dat gegeven beaamt weer: Val Thorens ís wintersport.

Sfeerbeheer

Er heerst hier een sfeertje. Altijd. Er is altijd een chille vibe en de wintersportliefhebbers komen maar voor één ding: de tijd van hun leven. En dat merk je gewoon in het beste skigebied ter wereld (Val Thorens is al meermaals uitgeroepen tot). De skiliften sluiten naadloos op elkaar aan, het verhuren van gear wordt door experts gedaan en feesten worden georganiseerd door de crème de la crème van organisatoren. Die chille sfeer ís wintersport, en daarmee, nog één keer, ís Val Thorens wintersport.

En als jij dat nu ook vindt, check dan hier alles wat je nog meer moet weten over deze ultieme wintersport!

, Waarom <strong>Val Thorens</strong> het wintersportwalhalla is