Prachtige non-toeristische steden in Europa, volgens ChatGPT

Met 51 landen in totaal kunnen we wel stellen dat er in Europa heel veel moois te zien is. Vooral de Zuid-Europese steden zijn tijdens de zomer een ware trekpleister voor de Nederlanders, en dat is natuurlijk niet zonder reden.

Dit zijn de hidden gems van Europa volgens AI

Het enige probleem van deze steden, is dat ze vaak overspoeld zijn met irritante toeristen. Niemand heeft zin om twee uur lang in de rij te staan voor het Colosseum of op een overvol strand te liggen waar de ligstoelen om 7 uur ’s ochtends al allemaal bezet zijn. Daarom hebben wij dé hidden gems van Europa voor jou klaarstaan. Plekken waar je nog écht zelf kiest wat je doet: maak er een luxe vakantie van of ga juist terug naar de basis.

En dat hebben we niet zelf uit onze duim gezogen trouwens, nee, nee. Om jou van de beste hidden gems in Europa te voorzien, hebben wij de hulp van onze vriend ChatGPT erbij gevraagd. Want als artificial intelligence zegt dat het zo is, dan moet het wel waar zijn.

Kotor, Montenegro

Ah, Montenegro. Het land dat sowieso vaak door toeristen over het hoofd wordt gezien, maar in het zuidelijk gelegen Kotor is dit al helemaal van toepassing. Deze plek is een ware hidden gem, met kronkelende straatjes, prachtige middeleeuwse architectuur en prachtig uitzicht op de Baai van Kotor is dit stadje een must voor iedereen die op zoek is naar een rustig, schilderachtig uitje.

steden, Prachtige non-toeristische steden in Europa, <strong>volgens ChatGPT</strong>
Foto: Radik Sitdikov | Unsplash

Berat, Albanië

Tja, de Balkan is nou eenmaal niet zo’n enorme trekpleister, maar wij snappen eigenlijk niet zo goed waarom. Ook in Albanië hebben ze met Berat bijvoorbeeld een plek die 100% bucketlist-waardig is. Deze stad die beter bekend staat als de ‘stad met de duizend ramen’ is geroemd door zijn Ottomaanse architectuur en zijn prachtige witte huizen met uitzicht op de rivier de Osum. Berat herbergt ook enkele van de oudste kerken van Albanië, waardoor het een must is voor geschiedenisliefhebbers.

Sintra, Portugal

Dicht in de buurt van de toeristen hotspot Lissabon, heb je een stad dat absoluut geen hotspot is voor toeristen: Sintra. Deze schilderachtige stad wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen, maar met prachtige paleizen, kastelen en tuinen, waaronder het beroemde Pena-paleis dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, moet je deze plek gewoon een keer bezoeken.

Gent, België

Misschien niet zo zonnig als de plekken hiervoor, maar wel minstens even mooi: Gent. Onze zuiderburen hebben met deze kleine stad een plek die echt een eigen unieke charme heeft, met prachtige middeleeuwse architectuur, prachtige grachten en een bloeiende kunst- en cultuurscene. Naar ons idee veel mooier dan zijn grotere en populairdere buurstad Brugge, maar wat ons betreft blijven de toeristen lekker daar.

steden, Prachtige non-toeristische steden in Europa, <strong>volgens ChatGPT</strong>
Foto: Christian Lue | Unsplash

Sighisoara, Roemenië

Sighisoara, probeer dat maar eens correct uit te spreken, is een kleine stad in Transsylvanië die bekend staat om zijn prachtige middeleeuwse architectuur, waaronder de indrukwekkende klokkentoren die de skyline van de stad domineert. De stad is ook de geboorteplaats van Vlad de Spietser, voor de minder literair verantwoorde mensen onder ons: dat is de inspiratie voor Bram Stoker’s Dracula.

steden, Prachtige non-toeristische steden in Europa, <strong>volgens ChatGPT</strong>
Foto: Theo Onic | Unsplash

Ljubljana, Slovenië

Je zou deze plek al bijna moeten bezoeken voor de heerlijke naam die het heeft. Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een verborgen juweel in hart en nieren. Met prachtige architectuur, een bloeiende kunst- en cultuurscene en een prachtige natuurlijke omgeving. De stad staat bovendien bekend om zijn vele festivals en evenementen gedurende het hele jaar, waaronder het beroemde Ljubljana Drakenfestival.

Plovdiv, Bulgarije

De namen worden alsmaar beter in dit lijstje. Naast een schitterende naam, heeft Plovdiv ook schitterende Romeinse ruïnes en echte Ottomaanse architectuur. De op één na grootste stad van Bulgarije is tevens de thuisbasis van bloeiende kunst- en cultuur, met tal van festivals en evenementen die het hele jaar door worden gehouden. Een beetje vergelijkbaar dus met Ljubljana, maar dan plus de ruïnes.

steden, Prachtige non-toeristische steden in Europa, <strong>volgens ChatGPT</strong>
Foto: Anton Atanasov | Unsplash