Waarom jouw volgende reis een back to basic-vakantie wordt

Omdat het leven steeds drukker wordt, wordt je vakantie steeds belangrijker. Een fulltimebaan, financiële verplichtingen, een sociaal leven onderhouden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als het dan eindelijk tijd is voor die langverwachte vakantie, moet je er natuurlijk wel alles uithalen wat erin zit. Eerste vraag is altijd waarheen. Italië, Bali of misschien toch maar weer de toeristen met sandalen spotten bij Costa del Sol? Of dit jaar misschien toch iets anders? Wij hebben een mooi alternatief voor je om van de bekende weg af te wijken: back to basic.

Terug naar de basis

Je vakantie is dus zogezegd dé uitgelezen kans om weer even helemaal tot rust te komen. En dat kan nergens beter dan in de natuur. Een tent, kookspullen en wat kleding verzamelen en gaan. Terug naar de basis, dus. Gewoon weer ouderwets met een wc-rol onder de arm van de tent naar het toilet en koken door een pannetje boven een gaspitje te hangen. Het klinkt misschien niet direct heel aantrekkelijk, maar je zult je erover verbazen wat het je oplevert.

Natuur is prachtig, ga terug naar de basis
Foto: Geran de Klerk

Waar moet je dan zijn?

Om terug naar de basis te gaan, hoef je helemaal niet ver. Natuur is namelijk overal. In Nederland heb je al genoeg goede opties. De Biesbosch of de Veluwe bijvoorbeeld. Ook in buurlanden kun je goed terecht. Een minder voor-de-hand-liggende optie, maar waar je prachtige natuur kunt vinden, is Luxemburg. Met als één van de hightlights: de Mullerthal Trail.

Maar voor de echte experience ga je naar bijvoorbeeld Zwitserland of Noorwegen. Daar is nog meer natuur te vinden. Terwijl je ’s ochtends met een kopje koffie naast je tent zit kijk je bijvoorbeeld uit op de prachtige, robuuste Alpen.

Zwitserland kent veel natuurcampings waar je terecht kan, die zijn ingesteld op reizigers die bijvoorbeeld wandelend op doorreis zijn. Of ten minste, dat beweren ze. Een warme douche is een zeldzame vondst op dit soort campings. De sfeer is er echter heel chill en het is de perfecte plaats om te genieten van een koud biertje.

Het werkt verfrissend om met weinig resources aan de slag te gaan. Je staat er bij stil hoe comfortabel het leven in de basis eigenlijk is tegenwoordig. Daarnaast besef je je ook hoe druk het Hollandse leventje nu echt is. Koken in de natuur is bijvoorbeeld een hele dagtaak. Ergens een plekje uitzoeken waar de grond niet schuin loopt om je snijplank neer te leggen, die gasfles aan de praat zien te krijgen, honderd jaar wachten tot je pan een beetje op temperatuur is. Dit kost allemaal veel tijd. Het mooie is, dat heb je op zo’n reis ook.

basis, Waarom jouw volgende reis een back to basic-vakantie wordt
Foto: MD Duran

Duurzaamheid en terug naar de basis

Andere mooie bijkomstigheid: dit soort reizen zijn superduurzaam. Terug naar de basis betekent dat je weer één wordt met de natuur en je nauwelijks tot geen gebruik maakt van hulpmiddelen. Als je dan daarnaast ook nog op duurzame wijze naar je bestemming reist, per trein bijvoorbeeld, ben je helemaal goed bezig.

Al verkocht? Of juist afgeschrikt? Ons advies: probeer het gewoon een keer. Je zult merken hoeveel kracht het je geeft.

basis, Waarom jouw volgende reis een back to basic-vakantie wordt
Foto: Valiant Made