Citytrip-tip: legendarisch Dublin

CREDITS: Diogo Palhais | Unsplash

Whiskey is waarschijnlijk het eerste dat naar boven komt als je aan Ierland denkt. Snappen we natuurlijk, maar toch: er is ook in een nuchtere gemoedstoestand genoeg te beleven in het land van de Ieren. Dat gaat al helemaal op als we het hebben over Dublin, de stad waar je ogen – en een lever – tekort komt.

Dublin doet haar naam geen eer aan, en dat is positief nieuws

Guiness Pints, Irish Stews, Fish & Chips, pubpraat en bovendien een rijke geschiedenis. Dat mag je allemaal verwachten tijdens een bezoekje naar ‘Dubh Linn’, zoals de Oud-Gaelische naam origineel luidt.

De hoofdstad van Ierland werd in 988 gesticht door de Vikingen en wordt vergezeld door de ‘Liffey’ rivier die dwars door Dublin heen snijdt. ‘Dubh Linn’ staat trouwens voor ‘Zwarte Poel’, maar toegegeven: deze stad is allesbehalve een duistere, deprimerende bende. Om dat te bewijzen aan jou, hebben wij de vetste locaties van Dublin even op een rijtje gezet om jou te inspireren voor een citytrip die je nooit meer gaat vergeten.

Dublin, Citytrip-tip: <strong>legendarisch Dublin</strong>
Foto: Jordan Harrison

‘Dublin’s Secret Garden’ – Ivaegh Garden

Hoewel dit ‘tuintje’ midden in het hart van Dublin ligt, is de Ivaegh Garden bijna onvindbaar voor het grote publiek. Het park ligt namelijk verscholen achter hoge muren met veel gebouwen eromheen, en heet daarom met recht ‘Dublin’s Secret Garden’. Door de lage bezoekersaantallen voelt het dan ook écht alsof je een kleine break van de stad neemt. Het park komt met schitterende fonteinen, rotstuinen, een boogschietbaan, architectuur uit de 19e eeuw en als kers op de taart: een indrukwekkende waterval midden in het park.

Hellfire Club Haunted House van Dublin

The Hike to Hell. Zo wordt deze bezienswaardigheid in Dublin ook wel genoemd. We hebben al eens eerder verteld over deze angstaanjagende manier om meer van Dublin te zien, dus hij mag zeker niet ontbreken in onze vetste locaties van Dublin. Volgens locals is het voormalige Hellfire-clubhuis een haunted place, en daarin worden ze ondersteund door de ‘Irish Ghost Hunters’ die het huis niet meer in durven te gaan. Toplocatie voor een ‘relaxed’ tripje dus. Hier lees je er alles over.

The Hellfire Club Dublin

Teeling Whiskey Distillery

We zeiden al: “Er is ook genoeg te doen in een nuchtere gemoedstoestand”, maar eerlijk? Een beetje drank achter in de keel maakt een hoop activiteiten toch een stuk leuker. En jezelf beter bezatten dan bij de Teeling Whiskey Distillery gelegen in de Liberties Regio kan eigenlijk niet.

De distilleerderij bestaat ondertussen meer dan 125 jaar en vertelt je alles wat je wilt weten over de geschiedenis van Whiskey uit Dublin. Daarbij tonen ze heel het proces aan het publiek, en leiden ze je daarna – eindelijk – naar het proeflokaal waar je cocktails kan proeven op basis van de verschillende whiskeys. Een tip voor deze must-visit is wel om van tevoren te reserveren, omdat de distilleerderij fooking busy is.

The Temple Bar – Dublin’s bekendste café

Tot nu toe hebben we ons vooral gefocust op de hidden gems, maar deze roodgekleurde kroeg is een must-visit die we jullie niet kunnen onthouden. We hebben het natuurlijk over de Temple Bar in hartje Dublin, dé plek waar je maar liefst 450(!) verschillende whiskey’s naar achteren kan werken. Als je hierna niet naar je verblijft toe kruipt heb je toch écht iets fout gedaan mate. Het gebouw staat al sinds 1840 en is ondertussen hét boegbeeld van de ‘culturele wijk’ waar de Temple Bar zich bevindt.

Dublin, Citytrip-tip: <strong>legendarisch Dublin</strong>
Foto: Matheus Câmara da Silva

Johnnie’s Fox Pub – een echte Ierse setting

We blijven nog even in de stereotyperende Ierse vibe, en dat doen we met Johnnie’s Fox Pub. Daar waar je de Temple Bar midden in het bruisende centrum vindt, moet je voor Johnnie’s Fox Pub recht door de groene heuvels van Dublin. Van buitenaf ziet het er als een timide barretje maar schijn bedriegt. En dat is een understatement: het café ademt karakter, wordt warm gehouden door brandende open haarden en bovendien zijn de Ierse dansen hier altijd gaande. Het is op zijn zachtst gezegd de perfecte Dublin-setting, een ware must-visit dus.

De ‘Howth Cliff Walk’ langs de oceaan

Misschien wel de ideale plek om uit te brakken na een avondje op zijn Iers drinken in de Temple Bar of Johnnie’s Fox Pub: de Howth Cliff Walk. Zeker wanneer je alleen Dublin bezoekt in Ierland, is dit een manier om alsnog iets mee te krijgen van het waanzinnige landschap dat het land heeft. De Cliff Walk is een tocht van circa twee uur waar je continu je ogen uitkijkt met het prachtige uitzicht over de oceaan. Tijdens de tocht kom je langs verschillende haventjes waar je heerlijke Fish & Chips naar binnen kan werken.

Foto’s: Alessandro Cavestro en Claire Zhu