Stedentrip-tip: Tel Aviv

CREDITS: Shai Pal

Veruit dé vetste stad om heen te gaan voor een weekendje weg is Tel Aviv. Deze stad, die door het afgelopen Songfestival vaak voorbij kwam, heeft het allemaal: lekker weer, strand, jonge mensen, een heerlijke keuken, hippe restaurantjes, cultuur, toffe clubs, heel veel speciaalbier en cocktails, maar het belangrijkste nog: bizar veel mooie vrouwen. Maak je er even een voorstelling van… Klaar? Oké, dit keer tien!

Tel Aviv stedentrip

Even op een rijtje waarom Tel Aviv jouw volgende stedentrip zou moeten zijn:
Met 320 zonnige dagen per jaar is de kans klein dat je slecht weer hebt. Het uitgestrekte stadsstrand barst van de leuke barren en ligt vol met het prachtige jonge publiek dat zich in de stad huisvest. Rijd je verder naar het zuiden van de stad langs het strand, kom je uit in het prachtige culturele oude stadscentrum van Jaffa, dat vol met terrasjes, markten en heerlijke restaurants zit. Het is er zelfs lastig om een straat te vinden waar géén muziek wordt gespeeld.

Het eten in Tel Aviv (TLV) is echt van een ander niveau dan dat je gewend bent. Het is gezond, hip, maar bovenal gewoon mega lekker. Je kan je dan ook helemaal scheel eten, zonder je vet en misbruikt te voelen. Al is die mogelijkheid er natuurlijk ook, wat niet verkeerd is na een lekkere avond stappen. Iets wat héél erg goed kan in TLV! Dat overschot aan mooie, jonge dames moet toch ergens aan een vent komen. Je hebt wel concurrentie van veel happige mannelijke Israeliërs, want die winden er zeker geen doekjes om.

De stad ligt op ongeveer 4,5 uur vliegen vanaf Nederland en is redelijk betaalbaar om te bereiken. Er gaan meerdere direct vluchten, met verschillende maatschappijen, vanuit Amsterdam en Eindhoven.

, Stedentrip-tip: Tel Aviv

Eten in Tel Aviv

Zoals we al zeiden: het eten is goddelijk in dit land. Je kan overal goed eten, maar tóch raden we je aan om de pareltjes op te gaan zoeken.

Aan de voet van de grootste synagoge van de stad zit het ultrahippe Port Sa’id, een tof eettentje met groot terras voor lunch en diner. Ze gooien de tafel vol met hapjes die je met je gezelschap kan delen. Het zal je verrassen hoe goed het eten is!

In het gezellige centrum van Jaffa zit een vergelijkbaar restaurantje, maar is nog een stuk groter: Café Puaa. er hangt hier een beetje een artistieke hipster vibe, maar is mega-gezellig. Je eet hier typisch Israëlisch en van zeer hoge kwaliteit. Deze mag je niet overslaan. Leuk voor overdag!

Hakosem is, zoals heel veel dingen in Tel Aviv, niet open tijdens Sabbath, de rustdag van de Joden (van zonsondergang op vrijdag tot zonsondergang op zaterdag). De rest van de week staat er een rij van heb ik jou daar. En terecht, want ze hebben hier de beste sabich van de hele stad. Dit is een pita of wrap met gegrilde aubergine, eieren en tahini, iets wat je – ook als het je niet zo verleidelijk in de oren klinkt – moet hebben gegeten. Het is meer een street food restaurant, dus verwacht niet lang gezellig tafelen. Het eten is hier wel subliem!

Wil je wél lekker tafelen dan ga je naar het prachtige restaurant Night Kitchen. We kunnen hier niet te veel over zeggen, je moet het gewoon ervaren. Misschien wel het beste eten dat Tel Aviv te bieden heeft.

Deze pareltjes zijn overigens geen ‘hidden gems’, dus reserveer altijd even voordat je gaat of calculeer minimaal een half uurtje wachten in.

, Stedentrip-tip: Tel Aviv

Borrelen in Tel Aviv

Tel Aviv wordt ook wel ‘Miami on the Med’ genoemd, en dat is niet voor niets. Het heeft een hele vergelijkbare vibe, maar dit is veel leuker ;-). Het is ook erg vergelijkbaar met Barcelona, alleen een stuk minder toeristisch nog. Veel is geconcentreerd aan het strand (een toffe beach bar is Manta Ray), maar ook als je het centrum in trekt vind je veel toffe plekken om te borrelen. Want dat kunnen ze goed daar. Er zijn ontelbaar veel rooftops, zoals Abraham Hostel, maar de tofste is volgens ons wel The Prince. Ze hebben Paulaner op de tap, ziet er mooi uit en barst er van de mooie vrouwen. Wat wil je nog meer?

Andere toffe plekken voor in de avond zijn Teder.fm, een soort Boedapest-achtige binnenplaats met lange gezellige tafels en boven een mini-club. Ze hebben hier enorme pizza’s die heerlijk zijn om te delen als midnight snack.

Ook Sputnik, Russisch voor ‘reisgezel’, is een toffe plek om je avond te beginnen. Later op de avond veranderen sommige ruimtes in een Techno-club, zodat je ook kan blijven hangen. Ook hier hangt een Oost-Europese sfeer.

Overdag is het het leukste om door Jaffa heen te struinen, daar barst het van de leuke borrel-plekjes.

, Stedentrip-tip: Tel Aviv

Stappen in Tel Aviv

Uitgaan in TLV is natuurlijk een must. Wil je het groots aanpakken dan ga je naar The Block. Dit is de grootste nachtclub van de stad en garandeert je een onvergetelijke nacht + ochtend.

Heb je liever een iets knussere setting, maar waar je toch compleet los kan gaan? Dan is Kuli Alma the place to be. Deze club zit in een zijstraat van de Rothschild Boulevard, waar het meeste night life gevestigd zit. Deze club heeft verschillende kleine zalen, met zowel lokale muziekstijlen als de bekende hitjes (jup, je gaat er gegarandeerd Nederlanders tegen komen). Verder nodigt de club uit om jezelf vol te gooien met tequila, althans dat vonden wij.

Te doen in Tel Aviv

Je zou zeggen dat een weekendje weg uit meer bestaat dan eten, drinken en stappen. En dat is ook. De stad heeft heel veel te bieden. Natuurlijk kan je je een dagje goed vermaken op het strand of op het water met een surfplank, maar je kan er ook langs gaan cruisen met de elektrische stepjes die je overal in de stad vindt en zo kan pakken, als je de app download. TLV was de eerste stad met dit systeem.

, Stedentrip-tip: Tel Aviv

Jaffa

Step of loop ook zeker een middag door het oude centrum van Jaffa. Dit is nu een district van Tel Aviv, maar was ooit de enige stad in de buurt. Een paar rijke families besloten in 1910 om de stad uit te breiden, redelijk kort geleden nog dus. Het is daarna snel gegaan, want het is momenteel een enorm moderne en rijke stad.

Je moet dan ook niet gek op kijken als je thuis komt en je bankrekening is geplunderd, het is er namelijk aardig prijzig.

In Jaffa vind je veel oude architectuur en zie je nog goed hoe de stad er heel vroeger uitzag. Jaffa is ook niet voor niets een van de oudste steden ter wereld. Stoffig is het overigens allerminst. ‘Bruisend’ zou het beter omschrijven, ideaal dus om een middagje voor uit te trekken!

, Stedentrip-tip: Tel Aviv

Jeruzalem & de Dode Zee

Tel Aviv is niet de meest culturele stad, maar ligt op ongeveer een uurtje afstand van Jeruzalem. Pak heel simpel de bus of huur een auto. In deze stad barst het natuurlijk van de verschillende culturen en was het de broedplaats van de meest voorkomende religies ter wereld. Het is dan ook bijzonder om te zien dat streng-gelovige Joden, Christenen en Islamieten er door elkaar heen leven, terwijl er honderden kilometers verderop nog altijd gevochten wordt. Weer wat anders dan zuipen en vrouwen versieren, maar zeker een must als je naar Israël gaat.

Als je in Jeruzalem bent, ben je heel dichtbij het laagst gelegen meer ter wereld: de Dode Zee. Je bent dan zo’n 429 meter onder zee-niveau, waarmee je op de laagst gelegen plek op het aardoppervlak bent. De Dode Zee is flink aan het inkrimpen dus neem vooral de tijd om er heen te gaan en te drijven in dit zoute water.

Dit is overigens vooral chill als je met de auto gaat, met openbaar vervoer is Jerusalem én de Dode Zee best veel op één dag.

Overnachten in Tel Aviv

Het tofste hostel van Tel Aviv is zonder meer het Abraham Hostel, met wekelijks meerdere feestjes, een sfeervolle rooftop en altijd mensen om je heen die zin hebben in gezelligheid.

Je kan natuurlijk óók een Airbnb huren, wat voor ons áltijd the way to go is bij een stedentrip. De stad barst van de mooie Airbnb’s in verschillende prijsklassen. Wij hadden de onderstaande (check ‘m hier). Qua locatie zit je altijd goed als je tussen de Rothschild Boulevard en het strand gaat zitten. Vanaf daar zijn de belangrijkste highlights allemaal maar een kwartiertje lopen, behalve Jaffa wat een stuk verderop zit.

:

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…