Stedentrip-tip: Panama Stad

Veel mensen voegen Panama toe aan hun reis door de verhalen over de prachtige San Blas eilanden en Bocas del Toro – wat wij zeker kunnen beamen -, maar reizen daarna snel weer door naar Colombia of Costa Rica. Ook dit is absoluut een goed idee, maar niet voordat je ook Panama Stad bezocht hebt. Op internet lees je vaak dat je de hoofdstad mag overslaan bij een bezoek aan het in Centraal-Amerika gelegen land, maar daar zijn wij het absoluut niet mee eens. Het is een super toffe stad om een paar dagen te vermaken, en wij gaan je vertellen waarom!

Panama Stad

Je kan vanuit Nederland direct vliegen op de hoofdstad van Panama. Vanaf het vliegveld pak je voor weinig een Uber naar het centrum. Hoe dichter je bij het centrum komt hoe meer hoge gebouwen op je af komen, de Uber chauffeur lacht: “Mini Miami, amigo!”. Nou, dat ‘mini’ kunnen we niet precies plaatsen, maar er zijn zeker gelijkenissen. Panama Stad ligt aan de Stille Oceaan en heeft een prachtige boulevard, maar helaas ontbreekt een stadsstrand.

De locals zijn ontzettend vriendelijk en we hebben ons geen moment onveilig gevoeld, al wil dit niet zeggen dat je niet moet opletten als je in het donker over straat loopt. Ook al heb je nog zo veel tijd in de sportschool doorgebracht ;-). Betalen in Panama doe je trouwens met Dollars, de lokale munt wordt vrijwel niet gebruikt. Ook niet door de lokale bevolking.

Panama-Stad, Stedentrip-tip: Panama Stad

Casco Viejo

De stad zou je in principe kunnen opdelen in twee delen: het oude centrum, Casco Viejo, en het moderne gedeelte, te herkennen aan de vele wolkenkrabbers. Waar je overnacht is aan jou, wij vonden Casco Viejo veel meer sfeer hebben, maar het is wel toeristischer en prijziger. Daarnaast kost een Ubertje niet meer dan een paar euro’s, dus je bent zo op en neer. Lopen tussen de twee gebieden is wel wat langer, zo’n 40 minuten. Maar het is wel een toffe wandeling langs de zee, over de boulevard, La Cinta Costera, dat gelijk ook een park is waar veel locals te vinden zijn.

Aan de voet van Casco Viejo vind je de vismarkt, El Mercado de Marisco, waar dagelijks verse vis binnenkomt en omgetoverd wordt in de lekkerste ceviche. Deze worden verkocht op een chaotisch terras met zowel locals als toeristen en vooral veel harde salsa-muziek. Dit mag je zeker niet missen! Tip: ga tijdens de lunch.

Panama-Stad, Stedentrip-tip: Panama Stad

Het mooie oude centrum is tof om een keer doorheen te wandelen en te eten en drinken in de toffe tentjes die het rijk is. Wij waren vooral fan van Mahalo, een toffe plek waar ze lekkere cocktails hebben, hippe schommels en nog belangrijker: de mooiste vrouwen van Panama Stad te vinden zijn. Ook in de avond is Casco Viejo waar je moet zijn. Ineens kom je erachter dat de hele wijk vol zit met gezellige rooftop barren, waar hard geborreld en gedanst wordt. Geen overdreven chique gebeuren en achterlijke prijzen voor je drankje, gewoon een gezellige sfeer. Al moet je soms wel entree betalen. Wij vonden Tantalo heel nice! Een mooie club om de avond voort te zetten is Casa Jaguar.

Eten in Panama Stad

In de hele stad zijn lekkere restaurants te vinden, zeker ook in het moderne gedeelte. Alleen alles is er een stuk ruimer opgezet, dus bereid je voor op een stukje wandelen. Onze favoriete eettentjes waren The Strangers Club, Crêpes & Waffles en Beirut. De laatste is een heerlijk restaurant met Midden-Oosterse keuken. Het ziet er een beetje toeristisch uit, maar de kok maakt alles goed. En het is een gezellige plek om na het eten nog langer te blijven hangen!

The Strangers Club is een kleine cocktail- en eetbar, opgestart door zes New Yorkse bartenders. Zoals je zou verwachten zijn de cocktails hier voortreffelijk, maar ook de man in de keuken snapt het leven. Het is er wat duurder, maar men wat is het lekker.

Panama-Stad, Stedentrip-tip: Panama Stad

National Park Panama-Stad

Midden in de enorme metropool ligt een groot Nationaal Park: Parque Natural Metropolitano. Je betaald omgerekend €15,- om binnen te komen, maar dan heb je wel wat. Een enorme oase aan dichtbegroeide jungle en als je de goeie route pakt een prachtig uitzicht over de stad. In het park vind je honderden verschillende diersoorten, waaronder luiaards en wasberen. Daar kan het Vondelpark nog wat van leren, daar vind je alleen maar wespen…

Al met al is Panama Stad zeker niet een plek die je klakkeloos moet overslaan en doorreizen, het is een heerlijk begin van je vakantie en het is de perfecte uitvalsbasis om vervolgens naar Bocas del Toro te reizen per bus of klein vliegtuig, let op: via Albrook Airport, of de paradijselijke San Blas eilanden.

LEES OOK