Santa Cruz del Islote is het dichtstbevolkte eiland ter wereld

CREDITS: The Great Big Story

Dichtstbevolkte eiland ter wereld

Op zo’n twee uur varen van Cartagena, Colombia, ligt het dichtstbevolkte eiland ter wereld. De naam? Santa Cruz del Islote. Het ‘eilandje’ is compleet uit de zee gestampt en is maar twee voetbalvelden groot. En dat terwijl er zo’n 1250 mensen op wonen. Een bevolkingsdichtheid van 104.000 inwoners per km2. Dat is alsof de gehele Nederlandse bevolking in Amsterdam zou wonen!

, Santa Cruz del Islote is het dichtstbevolkte eiland ter wereld

Santa Cruz del Islote

Het eiland is daarnaast niet eens van ‘land’ gemaakt. De inwoners wonen namelijk op beton, gemixt met hun eigen vuilnis. Pretty grose huh? Vrijwel alle inwoners van Santa Cruz del Islote zijn terug brengen naar een aantal families. Je kan je dus voorstellen dat je in zestig procent van de gevallen of meer per ongeluk verliefd wordt op totaal de verkeerde persoon. You see what I did there?

Het eilandje heeft geen stromend drinkwater, dus dat wordt soms aangevoerd door Colombiaanse marineschepen. Stroom is er wel, maar alleen tussen 19 en 24u en komt van één generator. Een gids vertelde ons dat deze er ook wel eens dagen uit ligt. Gelukkig zitten ze lekker dicht op elkaar, zullen we maar zeggen.

De reden dat deze mensen op Santa Cruz wonen is volgens de gids het ongedierte en dan vooral muggen. Deze verspreiden dodelijke ziektes, dus ze spenderen zo min mogelijk tijd op het vaste land. Al gaan veel van hun kinderen daar wel gewoon naar school. De inwoners leven van de visserij en werken op nabijgelegen eilandjes, zoals Tintipán, maar ook Casa en el Aqua: een hostel van een Nederlander, midden op het water. Een absolute aanrader om bij je bezoek aan Colombia aan te doen!

Deze twee mini-docu’s over het eiland moet je zeker even checken:

, Santa Cruz del Islote is het dichtstbevolkte eiland ter wereld