Zo maak je jouw auto winter proof

Slecht weer, donkere dagen en barre omstandigheden. De herfst is een voorproefje voordat de winter haar kunsten loslaat op je oude vertrouwde auto. Of je nu een BMW X5 of een Toyota Corolla: hij krijgt het ’s winters verduren.

Gelukkig zorgt de nodige voorbereiding en verzorging ervoor dat je trouwe vierwieler de winter overleeft.

Je auto winterready

Gladde wegen, slecht zicht en koude temperaturen zorgen voor het nodige gevaar. Het doet de mens niet goed, maar ook de staat van je auto niet. Besteed daarom de nodige aandacht aan je wagen en de winter vormt geen enkel obstakel. Zeker niet met deze tips.

1. Voorkom een bevroren auto

Wanneer bij jou de ijspegels onder je neus beginnen te groeien, is de nodige uitrusting of kleding zo bij de hand. Je auto heeft helaas niet de luxe zijn nieuwe winterjas uit de kast te kunnen trekken. De nodige beschermingsdekens voor ruit maar ook motor zijn een slimme zet. Zo sta je niet onnodig te stunten in de kou, maar kun je direct koers richting je eindbestemming zetten.

Dichtgevroren deuren komen haast elke winter voor. Ook de vertrouwde rubbertjes van de nodige schoonmaakbeurt en smeersels voorzien is het perfecte recept om niet voor onverwachte verassingen te komen staan. Een klein en simpel klusje, maar ideaal om irritaties op een vroege ochtend te voorkomen.

Is je scheurmonster toch bevroren? Zorg voor de juiste benodigdheden en hij is snel weer op comfortabele temperaturen. Je beste vriend hiervoor is de airco. Met een goed functionerende airco is het binnen no-time gefikst om je auto te verwarmen en beslagen ruiten verleden tijd te maken.

auto, Zo maak je jouw auto <strong>winter proof</strong>
Foto: MANIFY

2. Maak een pitstop voor je banden

Het is geen geheim dat winterbanden dé beste manier zijn om in donkere en koude tijden toch veilig het asfalt te trotseren. Mist ze natuurlijk nog in goede staat zijn, oftewel niet versleten, uitgedroogd of zonder profiel.

Als de eerste sneeuwvlokken hun optreden maken is heel het land in rep en roer om tóch nog even snel de winterbanden te monteren. Gelukkig weet jij vanaf nu dat winterbanden al vanaf 7 graden Celsius beter werken dan normale. Zorg dus dat je er op tijd bij bent en voorbereid bent. Voor een vakantie naar koudere oorden is het zelfs geen keuze.

3. Accuproblemen

De accu komt in de winter haast altijd als een duveltje uit een doosje gekropen. In koudere sferen heeft de accu namelijk de nodige moeite zijn energie op peil te houden. Net als de mensheid zelf wordt de energie uit de accu getrokken in winterse sferen. Vandaar is het essentieel geen lullige afstanden te rijden, maar af en toe een flinke rit te pakken, zodat de accu zichzelf van nieuw elan kan voorzien. Echt zeker ben je pas door je accu en haar gesteldheid op de proef te stellen.

Is het geluk toch niet aan je zijde? Zorg er dan op zijn minst voor dat je startkabels bij de hand hebt. Anders kom je alsnog niet ver.

auto, Zo maak je jouw auto <strong>winter proof</strong>
Foto: Nicolas J Leclercq | Unsplash

4. Fix de benodigde gadgets

De kans op bevriezing is natuurlijk doodnormaal in de winter. Met deze kennis is het geen overbodige luxe voor te bereiden op een eventuele bevroren verassing. Tal van ontdooispullen kunnen je reddende engel worden als je net dacht de weg te betreden. Ook de juiste handschoenen, krabbers en dekens voor je ruit kunnen goed van pas komen bij het begeven van je auto.

Tijdens extreme situaties zijn sneeuwkettingen of matjes bij de hand hebben een prima idee. In Nederland lijkt de kans klein, maar het hedendaagse klimaat komt met diverse verassingen. Ook op vakantie is de kans op lange files en stilstand de normalere gang van zaken. Voldoende eten, drinken, dekens en een oplader zal altijd van goede hulp voorzien. Better safe than sorry.

5. De juiste olie en vloeistoffen

Wist je dat motorolie dé bepalende factor is als het gaat om het aan de praat krijgen van je auto? Je olieniveau op peil houden is daarom geen overbodige luxe. Ook de juiste ruitenvloeistoffen zijn essentieel. De juiste soort – bestendig tegen lage temperaturen -, het juiste niveau en sproeikopjes die weten wat functioneren betekent, dat is het kleine lijstje eisen waar je aan dient te denken.

Het is allemaal simpel en geen hogere wiskunde. Alleen het vergt wel je aandacht. Gelukkig betaalt het zich met driedubbel rendement terug als je toch de discipline hebt.

auto, Zo maak je jouw auto <strong>winter proof</strong>
Foto: Bas Kil
Source:
Anwb, Rezulteo, Bas Kil
LEES OOK