De allerrijksten investeren steeds vaker in een tweede paspoort

CREDITS: Nicole Harrington | Unsplash

Een flinke zak met geld maakt het leven vaak een stuk makkelijker of comfortabeler. De allerrijksten der aarde zijn dan ook steeds meer gezegend en doen aankopen als exclusieve wagens, een superjacht of vakantievilla’s op de meest tropische locaties. Klinkt niet verkeerd.

Alleen niet veel mensen kunnen van dit geluk spreken. De kloof tussen de normale mens en de super rijken groeit namelijk steeds verder. Zo is gebleken dat het vermogen van de rijkste 26 mensen op de wereld bij elkaar opgeteld evenveel is als de gehele armste helft van de wereldbevolking. En als je dan toch zoveel geld hebt, ga je aankopen doen waar de gemiddelde persoon niet eens aan zou denken. Juist. Deze allerrijksten investeren steeds vaker in een tweede paspoort.

Investeren in een tweede paspoort

De voorzitter van Henley & Partners, de leverancier van burgerschap advies en auteur van ranglijsten, zegt dat de meeste klanten deze aankoop doen ter bevordering van hun beveiliging. Als er namelijk een conflict uitbreekt in het land waar de persoon woont, kan hij met behulp van het extra paspoort naar een veilig land reizen. Ook leveren enkele landen eigen onderdanen niet uit aan het buitenland. Dit is een groot voordeel voor iemand die een misdaad begaat in Nederland en vervolgens vlucht naar bijvoorbeeld Turkije. Daarnaast levert een tweede paspoort voordelen op wat betreft het bezoeken van landen, stemrecht, uitkeringen en belasting.

tweede paspoort
Foto: Raw Pixel

De landen zijn beperkt

Het is niet zo dat je in ieder land zomaar een tweede paspoort kunt kopen. In Nederland moet je dan ook aan heel wat criteria voldoen om een extra paspoort te kunnen bemachtigen. Zo moet je aantonen dat je dit document echt nodig hebt en daar komen heel wat bewijsstukken bij kijken. Verder moet je eerste paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Wereldwijd zijn er slechts tien landen waar je een tweede paspoort simpelweg kunt kopen. De minimale kosten variëren van €90.000 in Antigua en Barbuda tot en met €21.185.500 in Oostenrijk. Die betalingen worden meestal gedaan via een directe investering. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onroerend goed of een lokaal bedrijf. De paspoortkopers investeren daarmee dus in de economie van het land en in ruil daarvoor krijgen zij de eerder genoemde voordelen.

In het onderstaande overzicht zie je de overige landen waar je een tweede paspoort kunt kopen en bijbehorende kosten. Mocht je nog wat geld overhebben, weet je dus wat je ermee kan doen. Waarschijnlijk wordt het nog even sparen.

[powerkit_alert] Land | Minimale kosten 

Oostenrijk: €21.185.500
Cyprus:  €2.120.000
Malta: €950.500
Turkije: €892.500
Vanuatu: €202.000
Grenada: €185.000
Saint Kitts en Nevis: €134.000
Saint Lucia: €90.000
Dominica: €90.000
Antigua en Barbuda: €90.000 [/powerkit_alert]

tweede paspoort, De allerrijksten investeren steeds vaker in een tweede paspoort
Foto: Agus Dietrich

 

LEES OOK
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
De grondleggers van het nieuwe CUPRA-tijdperk
Er zijn maar weinig types waar wij niet mee door één deur kunnen. Maar ja-knikkers, routinejunkies, comfortzeilers en lijntjeslopers staan wél op dat lijstje. Sorry, not sorry.…