Cork & Co: mythisch Ierland op z’n best

Ierland. Mystiek in verhalen, adembenemend qua natuur, traditioneel betreft cultuur en rijk aan sociale pubmatrozen. Ja, ál je positieve vooroordelen over The Emerald Isle zijn kolossaal waar. Het groene hobbelige, kliffeneiland is een waar natuurwonder dat naadloos overgaat in het historische, maar toch hippe stadsleven.

Dat is in heel Ierland zo, maar Cork en omstreken spant wat ons betreft de kroon. Oké, als tweede stad van het land weet je hoe toeristenbelasting werkt, maar er zijn nog véél onontdekte oesterparels voor de massa. Dat is heel lekker, want daarom mag bij dezen County Cork per direct op je reisbucketlist.

County Cork: mystieke natuurwonderen x traditioneel Iers stadsleven

County Cork is hét graafschap van Ierland. Hét graafschap in de zin van: letterlijk het grootst. Met een oppervlakte van 7.500 km² kun je alleen hier al een roadtrip maken waar je u tegen zegt. En dat is precies wat we hebben gedaan. Met een verse Audi Q5 maakten we via de linkerkant van de weghelft (effe wennen) kennis met ondoorgrondelijke kliffen, levendige stadjes en een op de zee geïnspireerde levensstijl.

Cork, <strong>Cork &#038; Co:</strong> mythisch Ierland op z&#8217;n best

Roadtrip-stops

Een roadtrip door Ierland is een aaneenschakeling van views. Overal maakten we een pitstop om verse plaatjes gevoelig vast te leggen. Dat moest ook wel, want ‘Hier moeten we toch wel een kiekje van hebben?’ was een veel gehoorde uitspraak.

Dat begon al in Cork (het startschot van de trip), maar daarna werd het meer en meer tijdens onze andere highlights. We sommen ze hier even op, om ze daarna haarfijn aan de man te brengen met niet te missen spots:

Touchpoints MANIFY County Cork Roadtrip

  • Cork
  • Kinsale
  • Clonakilty
  • Baltimore en Sherkin Island

Kosmopolitisch Cork

Het fluitsignaal van onze Natuur x Hotspots x Cultuur-trip klinkt in Cork zelf. De genoemde karaktereigenschappen met X’jes ertussen zijn overigens meer dan goed met elkaar te combineren. Wat heet: het versterkt elkaar alleen maar.

De inwoners van het eeuwenoude Cork staan bekend als trots. En drie keer raden waarom… Juist, omdat ze daar simpelweg alle reden toe hebben. Een stad op een eiland in het midden van de rivier de Lee, met veel toffe straatjes, street art, kunstgalerijen en hippe koffiebars. Je voelt de vibe van een kleinere, relaxte stad, maar wel met trekjes van een big fish. Daar zijn grotendeels de chille, hypersociale Ieren met droge humor verantwoordelijk voor.

Cork, <strong>Cork &#038; Co:</strong> mythisch Ierland op z&#8217;n best

When in Cork….

moet je The English Market geproefd hebben. Lokale marktlui verkopen hier al sinds 1788 streekproducten met ziel en zaligheid, en dat blijven ze nog eeuwen doen. Aán de heilige graal van traditionele Ierse smaken vind je Mutton Lane Inn. Deze klassieke pub heeft alles wat Ierse pubs mooi maakt. Een aloud bruin interieur, glas-in-lood-ramen, schreeuwende gepensioneerde mannen, zelfgebrouwen (stout)biertjes, muziek, veel whiskey en ijzeren biervaten op het terras. Kortom: geniaal.

Qua cultuursnuifmogelijkheden (als pub-hoppen al geen cultuursnuiven is) hoort Cork ook hoog op je lijstje te staan. Zo is University College Cork meer dan een universiteit, het is cultureel erfgoed. Al vanaf 1845 huppelen hier studenten rond en het doet je denken aan universiteiten die in films te zien zijn. Bij de universiteit, maar toch he-le-maal anders, vind je ook Glucksman Gallery. Een toonaangevende kunstgalerij waar creative learning hoger in het vaandel staat dan wat dan ook.

Waar wij ook heel goed op gingen: de combinatie van de arbeiderswijk met de legendarische Saint Fin Barre’s Cathedral. Je ziet de mystieke gedachten van de victoriaanse architect William Burges, maar ook de gewone stekjes van hardwerkende arbeiders. Ook dat is Ierland. En bovenal: dat is Cork.

We gaan rustig verder onder de fotogalerij. Foto 1: butcher aan het werk in The English Market. Foto 2: het karakteristieke terras van Mutton Lane Inn. Foto 3: Iers contrast in de straat voor Saint Fin Barre’s Cathedral.

Cork, <strong>Cork &#038; Co:</strong> mythisch Ierland op z&#8217;n best

Eye-catching Kinsale

Vanaf Cork rijd je in een half uurtje naar het kleurrijke, schilderachtige Kinsale. Onderweg pak je nog wat uitgestrekte landschappen én de Nohoval Cove mee. Deze smalle baai is een ware eye-catcher met zijn steile kliffen en grote rotsen die uit de zee oprijzen. In Kinsale zelf word je overspoeld met pubs, (vis)restaurants, smalle doorgangen en vooral: boten. Het middeleeuwse vissersdorp herbergt ontelbaar veel spots die allen niet misstaan op een Insta-page van een reisfotograaf.

Mede dankzij de ligging, water: altijd +1, trekt Kinsale al sinds jaar en dag creatieve breinen aan. Getalenteerde artiesten en innovatieve ondernemers weten hun weg naar één van de oudste stadjes van Ierland makkelijk te vinden. Dat heeft uitgemond in hippe boetieken, creatieve designwinkels, diepgaande boekhandels en veel culturele events.

Foto 1: de Nohoval Cove. Een ware eye-catcher. Niks aan gelogen, toch? Foto 2 en 3: Kinsale van een afstandje en ín Kinsale zelf.

Cork, <strong>Cork &#038; Co:</strong> mythisch Ierland op z&#8217;n best

When in Kinsale…

wil je gewoon Ierse oesters naar binnenwerken in een pub. Want tja, waar doe je dat anders? In het midden van het stadje vind je de Jim Edwards Pub, waar, naast oesters, veel moderne Ierse cooking skills tevoorschijn komen. Als je na een paar pints nog verder door wil zakken, zijn er genoeg pubs waar livemuziek wordt gespeeld. Bijvoorbeeld bij Dalton’s Bar. Lokale helden op leeftijd zitten aan een tafeltje – zónder microfoon, mét instrumenten – en zingen klassiekers voor de gasten. En als jezelf zin hebt om te zingen: be their guest.

Met een bakkie op kun je prinsheerlijk slapen in The Old Bank Townhouse. Dit magistraal gerenoveerde bankgebouw heeft de term ‘klassieke inrichting’ opnieuw uitgevonden. Het moet je smaak zijn, maar als het dat is, wil je nooit meer ergens anders slapen. Uitgerust en wel kun je de volgende dag de pints uitzweten tijdens The Old Head of Kinsale Loop. Deze easy wandeling van zes kilometer op de wereldberoemde landtong Old Head of Kinsale geeft je magnifieke uitzichten op elke hoek. Het smalle stuk land dat uitsteekt in de zee is eigenlijk een door de natuur gevormd marketinginstrument voor Ierland.

Onder de foto borduren vrolijk voort. Foto 1: Ierse robuustheid in de haven van Kinsale. Foto 2: local heroes spelen het leven klinkend uit.

Wilde verhalen op de Wild Atlantic Way

Over wereldberoemd gesproken: Kinsale is ook de start (of het eind) van de Wild Atlantic Way. Met zijn 2500 kilometer is het ’s werelds langste kustroute en loopt vanaf het kleurrijke stadje in county Cork tot aan Malin Head in county Donegal. Deze – is-ie weer – mythische route verbindt Ierland. Niet zozeer omdat je van A naar B kunt, maar het gaat om momenten van verbinding. Als je de ‘Route 66 van Ierland’ berijdt maak je een praatje met de mensen, voel je de gastvrijheid en sla je pal achterover van de natuurverschijnselen.

When on The Wild Atlantic Way…

ga je ontelbaar veel vuurtorens op onbeschrijfbare plekken tegenkomen. Jongens zoals het Galley Head Lighthouse staan op de rand van robuuste kliffen letterlijk te shinen. Naast dat je veel vuurtorens ziet aan de kust, vind je er ook veel beaches. Logisch. Vooral in de omgeving van Clonakilty zijn stranden helemaal hot, vooral omdat er veel zijn, maar ook omdat ze uitgestrekt zijn. Zo mag je de stranden bij Inchydoney Island zéker niet missen.

Het deel van The Wild Atlantic Way in county Cork loopt tot ongeveer bij Droumard. Voordat je daar bent kom je vanaf Clonakilty op deze route ook nog stadjes als Baltimore tegen. Daarover later meer…

We zijn nog niet klaar met je… Het artikel gaat verder onder deze plaatjes. Foto 1: we zeiden toch dat het Galley Head Lighthouse staat te shinen? Foto 2: de Ierse uitgerekte stranden zijn óveral te vinden.

Ierser dan Iers: Clonakilty

Op naar het kleine, maar zeer fijne Clonakilty. Naast de ontelbare stranden rondom het hartelijke stadje, krijg je bij je bezoek bijna een Iers paspoort toegekend. Ierser ga je het namelijk niet krijgen. Mede daardoor werd Clonakilty in 2017 nog uitgeroepen tot Best Town in Europe.  En dat is zeker niet voor niets.

Met ongekend toffe wildlife tours in de omgeving en nog échte pubs in het centrum staat Clonakilty garant voor wilde verhalen. Sterke verhalen die je ’s avonds vol overgave aan pubgasten mag vertellen. Doe je dat niet? Dan doen ze het zelf.

When in Clonakilty….

wil je slapen in het Dunmore House Hotel. Een hotel dat rechtstreeks uit een reclamefolder komt. Het staat op een heuvel aan de zee, het personeel vertroetelt je bijna, ’s avonds eet je versgevangen vis en je wordt wakker met een full Irish breakfast. Dat wakker worden doe je na een avondje in de beste pub van héél Ierland: Da Barra’s Pub. Je stapt binnen in de vroege jaren van de vorige eeuw met kleine, gedekte tafeltjes, traditionele muziekinstrumenten aan de muur en traditionele muziekinstrumenten in de handen van Da Barra’s buren. Nog áchter deze alleszeggende bruin-groene pub vind je een heuse zaal waar zowel lokale bands als nationale groepen hun kunsten vertonen.

Om deze niet te missen pub in ieder geval te halen, raden we je aan om niet ongegeneerd te gaan zuipen overdag, maar juist stijlvol aan Ierse whiskey te nippen. Dat doe je bij de Clonakilty Distillery. Deze stijlvolle, nog relatief jonge, distillery is waar de befaamde gelijknamige Clonakilty Whiskey wordt gemaakt. Op het moment van schrijven is het proces van single pott still whiskey bezig. Deze stijl van whiskey kun je slechts bij een aantal merken verkrijgen, en één daarvan is dus de Clonakilty Distillery. In 2024 is de eerste batch single pott still whiskey klaar, terwijl er nu een onder andere een double oak, een port cask en een single grain worden aangeboden.

Mocht je jouw middagavontuur willen combineren met een ware sensatie op het water, dan is kajakken bij Atlantic Sea Kayaking iets voor jou. Op het water verken je Castlehaven Bay (45 min. rijden van Dunmore House Hotel) en zie je het eiland vanaf de enige echte andere kant.  Helaas was het bij ons nét te slecht weer, maar ja – again – ook dat is Ierland.

Hierna nog één stukkie, beloofd. Foto 1: het remclamefolderachtige Dumore House Hotel. Foto 2: De Barra’s Pub is Ierland en andersom. Foto 3: de wegen rondom Clona zijn alleen al roadtripwaardig. 

Baltimore en Sherkin Island

Aan het zuidelijke uiteinde van Ierland kom je nog één, enfin: twee, pareltjes tegen. Baltimore is plaatsje aan de ruige kust waar vissers nog écht vissers zijn. Hier maakt de Wild Atlantic Way kennis met honderden islands. Ooit vond je meer piraten dan vissen, maar vandaag de dag is het een culturele aandachtstrekker.

Vanaf Baltimore steek je no time over met ferry naar het goed bewoonbare Sherkin Island. Op dit eiland wonen iets meer dan 100 mensen, zijn twee pubs, een fort een hotel en een kerk. Terwijl je al deze dingen tegenkomt, denk je eigenlijk dat je alleen op de wereld bent. Op walvissen en dolfijnen na, want als je deze bazen van de oceaan ergens wil spotten, dan is het hier.

When in Baltimore…

wil je een chowder eten bij The Jolly Roger op Sherkin Island. Eén van de twee pubs op het eiland ademt traditie en dan mag een áltijd goede chowder niet ontbreken. Deze ‘visstoofspot’ zit tjokvol met verse vis en je krijgt er stevig brood bij – twee soorten als je daar stoutbier onder schaalt. Als je onder andere Dún na Long Castle en Franciscan Friary hebt gezien, kun je rustig weer in Baltimore aanleggen. Tijdens je boottocht kom je de Baltimore Beacon tegen. Deze witgeverfde stenen baken pronkt aan de ingang van de haven en is een belangrijk kenmerk van het vissersstadje.

Aan de pier kom je weer toffe pubs tegen, aanradertje: Bushe’s Bar, en weet je door de visrestaurants meteen weer waarom Baltimore aan zee ligt. Zelf een ‘visje’ aan de haak slaan? Dan is diepzeevissen hier de go-to activiteit. Mocht je daarover twijfelen: er is zelfs een Deep Sea Angling Festival. Meer hoeven we niet te zeggen.

Beloofd is beloofd: het laatste stukje. Máárrrrr: hierna laten we nog een fotoserie zien. En dat is wat je wil, toch? Hieronder zie je: hiken op Sherkin Island en de Baltimore Beacon gevangen op beeld.

Fijne plaatjes

Ierland vraagt om gefotografeerd te worden. Daar zorgen de onvoorwaardelijke liefde van de mensen, de onvoorwaardelijke smaak van pints en de onvoorwaardelijke schoonheid van de natuur voor. Daarom zetten we nog een aantal fijne plaatjes voor je op rij.

En dit is nog maar een greep uit het assortiment. Via Ierland Toerisme kom je nog véél, véél meer te weten over het eiland dat ons hart veroverd heeft. Dus: is jouw hart next? 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Ierland Toerisme.
LEES OOK
Pinterest Drop #63: Pharrell Williams
Pinterest is een onderschat fenomeen. Deze inspiratiesite heeft alles om jou te inspireren voor een onderdeel van leven: van mode tot interieur en van lifestyle-tips tot reiscontent.…
The American Dream op wielen
Huisfotograaf Jereau van den Heuvel maakte zijn American Dream waar. Hij crosste een aantal maanden kriskras door de VS om de reis van zijn leven te maken.…