Citytrip: zet Hamburg maar heel gauw op je lijstje

Als Reeperbahn Festival je nog niet heeft aangezet tot een citytrip naar Hamburg, gaan we daar nu even snel verandering in brengen. Hamburg is the place to be, dat is één ding wat zeker is. Als je van drukke straten vol levendigheid en hip volk houdt, zou ik maar snel even verder lezen. Als je hier niet van houdt, moet je overigens alsnog even verder lezen. Je bent er nu toch.

Om te beginnen: in Hamburg mag overal op straat bier gedronken worden. Overal! Laat het nou ook nog eens zo zijn dat ze onwijs veel biersoorten hebben in Hamburg, die je dus de hele dag door kan proeven. Samen met Germany Tourism gingen we op avontuur en het was potverdorie de moeite waard. Reden genoeg voor een citytrip naar Hamburg als je het mij vraagt.

Hamburg-citytrip2

Citytrip naar Hamburg

Op de straten, dat is waar het allemaal gebeurd in Hamburg. Zowel overdag als het nachtleven bruist 24/7 door, zoals dat hoort te zijn in een grote stad. Het contrast in de stad is ook iets waar we erg van onder de indruk waren. Een wandeling door Speicherstadt en Chilehaus met Kontorhaus District is ook zeker niet mis. Hier is het contrast van modern en oud geschetst en het ziet er bijzonder tof uit. Vooral in het oude deel is de brug over de stad erg indrukwekkend. Je kijkt hier uit over verschillende oude straten en panden van Hamburg.

Ideaal om een stad als Hamburg te ontdekken is natuurlijk door jezelf te laten inspireren door locals. Misschien is het wat ongemakkelijk om een random iemand op straat aan te spreken met de vraag: kun je ons Hamburg laten zien? Maar als je van tevoren kan beslissen dat de locals jou de stad laten zien, is het een ander verhaal. En deze kans hebben wij gekregen door in een van de Sir Hotels te slapen. Want naast dat je op elegante wijze kan slapen, kun je via Sir Explore de stad verkennen. Locals nemen je naar plaatsen waar je niet snel zelf naar toe zal gaan. Bijvoorbeeld een kunstgalerie of een oefenstuk bijwonen van een muziekensemble in het nieuwe Elbphilharmonie.

Eten

Als je aan Duitsland denkt, denk je natuurlijk aan Thüringer Bratwurst. En gooi je er een beetje curry overheen, dan heb je een curryworst. Zo simpel is het. Het Duitse tentje Imbiss bei Schorsch maakt al sinds ’61 de beste varianten, maar het recept blijft strikt geheim. Hele volksstammen komen hierop af, waaronder de mannen in lederhosen en vrouwen in een dirndl.

Krijg je al de kriebels als je denkt aan typisch Duits eten? Dan kun je verder kijken dan je neus lang is en ook een Japans met een vleugje Peruaans restaurant proberen. Of terwijl: Izakaya. Je kent het misschien wel omdat er ook een filiaal gevestigd is in Amsterdam, maar ook in Hamburg kunnen ze er wat van. Het luxe interieur, de stokoude kooktechnieken met een innovatieve twist en het exotische tintje maakt van dit restaurant een regelrechte magneet voor liefhebbers.

Citytrip naar Hamburg, Citytrip: zet Hamburg maar heel gauw op je lijstje
Foto: Sir Hotels

Zoek je na een avond stappen naar een gruwelijke maaltijd of een lekker ontbijtje? Dan is de grote vismarkt een goede optie. Deze markt is geopend van 06:00 tot 09:30 en je kunt het niet gek genoeg verzinnen of het ligt er. Het is de ideale plek om de dag te beginnen of dus te eindigen. Er wordt soms ook nog eens live muziek gespeeld ook.

Muziekindustrie

Voor de muziekliefhebbers is een citytrip naar Hamburg ook een interessante. Niet alleen tijdens het Reeperbahn Festival, maar het gehele jaar door bruist de muziekindustrie in Hamburg. Er zijn veel platenwinkels te vinden, zoals Smallville Records en Groove City Recordstore. Ook de vintage liefhebbers komen hier niks tekort, want de vlooienmarkten barsten van de kleding. Daarnaast zijn er ook veel vintage winkels waar je toffe items kan scoren. Ben jij meer van de platen en je vriendin meer van het winkelen? Dan stuur je haar richting de markt en zelf duik je wat deze record stores in. Voor al deze magie kan je bij St. Pauli terecht, één van de tofste straten in Hamburg.

Hamburg-citytrip4

Hamburg-citytrip7

De haven

Een boottochtje is ook zeker de moeite waard in Hamburg. De haven is omringt met een industrieel gebied en veel toffe hoogwerkers. Rond zonsondergang kijk je jezelf helemaal scheel aan de mooie omgeving. Naast de haven, heeft Hamburg over het algemeen veel wateren. Met meer grachten en kanalen dan Venetië en Amsterdam samen, kunnen we wel stellen dat Hamburg de bruggenhoofdstad van Europa is.

Hamburg-citytrip5

Eventjes, lekker dansen

Natuurlijk kan je buiten het festival om ook een legendarische avond beleven in Hamburg. The Bunker is bijvoorbeeld echt een aanrader, met een prachtig uitzicht over de stad vanaf het dakterras. Met een sfeervolle backyard, is Molotow ook een ultieme spot en mag hij zeker niet ontbreken aan je lijstje. De club Uebel & Gefährlich is een toffe plek voor de underdogs die zich tussen de locals willen mengen. Daarnaast hebben ze ook een dakterras met een uitzicht over de stad waar je U tegen zegt.

Als je op een dag meer in de ‘chill modus’ zit, dan is StrandPauli ideaal. Richting de haven is de stadstrand gevestigd en omringd door onder andere grote palmbladeren. Doe hier je schoenen uit, laat het zand tussen je tenen schuren en pak die goede Gin-Tonic. Je zal er geen spijt van krijgen en alleen maar rondhangen in de ‘echte’ stad is ook niet altijd alles.

Hamburg-citytrip6

Hamburg-citytrip1

hamburg-citytrip