Authentiek op reis, hoe doe je dat?

Wat hebben we het reizen toch gemist. Wat we misschien niet hebben gemist, is de massale vorm waarin het altijd plaatsvond. Want laten we eerlijk zijn, de magie van het reizen begon langzaam maar zeker een beetje te verdwijnen. Eindeloos in de rij staan om met de lift naar de top van de Eiffeltoren te schieten, het tactisch ontwijken van de selfiesticks bij de Borobudur, of het aller ergst: duizenden kilometers van huis zijn en ineens een frikandel speciaal op het menu zien staan. Niet heel authentiek.

Is authentiek op reis gaan voor jou?

Hoe voorkom je dit soort zaken dan? Het ligt er natuurlijk aan wat voor reis je precies voor ogen hebt. Vind je het juist niet erg om van een frikandelletje te genieten aan de Balinese kust en is vakantie voor jou het moment om te ontspannen zonder al te veel gedoe? Ook goed! Maar voor de adventure seekers onder ons die op zoek zijn naar een authentieke ervaring en magie tijdens de reis, opgelet! Hier volgen de tips die jij nodig hebt.

authentiek, Authentiek op reis, hoe doe je dat?

Het begint bij de reis

En dan bedoelen we letterlijk ‘de reis.’ Hoe ga jij op je bestemming terecht komen? Je kunt natuurlijk vanuit je luie stoel een ticket boeken en de volgende dag in zo’n glimmende kist stappen die je brengt waar je moet zijn. Maar ook dit kun je weer avontuurlijker maken, als je dat wilt. Als je met de trein of auto reist, krijg je een veel beter idee van hoe ver je reist en kun je nog veel mooie tussenstops maken ook. En natuurlijk zijn deze opties ook nog eens beter voor moedertje natuur.

Op die manier kun je er zelfs voor kiezen om van je reis dé reis te maken. Heb je wel een eindbestemming nodig? Stap in de trein of de auto en ga gewoon. Als je hiervoor open staat, en je dus eigenlijk niet echt een plan hebt, kun je je door locals en het land zelf laten leiden om zo op de minder begaande paden terecht te komen. Zo kom je zeker op de authentieke spots terecht!

authentiek, Authentiek op reis, hoe doe je dat?

Een man zonder plan. Of toch een beetje een plan?

Mocht je zojuist een rilling over je rug hebben gevoeld bij de gedachte dat je geheel ‘planloos’ aan je reis gaat beginnen, maar je wel die authentieke, avontuurlijke ervaring wilt, niet getreurd! Ook als je je reis vastlegt en een plan hebt, kun je nog steeds gaan voor die unieke trip. Verdiep je in de plek waar je bent en bepaal zo waar je heen gaat om te eten bijvoorbeeld, of wat je in de omgeving gaat bekijken. En met verdiepen bedoelen we dan ook het raadplegen van lokale bevolking. Als je je info van het net haalt, kom je juist weer op de stekkies terecht waar al je fellow travelers ook komen. En dat betekent minder authentiek.

En ook hier ben je wat betreft duurzaamheid lekker bezig. Als je op zoek gaat naar de onvervalste plekjes van deze wereld, ondersteun je ook weer lokale ondernemers die door de grotere massa over het hoofd worden gezien. En vaak krijg je er dan dus ook nog een veel gavere ervaring voor terug.

Authentiek vs. ontspanning

Hoe minder je een plan maakt, en hoe meer je het avontuur opzoekt door open te staan voor een reis die jou meeneemt, hoe meer je reis authentiek zal zijn. Is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want op reis gaan betekent meestal ook je vakantie. En je vakantie is ook juist het moment om te ontspannen. Neem deze tips dus ook alleen ter harte als je juist in deze vorm van vakantie ontspanning denkt te kunnen vinden.

Zo reizen we in 2020

LEES OOK