7 Redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn!

Colombia groeit zeer snel in populariteit. De mateloos populaire serie Narcos, de recente en zeer turbulente geschiedenis, maar ook juist de vele positieve geluiden die we de laatste tijd uit het land krijgen dragen hier aan bij. Nog geen twee decennia geleden was het land grotendeels onbegaanbaar en was Medellin de gevaarlijkste stad ter wereld. Nu is het tegenovergestelde waar. Medellin is in rap tempo gegroeid, de sloppenwijken zijn met kabelbanen en metro’s met elkaar en het centrum van de stad verbonden, het is er veiliger dan ooit en was in 2012 zelfs uitgeroepen tot meest innovatieve stad ter wereld! Dit doet de bewoners natuurlijk goed, wat ze vrolijk stemt en wat je direct merkt bij een bezoek aan deze miljoenenstad. Maar de rest van Colombia heeft ook oneindig veel te bieden. Hierbij 7 redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn:

7x Colombia

1. De veelzijdigheid

Het klinkt suf, maar dat is wel wat een vakantie in Colombia zo tof maakt. Aan de ene kant heb je de Caribische kust, met parelwitte stranden, prachtige natuur, veel zonuren en bezwete salsa avonden. Aan de andere kant de binnenlandse koffieplantages, bergen en jungle. Waar je in het midden daarvan ineens drie dikke miljoenensteden vindt, genaamd Bogota, Cali en Medellin.

, 7 Redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn!

2. De vrouwen

Wereldwijd zijn ze bekend: de Colombiaanse vrouwen. De Latijnse curves, het temperament, de dansmoves. Wat dat betreft zijn alle stereotypen waar. Maar het is maar net waar je bent. In Santa Marta loopt heel wat anders rond dan in Medellin. Maar voor de mooiste vrouwen ga je naar Cartagena! De vrouwen hebben hier over het algemeen een prachtig figuur, kunnen ontzettend goed dansen en een mooie bijkomstigheid is dat het er altijd bloedje heet is. Ofwel: de hoeveelheid stof die de dames daar gebruiken voor hun kleding is laag.

3. Pablo Escobar

Natuurlijk. Pablo. Toen velen van ons al lang geboren waren, was Pablo Escobar de baas in Colombia. We mogen eigenlijk best ‘de wereld’ zeggen, als we ons ‘beperken’ tot het gebied van drugs. De man was verantwoordelijk voor 80% van de wereldwijde cocaïnehandel en had zo veel geld dat hij begroef onder de grond. Iedereen die maar een beetje week wordt van dit soort verhalen is bekend met Narcos. De populaire Netflix-serie draagt zeker bij aan de grote toeristenstroom richting Colombia, en met name Medellin. Hoewel de locals, ook wel Paisas genoemdhet totaal niet eens zijn met de manier waarop Narcos wordt neergezet, zijn ze natuurlijk wel blij met al deze (betalende) bezoekers. Dit uiterst vriendelijke volk vertelt maar al te graag over hun turbulente geschiedenis, maar verwacht daar wel respect voor terug. Logisch, want velen van onze leeftijd hebben familieleden zien leiden, vermoord en zelfs opgeblazen zien worden. Pablo mag dan wel een aantal goede dingen gedaan hebben voor de armen, maar dat was gewoon een slimme zet om ze voor zich te winnen. Uiteindelijk, toen hij alle controle verloor, kon iedereen het vergelden. Hij was eigenlijk maar gewoon een hijo de puta.

, 7 Redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn!
Pablo Escobar Mansion, Guatapé

4. Onontdekt

Ondanks dat Colombia met een flinke opmars bezig is, is het nog lange niet verpest door de vele toeristen. De steden zijn grotendeels nog ongerept en in het hele land is geen H&M te vinden. Boek je een toeristentour? Dan pakken ze ook écht uit en doen ze alles om je een leuke dag te geven, want ze begrijpen dat reviews belangrijk zijn om nieuwe klanten aan te trekken. Dat is eens wat anders dan ziplinen in Chang Mai!

Je wordt er ook verplicht om Spaans te praten. Het gros spreekt geen woord Engels, sommigen steenkolen Engels en maar enkelen vloeiend. Dit geldt overigens niet voor het personeel in hostels en hotels, deze spreken meestal wel een woordje over de grens.

, 7 Redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn!
Guatapé

5. De prijzen

De kosten voor een reis door een Latijns-Amerikaans land zijn natuurlijk altijd hoger dan dat je door Azië gaat reizen. Maar de prijzen in Colombia zijn nog redelijk laag. Taxiritjes van onder de euro, biertjes er net boven, basic eten doe je voor 4 euro en goed eten voor 15. Binnenlandse vluchten zitten mits je goed boekt altijd onder de €50,- en een overnachting kost gemiddeld €30,- voor een dubbele privé kamer.

Alleen de vlucht erheen kan prijzig zijn. Maar als je de prijzen goed in de gaten houdt en op het juiste moment boekt, dan kun je er voor €650,- zonder overstap komen!

6. Het weer

Ergens in het zuiden van Colombia vind je ‘m, de evenaar. Het weer in het land is dan ook niet te evenaren. Van tropische temperaturen tot bergachtige onweersbuien, eigenlijk is alles wel mogelijk in Colombia. In een notendop: in Bogota regent het het grootste gedeelte van het jaar en in Medellin is het altijd lente. Het is er nooit te warm, maar het is wel de stad met de meeste bliksem ter wereld! Cartagena, aan de Caribische kust, is precies zoals je het zou verwachten: bloedheet. Bizarre temperaturen worden afgewisseld met heel wat onweer, wat op dat moment zeer welkom is. Santa Marta en omstreken is weer wat veranderlijker, maar over het algemeen ook lekker warm.

Ofwel, je komt niet strontbruin terug van je vakantie, maar hebt wel de mogelijkheid je te bewegen en toffe dingen te doen. Ideaal eigenlijk. Natuurlijk is het bovenstaande ook afhankelijk van het seizoen.

, 7 Redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn!
Playas Tintipan, Islas de San Bernardo

7. De muziek

Colombia is precies zoals je Latijns-Amerika zou verwachten. Heel veel taxi’s met allemaal bizarre decoratie en alleen maar salsa-muziek, of een afgeleide daarvan. We need more cowbell! Nou daar niet hoor! Uit elk barretje, elke huis en op elke hoek van de straat wordt muziek gespeeld of gemaakt. Het maakt Colombianen dan ook niets uit dat dit allemaal door elkaar je trommelvliezen penetreert. Je wordt er in het begin een beetje gestoord van, maar zodra je het gewend bent is het heerlijk en het komt de sfeer enorm ten goede!

, 7 Redenen waarom je volgende vakantie naar Colombia moet zijn!
Barranquilla Carnival
LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…