Eindelijk: zo moet je jouw leren schoenen poetsen

Onlangs publiceerden we een guide voor het schoonmaken van je schoenen. Maar dat is iets anders dan het daadwerkelijk poetsen van je schoenen. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je jouw schoenen weet schoon te maken na een festival of feest, ze moeten shinen. Je leren derby’s of witte sneakers zijn namelijk the key van jouw outfit. We zien het nog té vaak voorkomen dat een man een goede keuze heeft gemaakt op het gebied van zijn kleding, maar de plank mis door afgetrapte schoenen te dragen. Daarom bij deze: zo poets je jouw leren schoenen als een echte vent.

Zo moet je jouw schoenen poetsen

Goed gepoetste schoenen kunnen je outfit transformeren. Daarbij komt ook nog eens kijken dat je schoenen het langer meegaan. Je slaat dus een regelrechte dubbelslag. En voor de hoeveel moeite die er in moet worden gestopt, hoef je het niet te laten.

Het poetsen van je schoenen is geen extreem moeilijke bezigheid. Het is een beetje zoals de perfecte steak bakken: je moet de juiste handelingen weten en dan kun je het op een gegeven moment. Leer hieronder hoe je jouw leren schoenen poetst als een pro.

schoenen poetsen, Eindelijk: zo moet je jouw leren schoenen poetsen
Foto: Max Lioa

1. Breng schoenen crème aan

Als eerste haal je de veters uit je schoenen. Dat lijkt ons logisch. Dan zijn je schoenen klaar voor de eerste handeling van de enige echte poetsbeurt. Pak een oude doek en breng een dun laagje schoenen crème aan over de gehele schoen. Schoenen van leer blijven hierdoor soepel, gaan niet scheuren en houdt het soepel. Zorg er ten alle tijden voor dat de crème past bij de kleur van je schoenen of gebruik een neutrale crème. Deze zal nog niet een oogverblindende glans geven, maar dit is ook pas het begin.

2. Borstel de schoenen lichtjes

Eenmaal opgedroogd dien je de schoenen zachtjes te borstelen. Je zal langzaamaan een subtiele glans zien verschijnen. De belangrijkste positie om goed te borstelen is de plek waar het bovenwerk is bevestigd aan de zool. Het is dan ook aan te raden dat je daar regelmatig borstelt. Althans als je jouw schoenen in topconditie wil houden. Een borstel van paardenhaar is een goede optie als je niet té veel geld wil uitgeven.

3. Wax polish is het wondermiddel

Hét middel dat jouw schoenen gaat laten glanzen. Nadat je de schoenen hebt geborsteld breng wax polish aan met een kwast of doek. Nu zal je een diepe glans op de schoenen zien verschijnen. Naast dat het er steeds beter uit gaat zien, zijn je schoenen nu ook extra beschermd. Door de polish hebben de schoenen namelijk een extra barrière. Gebruik ook bij dit product de kleur van je schoenen of een neutrale kleur. Wax polish is op veel plaatsen aan te schaffen en niet duur.

schoenen poetsen, Eindelijk: zo moet je jouw leren schoenen poetsen
Foto: Anton Darius

4. Overtollig vuil verwijderen

Nadat de wax polish is uitgehard kun je het overtollige vuil wat zich nog op de schoenen bevindt verwijderen. Dat doe je met een doek of met een borstel. Doe dit erg krachtig om een extra laagje glans aan te brengen. Hierna kun je de veters weer in de schoenen doen en zijn ze klaar om jouw outfit af te maken.

Probeer je schoenen regelmatig een (kleine) poetsbeurt te geven om er het beste uit te halen. En wil je écht de baas zijn van de straat op het gebied van schoenen? Dan gebruik je ook schoenenspanners van hoge kwaliteit. Daar mee blijven de schoenen in perfecte vorm.

schoenen poetsen, Eindelijk: zo moet je jouw leren schoenen poetsen
Foto: Cristofer Jeschke
LEES OOK
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Inspiratieguide voor de grandpa core-stijl
Ontwerpers die de verstofte schoenenkast van je opa als inspiratiebron gebruiken voor nieuwe sneakers en een overvloed aan cardigans op straat. Grandpa core is in volle motie.…