Zo geef je je outfit een 80’s touch

Als je zelf de 80’s niet meegekregen hebt, helpt Netflix-serie ‘Stranger Things’ je wel geloven dat je het beleefd hebt. Doordat de serie zich afspeelt in de jaren ’80 word je tijdens het kijken meegenomen in de tijd van walkmans en de koude oorlog. De hitserie heeft er zelfs voor gezorgd dat de 80’s cultuur, waaronder bijvoorbeeld de muziek, weer een stuk populairder is. Hoog tijd om te kijken hoe onze outfit geïnspireerd kan worden door de 80’s.

Zo heb je een subtiele 80’s outfit

Back to the future zijn er een aantal interessante trends uit deze jaren ’80 die je makkelijk kan verwerken in je outfit. We kijken naar een aantal klassiekers, maar ook wat touches waarvan je misschien niet wist dat ze uit deze turbulente jaren stamden.

Double denim: het 80’s taboe

Een tricky trend uit de 80’s is double denim. Er waren toen ook al veel verschillende stoffen om uit te kiezen, maar blijkbaar was spijkerstof een favoriet. De algehele outfit werd hier soms mee samen gesteld. Tegenwoordig is dit een beetje taboe, maar als je het goed combineert, kun je makkelijk als een denim burrito door het leven.

De trend is stiekem helemaal niet zo moeilijk te dragen. Als we aan spijkerstof denken, denken we meteen aan de blauwige stof. Naast het feit dat er meer dan 50 shades of blue zijn, heb je tegenwoordig ook genoeg andere kleuren spijkerstof. Je kunt bijvoorbeeld de klassieke blauwe denim jacket makkelijk op een zwarte spijkerbroek dragen.

Wellicht is dat een beetje vals spelen op de originele trend. Maar ja, sue me.

80's outfit, Zo geef je je outfit een 80’s touch
Foto: Levi’s

Shirt onder je blazer: casual chique 80’s look

Eén van de fijnste trends als je geen zin hebt om je overhemd te strijken, maar wel classy voor de dag wilt komen. Draag een effen fitted shirt onder je blazer en je ziet er zakelijk én casual tegelijk uit. Dit kan eigenlijk bijna niet mis gaan. Je kunt zo makkelijk door het dagelijks leven en meteen door naar een zakelijke afspraak.

Sommige mannen stropen nog de mouwen van hun blazer wat op. Mag. Maar je wankelt al op het randje van casual chique, afhankelijk van de rest van je outfit. Dus don’t push your luck.

80's outfit, Zo geef je je outfit een 80’s touch

Shirts met visie: casual 80’s outfit

Subtiel je levensvisie verkondigen op je borst of rug? Dat kan voor een 80’s touch. Een shirt met een slogan of fel logo stamt toevallig uit de jaren ’80. Nu is dit wel echt voor een casual outfit en moet je het niet te bont maken. Deze shirts zitten ook vaak wat wijder, dus zijn niet echt geschikt om te combineren met de eerder genoemde trend.

Soms een tekst op je shirt die er niet voor zorgt dat je opeens van achter getackeld wordt in het openbaar is oké. En als je geen grote influencer bent, krijg je er ook niet zoveel (lees: niks) voor om een mega logo op je borst te dragen. Kies dus een shirt waarbij de visual een positieve meerwaarde heeft voor je outfit. En levenskwaliteit.

80's outfit, Zo geef je je outfit een 80’s touch
Foto: Oleg Magni

Like the cool kids: de 80’s jackets

Als we denken aan bomber jackshaal je al snel de mosgroene jas met puffy mouwen voor de geest die bijna iedereen bezit. Zelfs voor vrouwen is dit een must-have item om hun outfits wat stoerder te maken. Afhankelijk van het materiaal is een dergelijk jasje veelzijdig en in verschillende seizoenen te dragen.

De bomber jack is daarnaast een equivalent van de destijds populaire baseball jacks. Ook hier hebben mannen niet meer per se een monopolie op, maar deze werden wel vooral door de mannelijke sporthelden gedragen in Amerikaanse series en films. Of door hun cheerleader naar keuze als ze het koud kreeg op een date.

De jas is dus een sportieve en stoere touch voor je outfit. Bovendien zien je schouders er in beide varianten vaak breder uit.

Windbreaker jassen

De 80’s versie van deze jassen waren wat speelser met heel veel verschillende, contrasterende kleuren. Leuk om te dragen, maar lastiger om te combineren. Dat werd destijds niet echt als een probleem ervaren.

Tegenwoordig zijn de jassen vrij sportief. Maar je hoeft ze niet alleen te dragen als je gaat hiken. De jas kan jouw outfit een sportieve touch geven. Draag ‘m open of dicht, met een shirtje of hoodie eronder. Weet je wel, dat je je capuchon er heel origineel bovenuit laat komen. Niemand meer die door heeft dat je liever lui dan moe bent.

80's outfit, Zo geef je je outfit een 80’s touch
Foto: Jayden Huang

Kleurrijke trainingspakken

Nog een trend die je luiheid verdoezelt. Of ook weer niet. Hoewel we de track suits ook veel in de 90’s zagen, komt deze trend uit het decennium daarvoor. In de 80’s werden track suits steeds populairder in het straatbeeld en ze werden dan ook in alle kleuren gedragen. Heel veel kleuren.

Tegenwoordig is er niet veel van deze trend over. Track suits van Adidas worden bijvoorbeeld niet meer gedragen, maar de vesten zie je nog wel vaak op een casual outfit. Dat blijft een klassieker.

 

https://www.instagram.com/p/B1tZJ4JgBrp/

Hoge sneakers: finish your 80’s outfit

Tegenwoordig gaan we vaker voor lage sneakers die wat netter en meer minimalistisch ogen. Hoge sneakers zijn vaak uitbundiger in kleur en model. Denk aan die grote Adidas sneakers met de grote flap onder de veters. Vroeger pasten ze vast perfect onder je kleurrijke Coolcat kleren.

80's outfit, Zo geef je je outfit een 80’s touch
Foto: Sanaan Mazhar

Nu is je stijl meer volwassen, maar je reactie waarschijnlijk minder als iemand op de achterkant van je lage sneaker stapt en je letterlijk en figuurlijk uit je slof schiet. Geen probleem, er zijn ook nette sneakers met het comfort en uiterlijk van de hogere variant.

Goede voorbeelden van een ingetogen hoge sneaker zijn de modellen van Converse en Vans. De kleuren zijn vaak neutraal en de schoenen zijn klassiekers die makkelijk te combineren zijn. Ook de hoge Nike Air Force 1 is niet overdreven en kan lekkerder zitten dan de lage variant. Let wel op dat je broek niet te lang of te kort is, anders kunnen deze schoenen je benen optisch korter laten lijken.

80's outfit, Zo geef je je outfit een 80’s touch
Foto: Lucxama Sylvain