Ontrafeld: werken deze 3 schone sneakers-lifehacks echt?

Zoals ondertussen wel duidelijk is, zijn we enorme sneakerfans. Vooral sneakers zonder vlekken, krasjes of andere beschadigingen brengen ons bijna een waar orgasme. Maar goed, de tijd van modder en grote plassen water komt er weer aan. Een combinatie die funest is voor onze geliefde stappers.

Wij helpen jou ‘out the mud’

Omdat het voor ons een ware nachtmerrie is om een paar stappers vol met modder te zien rondlopen, hebben wij een klein onderzoekje gedaan over je sneakers reinigen. Daarom hebben we in samenwerking met De Sneaker Reiniger drie reinigingstips aan de tand gevoeld, om te kijken of het een lifehack is om je schoen schoon te maken of een compleet zinloze mythe. Hopelijk helpen wij jou hiermee ‘out the mud’.

exclusieve sneakers
Foto: Chris Henry | Unsplash

Lifehack of mythe: de was- of vaatwasmachine

Dit is de klassieke vraag voor de sneakerheads onder ons die simpelweg té lui zijn om zelf hun sneakers clean te maken: kunnen je sneakers in de wasmachine of vaatwasser? Wij gaan het lekker gecompliceerd voor je maken want een eenduidig antwoord is er niet. Toch kunnen we je wel zeggen dat het meestal beter is om je schoenen gewoon lekker ouderwets te poetsen.

Door de hoeveelheid water die je wasmachine en vaatwasser met zich meebrengen lopen je schoenen een behoorlijk risico op verschillende beschadigingen. Denk daarbij aan een zool die loslaat, kleuren die vervagen, krassen of scheuren in de stof en ga zo maar door. De patta’s die je wél in je schoonmaakapparaatje kan gooien? Met canvas sneakers zoals Converse’s of Vans zit je helemaal goed. Leren Nike’s of een paar dure Alexander McQueen’s? Vergeet het maar amigo, dit is een absolute no-go.

Mocht je toch het risico willen nemen om je stappers in de wasmachine of vaatwasser te stoppen, dan hebben wij een uitgebreid stappenplan voor je:

 • Haal de binnenzolen en veters uit je schoenen en was deze apart – deze kunnen namelijk een hogere temperatuur aan
 • Zorg dat er geen zand of modder in je wasapparaatje komt
 • Verwikkel je stappers in een waszak of kussensloop – werkt alleen bij de wasmachine, niet nodig bij de vaatwasser
 • 30 graden is the way to go
 • Wat je ook doet, stop je schoenen niet daarna in de droger
sneakers, Ontrafeld: werken deze 3 <strong>schone sneakers-lifehacks</strong> echt?
Foto: averie woodard

Lifehack of mythe: sneakers föhnen in krimpfolie

Deze vraag is misschien minder bekend, maar hij is minstens even bruikbaar als de mogelijke was- of vaatwasmachine-theorie. De krimpfolie methode wordt gebruikt om je sneakers jaren langer mee te laten gaan, and guess what? Deze tip is een absolute lifehack. Door je sneakers om te wikkelen met krimpfolie zorg je er voor dat vocht en stof geen kans hebben om bij je geliefde sneakers te komen. Het klinkt als een vrij lastige methode, maar een baby kan de (sneaker)was doen. Met krimpfolie, plakband en een föhn heb je alle benodigdheden al in je handen.

Heb jij dus thuis een paar stappers liggen waarvan je verwacht dat ze de komende tijd nog wel even in prijs blijven stijgen? Ten eerste, lucky you. Ten tweede, volg dan deze stappen om ervoor te zorgen dat ze helemaal clean blijven:

 • Vul je schoenen met een keukenrol
 • Druk je stappers met de neus naar voren in de folie en druk deze in de hoek – ja, ja, je valt met je neus in de folie
 • Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de folie en plak het met de plakband aan de achterkant dicht
 • Föhn van voren naar achteren
 • Berg je gesealde schoenen daarna altijd op een droge en donkere plek op

Let er op dat je je schoenen niet té lang aan het verwarmen bent, want logischerwijs heb je dan wel kans op schade.

sneakers, Ontrafeld: werken deze 3 <strong>schone sneakers-lifehacks</strong> echt?
Matthew Reyes

Lifehack of mythe: sneakers reinigen met een stoomreiniger

Time for the big guns, zullen we maar zeggen. Om je schoenen eens grondig te reinigen, pakken sommigen er een heuse stoomreiniger bij. En geloof het of niet: de stoomreiniger is net als de sneakers in krimpfolie een ware lifehack. Oké, wederom, er zijn natuurlijk een aantal dingen waar je op moet letten om je schoenen niet compleet te vernaggelen, maar met een beetje beheersing is dit een top idee. Schoenenexperts zeggen dat je het vuil er letterlijk af ziet druipen. Daarbij vermelden zij ook wel dat er bepaalde stoffen zijn die je beter niet kan bewerken met je stoomreiniger. Zo zijn mesh, suede, leer en nubuck allesbehalve beste vrienden met de stoomreinigers. De kans op verkleuring en beschadiging is bij deze materialen te groot.

Ook bij deze bevestigde lifehack hebben we weer een volwaardig stappenplan opgesteld, zodat zelfs jij dit thuis kan doen:

 • Reinig het materiaal van tevoren met een sneakercleaner en laat dit tien minuutjes intrekken
 • Stoom het materiaal zoals je normaal doet met een stoomreiniger en let erop dat je niet te lang op dezelfde plek blijft hangen
 • Spoel het vuil daarna weg met water en een brush
 • Wrijf na met een witte (microvezel) doek
Sneakers
Foto: Junior Samson
LEES OOK
De meest iconische campagnes van Kith
Bij elke seizoenswisseling zitten wij vol ongeduld de insta-pagina van Kith te herladen. Sinds de eerste campagne van de streetweargiganten toveren ze alle Hollywood sterren namelijk om…
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…