Deze voedingsmiddelen zijn goed tegen stress, moeheid en andere kwalen

CREDITS: Trang Doan

Hoofdpijn hier of buikpijn daar. Het is makkelijk om in deze situaties het medicijnenkastje open te trekken en even snel een paracetemol in je mik te gooien. En hoewel een pilletje hier en daar kan helpen bij pijn of andere gezondheids gerelateerde kwalen, soms kunnen kleine veranderingen in je eetpatroon, helpen bij het genezen van je lichaam op de lange termijn.

Deze voeding helpt je van je lichamelijke kwalen af

Je voeding kan naast dat het een grote rol speelt bij het genezen van je lichaam, ook ervoor zorgen dat dergelijke gezondheidskwalen van tevoren voorkomen worden. Hieronder vind je verschillende dagelijkse issues waar je misschien last van hebt, welke voeding dit triggert én hoe je het oplost. Deze voeding gaat je van je lichamelijke kwalen afhelpen.

kwalen
Foto: Daria Shevtsova

Migraine

Er zijn in principe geen vaste voedsel-triggers die migraine veroorzaken. Wel zijn er een aantal etenswaren die je als eerst uit je eetpatroon kunt verwijderen om te zien of de hoofdpijn hierdoor minder wordt. Eten en drinken waar je op moet letten zijn bijvoorbeeld chocola, cafeïne and alcohol. Ja helaas, want dit zijn wel dingen waar veel mensen blij van worden.

Helpt het vermijden van deze etenswaren niet? Probeer dan eens te minderen met oude kaas of bewerkt vlees. Conserveermiddelen kunnen namelijk ook bijdragen aan kwalen zoals migraine. Wat helpt dan wel? Een dieet dat rijk is aan verse en zo min mogelijk bewerkte producten moeten degenen die vaak last hebben van migraine helpen.

Stress

Voel je je onrustig of angstig? Dan wordt het tijd om te minderen met caffeïne. Ben daarom niet bang om je koffie, energy drankjes en chocolade flink terug te dringen. Om ervoor te zorgen dat je je weer topfit voelt en van je kwalen afkomt, kun je voedsel zoals zalm, schaal- en schelpdieren of gefermenteerde etenswaren eten. Daarnaast werkt voedsel met veel magnesium en choline zoals bonen of cashewnoten ook goed om stress tegen te gaan.

kwalen
Foto: Jenn Kosar

Darm- en maagklachten

Last van darm- of maagklachten? Dan is het goed om na iedere maaltijd je symptomen in de gaten te houden. Er is bij veel klachten namelijk geen eenduidig probleem. Veel maagproblemen zijn het resultaat van iets waar je lichaam niet aan gewend is, zoals pittig eten of rood vlees terwijl je dat normaal zelden eet. Het is dus belangrijk om door te krijgen wat je triggers zijn.

Aan de andere kant heb je ook nog verstopping. Grote kans dat je dan te weinig vezels binnen krijgt. Probeer dan veel fruit, groentes, bonen en volkoren producten te eten. Ook caffeïne kan een boosdoener zijn, dus probeer hiermee te minderen om te zien of de problemen minder worden.

kwalen
Foto: Trang Doan

Moeheid

Het hebben van weinig energie kan komen door een snelle boost van glucose in je bloed. Deze boost wordt vervolgt met een crash, tijdens dat het lichaam de energie opneemt. Hierdoor kun je dus ineens heel moe worden. Het slimst is dan om te minderen met geraffineerde granen en suiker zoals zoete snacks en frisdrank. Focus er daarentegen juist op dat je veel langzame koolhydraten, gezonde vetten en proteïne binnen krijgt. Dit zal er samen voor zorgen dat je lichaam duurzamer met je energie omgaat en je dus niet zo snel moe wordt.

Ontstekingen

Hoewel sommige gradaties van ontstekingen essentieel zijn voor het helen van een letsel, bestaat er ook zoiets als een overwerkt imuunsysteem. Dit kan zelfs leiden tot hartziekten of diabetes. Om dat te kunnen voorkomen is het aan te raden om minder suikers, geraffineerde granen en verwerkt voedsel te eten. Probeer daarom juist fruit en groenten te eten die rijk zijn aan antioxidanten, en kies liever voor vis met veel Omega-3, lijnzaad en walnoten.

kwalen
Foto: Sunflower