Love handles: zo kom je ervan af

CREDITS: charles gaudreault

Love handles, neukteugels, Michelinbandjes, vrijhandvat of liefdeslob. Allemaal benamingen voor de vervelende vetrolletjes rond je heupen, buik en rug. Ervanaf komen lijkt vaak onmogelijk, maar daarvoor zijn wij hier. Dit is namelijk hoe je van je love handles af komt!

Zo kom je van je love handles af

Love handles vallen onder de categorie van “stubborn fat“. Dit houdt in dat mannen op deze plek als eerste vet aankomen, en het als laatste hier zal verdwijnen. Het lijkt daarom soms bijna onmogelijk om deze vetkwabjes eraf te sporten/eten. Maar, het is gelukkig niet onmogelijk.

In dit artikel over het kwijtraken van love handles vind je voedingstips van een fitnessexpert en een daarbij horend wekelijks trainingsschema. Ideaal.

love handles
Foto: Anastase Maragos

Love handles weg door voeding

Liz Lowe, hoofd programmaontwikkelaar van Scorch Fitness, een HIIT-trainingsgym in Florida, stelt dat het belangrijkste onderdeel van buik- en rugvet verliezen, bij de voeding ligt. Het is daarbij volgens haar belangrijk om vooral plantaardig voedel binnen te krijgen. Dit betekent dus geen voorverpakt, verwerkt of chemisch aangepast voedsel. Door juist te focussen op fruit, groenten, gezonde vetten, grasgevoerd vlees en goede kruiden, zullen je love handles binnen enige tijd weg zijn.

Maar, we helpen je graag nog iets verder op weg met behulp van de volgende voedingstips. Let op, je zult dus misschien hier en daar wat aan moeten passen in je dieet. Je love handles vallen namelijk niet vanzelf van je heupen af, dus aan het werk!

love handles
Foto: Ehimetalor Akhere Unuabona

Voedinstips voor je love handles

1. Skip je koolhydraten niet 

Vooral als het gaat om pre- en post-workout, zijn zogeheten langzame koolhydraten zoals zoete aardappel, havermout of zwarte rijst belangrijk. Deze zorgen er namelijk voor dat je metabolisme gestimuleerd blijft en ze geven je lichaam veel energie. Wanneer je deze koolhydraten skipt, krijgt je lichaam te weinig energie en krijg je dus honger. Het verbranden van vet wordt dan de laatste prioriteit van je lichaam. Er gebreurt dan het omgekeerde van wat je eigenlijk wilt.

2. Stevia 

Het voordeel van stevia werd al eerste genoemd in dit artikel, en ook hier wordt het opnieuw bevestigd: switch to stevia. Omdat veel kunstmatige suikervervangers als nog ervoor zorgen dat je lichaam vet vasthoudt en je intense cravings krijgt, is stevia het betere alternatief. Deze zoetstof is namelijk geheel natuurlijk, bevat géén calorieën én beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet. Wat wil je nog meer?

3. Gezonde vetten 

Volgens Liz Lowe, laat voedsel dat rijk is aan gezonde vetten een daling in het buikvet zien. Kom maar op dus met die avocado’s, noten, vette vis en olijf- en kokosolie.

love handles
Foto: Alina Karpenko

4. Water 

Ze zeggen wel eens dat wanneer je honger hebt, je eigenlijk dorstig bent. Dat komt omdat wanneer je lichaam uitgedroogd is, het er alles aan wil doen om het water in het lichaam te behouden. Dit zorgt ervoor dat je brein getrickt wordt in het denken dat je honger hebt. Je gaat dan dus overbodig eten. Houd daarom altijd een flesje water bij de hand, want water is essentieel bij het verbranden van vet.

5. Add some spice

Het gebruik van kurkuma of gember is een directe trigger voor het vasthouden van rug- en buikvet. “Voeg ze daarom zeker aan je eetpatroon toe”, zegt Lowe.

sixpack
Foto: Louis Hansel @shotsoflouis

Sporten

Naast een goed dieet, horen ook de juiste oefeningen bij een gezonde leefstijl. Dit gaat je helpen om makkelijker van je love handles af te komen. Om nu als een malle buikspieroefeningen te gaan doen, heeft volgens Lowe geen zin. Volgens haar gaat juist een combinatie van HIIT-cardiotraining, een total body krachttraining en een lange en rustige cardiotraining je van je vet op “stubborn zones” afkrijgen.

De HIIT-cardiotraining gaat er namelijk voor zorgen dat je voor 24 tot 48 uur na je workout meer calorieën verbrandt. De ontwikkelde spiermassa van de krachttraining zorgt dan juist weer voor een gestimuleerd metabolisme waardoor vet wordt verbrand. Als laatste gebruik je een rustige, maar lange cardiosessie om je lichaam rust te geven. Daarnaast zal je lichaam tijdens deze training zijn energie halen uit de gebieden met vet. Hierdoor worden je love handles dus aangepakt.

Als laatste nog een love handles trainingsschema die hierbij past:

Trainingsschema

  • Dag 1: total body krachttraining
  • Dag 2: HIIT-cardiotraining
  • Dag 3: total body krachttraining
  • Dag 4: lange en rustige cardiotraining
  • Dag 5: total body krachttraining
  • Dag 6: HIIT-cardiotraining
  • Dag 7: rustdag
sixpack
Foto: Anastase Maragos