Krachttraining en alcohol zijn een betere combi dan je denkt

CREDITS: Natasha Kapur

Sta ook jij overdag in de sportschool en ’s avonds in de kroeg? Dan is dat misschien genialer, dan dat je al dacht. Je zou denken dat het een soort van damage control zou zijn. Je behandelt je lichaam als een tempel, maar even niet als het op een heerlijke borrel- of stapavond aan komt. En laten die nou twee à drie keer per week voorkomen.

Damage control

Onderzoek wijst uit dat het inderdaad een vorm van damage control is! Althans, als we het hebben over hoe goed je tegen alcohol kan. Iedereen weet het: sommige mensen worden sneller dronken dan anderen. Iedereen kent wel iemand die al loopt te lallen na drie biertjes. En daar is een hele logische verklaring voor: hij heeft te weinig vocht in z’n lichaam.

Maar…

, Krachttraining en alcohol zijn een betere combi dan je denkt
Foto: Kirsten 24K

Lichaamsgewicht

In zekere zin heeft je lichaamsgewicht iets te maken met de hoeveelheid vocht in je lichaam. Iemand van 90 kilo kan dus meer alcohol verwerken, dan iemand van 55 kilo. Op zich logisch, want de alcohol wordt verdunt door het vocht, waardoor de persoon zich minder dronken voelt.

Vet vs. spieren

Maar in spieren zit een veel hogere concentratie vocht dan in vet. Dat wil zeggen dat als jouw vetpercentage lager is en je aardig wat uurtjes in de sportschool hebt doorgebracht om die spieren goed op te pompen, dat je lichaam beter tegen alcohol kan. En waardoor je dus minder snel dronken wordt!

Lees je dit nou en heb je direct een abonnement bij de lokale gym besteld, maar wil je eigenlijk nú al effect? Begin dan nu eens écht met het drinken van af en toe een glaasje water door je alcoholinname heen. Zo heb je alsnog de hand in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Plus, je kater is een stuk minder heftig. Win-win!

, Krachttraining en alcohol zijn een betere combi dan je denkt
Foto: Henri Meilhac
LEES OOK