Dit is waarom koolhydraten je niet perse dik maken!

CREDITS: https://unsplash.com/@brookelark

Bij gezond eten komen vaak heel veel theorieën en diëten kijken. Vaak scheren we daarbij alles over een kam. Zo ook dat koolhydraten je dik maken en slecht voor je zijn. Maar er zijn grote misverstanden omtrent onze vriend ‘de koolhydraat’ en wij gaan je uitleggen hoe dat zit!

Koolhydraten

De koolhydraat is onze vriend

Voordat we wat dieper ingaan op koolhydraten moeten we misschien eerst even uitleggen wat een koolhydraat is en wat hij precies doet. Koolhydraten zijn alle vezels, zetmeel en suikers in ons eten. Ze zijn zelfs zo belangrijk voor ons dagelijkse functioneren dat onze hersenen en rode bloedcellen van koolhydraten afhankelijk zijn. Er wordt vaak gezegd dat we minimaal veertig tot maximaal zeventig procent van onze energiebehoefte uit koolhydraten te halen.

Waarom koolhydraten wél goed zijn

Er zijn verschillende soorten koolhydraten en we hebben ze wel degelijk nodig. Het gerucht dat koolhydraten slecht voor je zijn kan eigenlijk direct de prullenbak in. Al het groente en fruit dat we eten is namelijk voor het overgrote deel opgebouwd uit koolhydraten. Wanneer iemand zegt dat koolhydraten je dik maken, zegt deze persoon dus eigenlijk dat broccoli je dik maakt en ongezond is.

Dat laatste is natuurlijk een klein beetje overdreven. Maar we hebben koolhydraten nodig voor onze energie. Wanneer we te weinig koolhydraten binnen krijgen haalt het lichaam zijn energie uit de verbranding van spiereiwitten. Een goed gebalanceerd dieet bestaat dus ook uit genoeg koolhydraten!

koolhydraten, Dit is waarom koolhydraten je niet perse dik maken!
Foto: Nadine Primeau

Afvallen en koolhydraten eten is gewoon een goed plan

Als je wil afvallen is een koolhydraatarmdieet niet zo’n goed idee. In het begin kan dit best werken, maar het zit hem in het stoppen van het dieet. Wanneer iemand stopt met een koolhydratendieet komt hij of zij negen van de tien keer weer aan omdat je weer in oude gewoonten terugvalt. Als je wat wil afvallen kan je beter zorgen voor een negatieve energiebalans. Dat wil zeggen dat je meer energie (kcal) verbrand dan je inneemt.

Als je lekker fruit en groente eet, neem je veel koolhydraten in. Maar juist uit deze koolhydraten haalt je lichaam zijn energie. Als je wil afvallen of gewoonweg gezonder eten kan je beter gaan letten op wat er in combinatie met die koolhydraten ingenomen wordt.

Laat dat bord met pasta, garnalen en broccoli dus maar komen!

Koolhydraten
Foto: Ihssan Rami Azouagh