Gezond eten is easy met deze wisseltrucs

CREDITS: Unsplash | The Creative Exchange

Jezelf er toe zetten om aan een dieet te beginnen is al een grote stap. Maar je kan niet voor eeuwig smakeloze sla en tofu blijven eten. Anno 2020 zijn er trucjes die je kan toepassen om je eetgewoontes te verbeteren.

Met deze vier handigheidjes helpen we je op weg naar een gezonde levensstijl. Je hoeft niet moeilijk te doen om gezond te eten en die kilootjes kwijt te raken, je moet gewoon slim zijn.

Wisseltrucs die ervoor zorgen dat je gezond gaat eten

Een Airfryer wil je in huis hebben

De frituur is in menig huishouden onmisbaar. Niet zo heel gek, want je bent vast en zeker niet vies van bitterballen, fried chicken en crispy fries. Helaas zit er een groot nadeel aan deze delicatessen: ze zijn niet goed voor ons lichaam.

Je mag daarom blij zijn dat je tegenwoordig een maaltijd klaar kan maken met lucht. Terwijl je vrijwel hetzelfde resultaat krijgt. De calorie inname kan met een airfryer tot wel 80% worden verlaagd. Zie dit als een begin van jouw nieuwe levensstijl. Een kroket van Mora zal niet ineens super healthy zijn, maar als het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt daardoor afneemt, sign for it!

Gezond eten, Gezond eten is easy met deze wisseltrucs
Foto: Dan Gold

Go nuts

Snacken is top, we know. Alleen je weet dondersgoed dat het slecht is. Dus grijp in plaats van zakken chips naar een gezondere variant: noten. Het liefst ongezout, maar hé we zijn geen personal trainer die naast je loopt. Als jij hierdoor een diepvriespizza om 22:00 uur kan laten staan, zien we het door de vingers als er zout op zit.

Het mooie aan noten is dat je langzamer snackt. Doordat je meer handelingen moet verrichten voordat je de noten überhaupt in je mond hebt, ben je er eigenlijk al wel weer klaar mee. Aan het eind van de streep scheelt dat!

Sneetjes brood leg je niet op elkaar

Waarschijnlijk pak je met de lunch twee boterhammen, smeer je ze, leg je ze op elkaar, snijd je het één keer door en eet je het op. Daarna pak je nog een keer twee boterhammen en begint het riedeltje weer opnieuw. Stop hiermee. Je eet namelijk veel te veel zonder dat je het doorhebt.

Pak één boterham, beleg deze en eet ‘m als volledige snee op. Niet dubbelvouwen of op elkaar leggen. Op deze manier eet je minder snel, waardoor je eerder vol zit. Grote kans dat je na twee, eventueel drie sneetjes, al stopt met eten. Gezond eten is een kwestie van slim zijn vrienden!

Gezond eten, Gezond eten is easy met deze wisseltrucs
Foto: Trang Doan

Multifunctionele veggies

Vegetarisch en koolhydraatarm eten is vandaag de dag makkelijker dan ooit. Denk aan courgette als pasta, een wortelwrap, stamppot met zoete aardappel, broccoli-rijst of pizzabodem van bloemkool. Je kan van veel groenten nieuwe gezonde recepten voor hoofdgerechten maken: geloof ons, je zal er versteld van staan. Nog steeds vol met smaak, veel gezonder en vaak lekkerder. Ideaal!

Smart dining

We weten allemaal dat een home cooked meal veel gezonder is dan een gerecht dat je besteld in een restaurant. Alleen is uiteten voor velen – en voor ons – nou eenmaal een uit de hand gelopen hobby. Dat is totaal niet erg, als je maar bekend bent met het fenomeen smart dining.

Het is heel simpel: negen van de tien keer krijg je bij een restaurant friet of een ander ongezond bijgerecht. Maar het is niet erg om een gezondere variant te vragen bij je waiter. Ze helpen je tegenwoordig graag omdat bewust eten een groot onderdeel in deze maatschappij is gewordenPas je maaltijd dus aan: ga voor rijst in plaats van friet en kies voor gerechten laat de room weg. Bon appétit!

Gezond eten, Gezond eten is easy met deze wisseltrucs
Foto: Stefan Vladimirov