Deze etenswaren kun je tijdens het afvallen beter vermijden

CREDITS: Kate Remmer

Je kijkt in de spiegel en realiseert je dat het moment toch echt daar is: je hebt afgelopen maanden een bierpens ontwikkelt. De harde realiteit, maar er valt gelukkig zeker wat aan te doen. Het is tijd om af te vallen. Om je een handje te helpen met het kwijtraken van deze grote vriend, hebben we een lijstje opgesteld van etenswaren die je tijdens het afvallen beter kunt laten liggen. Daarom speciaal voor jou: deze etenswaren kun je beter vermijden tijdens het afvallen.

Etenswaren om te vermijden tijdens het afvallen

Om ervoor te zorgen dat jij over een tijdje weer met een sixpack door de huiskamer kunt paraderen, kun je deze 9 producten maar beter skippen uit je dieet:

afvallen
Foto: Brooke Lark

1.  Yoghurt met toegevoegde smaak

Yoghurt lijkt op het eerste oog gezond, maar het is eigenlijk een grote boosdoener als het gaat om toegevoegde suikers. Daarnaast denken veel mensen dat yoghurt met bijvoorbeeld vanilliesmaak gezonder is dan eentje met een fruitsmaak omdat dit meer naturel lijkt. Antwoord: dit klopt niet. Toegevoedge smaak is toegevoegde smaak en het maakt qua suikers hierbij niet uit welke je kiest.

Ga in plaats van yoghurt met toegevoegde smaak liever voor simpele magere yoghurt en breng hem zelf op smaak met bijvoorbeeld honing, kaneel en vers fruit. Net zo lekker, maar veel gezonder.

2. Ontbijtgranen

Ook in pakken ontbijtgranen zit vaak veel toegevoegde suiker. Niet waar we naar op zoek zijn tijdens het afvallen dus. Een slimme manier om te checken of je ontbijtgranen in je dieet passen, is om op de doos te kijken hoeveel vezels erin zitten. Wanneer er in ontbijtgranen namelijk veel vezels zitten, zullen er ook minder suikers aan toegevoegd zijn. De vezels zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerwaarden stabiel blijven en je de hele ochtend een vol gevoel houdt.

afvallen
Foto: Calum Lewis

3. Frisdrank

Mocht jij diegene zijn die met pijn in zijn hart afstand moet doen van frisdrank: now is the time. Frisdrank is namelijk ontzettend ongezond en veel ingrediënten hierin gaan je niet helpen bij je afvalproces. Weg ermee dus. Om toch een klein beetje aan je craving toe te kunnen geven, kun je beter gaan voor bruiswater met bijvoorbeeld munt, citroen, komkommer of gember.

4. Brood

Zelfs in het gezondste brood dat je in de schappen van de supermarkt kan vinden, zit verwerkte plantaardige olie (komen we zo op terug), toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. Conclusie: niet ideaal als je bezig bent met afvallen. Daarom kun je, als je écht per se brood wilt, beter je brood bij de lokale bakker kopen. Hier zitten vaak maar een handjevol ingrediënten in en dus geen overbodige toevoegingen die je juist wilt vermijden.

afvallen
Foto: Alexandra Kikot

5. Voorverpakte marinade

Je kent ze wel. Bij de kruidenafdeling in de supermarkt is vaak een klein gedeelte met marinades uit een zakje of pakje. Erg handig natuurlijk, vooral als je niet zo’n masterchef als Gordon Ramsey bent. Maar, meneer de bierpens wordt er helaas niet zo blij van. Deze voorverpakte marinades bevatten namelijk allerlei chemicaliën, toegevoegde suikers en sodium.

Beter alternatief: maak voortaan je eigen marinades. Om een pro te worden in de kunst van het marineren, kun je hier terecht!

6. Geroosterde amandelen

Zitten amandelen niet vol goede vetten en proteïne? Ja, klopt, maar je moet wel goed opletten welke je kiest. Als de amandelen namelijk geroosterd zijn in pinda- of koolzaadolie, kun je ze beter in het winkelschap laten liggen. Kies daarom liever voor droog geroosterde amandelen!

sixpack
Foto: Remi Yuan

7. Nachos

Het lijkt misschien een gezonde snack als je het met een avocado– of salsadip eet, maar niets is minder waar. Vooral in de nachoschips zelf zit veel zout en olie, en dit zijn nou juist de dingen die we niet in ons eten willen. Volgende keer op het terras dus even geen nachos meer.

8. Saladedressing

Ook in een saladedressing uit een fles zitten veel ingrediënten waar je bierpensje niet van weg zal gaan. Ook daarom geldt hier dat je beter je eigen dressing kunt maken. Je kunt eventueel ook een klein beetje van de favoriete dressing gebruiken, en dit aanvullen met bijvoorbeeld citroensap of balsamicoazijn voor wat extra smaak.

9. Plantaardige of koolzaadolie

Deze oliën kunnen zorgen voor ontstekingen het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lichaam veel stress te voorduren krijgt én het kan ook insulineresistentie veroorzaken. Hierdoor kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel niet goed gereguleerd kan worden. Bij het afvallen kun je dit dus maar beter voorkomen. Betere alternatieven zijn bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie of avocado olie.

sixpack
Foto: Roberta Sorge