Eten voor het sporten, is het nu slecht of niet? 

CREDITS: Unsplash | Victor Freitas

Je dag lekker sportief beginnen door vroeg in de gym te staan, een rondje te gaan hardlopen of een stukje te gaan wandelen. Velen zweren erbij en voelen zich de rest van de dag beter. De een doet het op een gevulde maag, de ander eet liever na het sporten vanwege tijdgebrek of omdat ze langer in bed willen blijven liggen. Maar wat is nu beter?

Eten voor het sporten, is het nu slecht of niet?

Snel en effectief

We zien tegenwoordig steeds meer beroemdheden fasted cardio doen. Dit is een aerobic workout die je op een lege maag uitvoert in de ochtend. In de afwezigheid van glucose gaat je lichaam vet en koolhydraten verbranden, waardoor je sneller afvalt. Een andere reden om niet te eten voor het sporten is als je aan intermittent fasting doet. Dit betekent dat je 16 uur per dag doet vasten en in de overige 8 uur mag eten. Grote kans dat je dus je ontbijt gaat overslaan. Klinkt natuurlijk allemaal als de ideale manier om van de kilootjes af te komen, maar is dat ook zo?

Eten voor het sporten, Eten voor het sporten, is het nu slecht of niet? 
Foto: Leon Martinez

Niet overdrijven

Af en toe een keertje vasten voor je workout is prima als je het het bij één keertje houdt. Daarbij is het van belang dat je dan professionele begeleiding hebt een een persoonlijke voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat je niet gaat bunkeren na het sporten. Vandaar dat het zo populair is onder de celebrities maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Wanneer je vaker op een lege maag gaat trainen gaat je lichaam spieren afbreken om koolhydraten te verkrijgen. Helaas zijn die koolhydraten schaars doordat je ze bijna allemaal al hebt opgemaakt in je slaap. Dit zorgt ervoor dat je spieren minder sterk worden en je sneller blessures op kan lopen.

Eten voor het sporten, Eten voor het sporten, is het nu slecht of niet? 
Foto: Leon Martinez

Age does matter

Wanneer je al wat ouder bent is het al helemaal slecht om met een lege maag te gaan sporten. Je lichaam maakt al overuren tijdens je slaap om je bloedglucosespiegel te handhaven. Als je gaat sporten zonder eerst te eten zal je spiermassa pijn gaan doen en vergroot het de kans dat je ongezonde dingen gaat eten na het sporten. Dit werkt natuurlijk averechts.

En nog iets: vergeet niet het lichte gevoel in je hoofd dat je gaat krijgen. Ook wel bonking genoemd. Dit heeft direct verband met je lage bloedsuikerspiegel en je loopt het risico dat je lichaam proteïnen gaat verbranden uit wanhoop. Al met al reden om je maaltijd voor het sporten niet over te slaan. Het is belangrijk om een persoonlijk fitnessevenwicht te vinden waarbij jij je goed voelt. Mocht je toch echt geen tijd hebben om te eten voor het sporten, drink dan tussendoor isotone sportdrankjes. Dit zorgt ervoor dat je wel wat koolhydraten binnenkrijgt en je de workout beter kan afmaken.

Eten voor het sporten, Eten voor het sporten, is het nu slecht of niet? 
Foto: Pikx
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Weekend Desires #343
Kom maaaaaar door! Het is weekend, en dat willen we weten ook. Geniet van je vrije dagen met de állermooiste dames van het moment: View this post…
DENHAM x TeamNL
Terwijl we ons opmaken voor de halve finale tegen Engeland, staat het volgende grote toernooi alweer voor de deur. Vanaf 26 juli begint de strijd om de…