Waarom afvallen moeilijker is naarmate je ouder wordt

CREDITS: Unsplash | Kyle Johnson

Vind je het nu al vervelend en moeilijk om af te vallen? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Het wordt namelijk naarmate je ouder wordt alleen nog maar moeilijker om de kilo’s kwijt te raken. Dit ligt voor jou helaas niet alleen aan een traag metabolisme.

Leeftijd heeft echt een effect op je lichaam en gewicht

Ouder worden is voor velen toch een soort angst. We willen het wel, maar we willen niet ouder lijken: een bierbuikje, love handles of een verouderde huid. Het kan ons allemaal gestolen worden. Er zijn natuurlijk ondersteuningen die dit allemaal een beetje tegengaan. Dit schema helpt je bijvoorbeeld om van je love handles af te komen, en voor een strakke huid kan een beetje extra collageen bijvoorbeeld geen kwaad. Onze natuurlijke productie collageen neemt namelijk af naarmate we ouder worden.

Enfin, je lichaam en je levensstijl veranderen dus met de jaren. En dit heeft dus ook effect op je gewicht. Zo zijn er een aantal factoren die bij de meeste terug te zien zijn waar het gaat over gewichtsverlies. Naarmate je ouder wordt is het nu eenmaal moeilijker om af te vallen.

Huidverzorging sporten - MANIFY
Foto:

De wilde jaren als twintiger

Als twintiger woon je waarschijnlijk net op jezelf en ervaar je de wereld voor het eerst zonder toezicht van je ouders. Je kunt niet meer teren op hen. De makkelijkste uitweg is dan eten bestellen of om buiten de deur te gaan eten. Dit zorgt ervoor dat je zelf geen controle meer hebt over de bereiding en de porties die je voorgeschoteld krijgt. Daardoor komt er meer eten binnen dan nodig is en veel verkeerde voedingsstoffen. Jammer want dit zorgt ervoor dat er onnodig meer kilo’s bijkomen. En als je al geen zin hebt om te koken heb je natuurlijk al helemaal geen zin om de sportschool in te duiken.

Daarnaast ben je jong en experimenteer je graag. Nieuwsgierigheid is een typerend woord voor deze fase. Dit leidt in sommige gevallen tot het uitproberen van vreemde en heftige diëten. Je probeert een juice cleanse, een low-calorie of een koolhydraatarm dieet. Het is niet goed om voor een beperkte tijd een hele voedingsgroep af te schaffen. Dit is slecht voor je lichaam en heeft op lange termijn geen zin. Je krijgt namelijk niet genoeg voedingsstoffen binnen wat ervoor kan zorgen dat je juist meer aankomt dan dat je verliest. Vooral wanneer je weer overgaat naar een ‘normaal’ eetpatroon komen de kilo’s er sneller aan omdat je lichaam geen ritme meer heeft.

Moeilijker afvallen, Waarom afvallen moeilijker is naarmate je ouder wordt
Foto: Alina Karpenko

De ‘volwassen’ jaren als dertiger

Ga je richting de 30 dan zit je aan het begin van je carrière en heb je misschien zelfs al één of twee kleintjes rondrennen. Het is al moeilijk genoeg om alle ballen hoog te houden wanneer het over werk, vrienden, familie en de liefde gaat. Laat staan dat je dus ook nog aan jezelf en je lichaam moet denken.

Je bent moe en uit gemak sla je wel eens een maaltijd over. Grote kans dat dit je ontbijt is en laat dat nu net de belangrijkste maaltijd van de dag zijn. De gemiste calorieën willen we compenseren en gaan ’s avonds laat nog snacken. Dit zijn allemaal calorieën die je niet meer verbrand. Jammer want dit betekent dat je ze dus bijkomt. Streef dus naar drie maaltijden per dag en minimaal één snack en probeer de late calorieën te vermijden.

Blijf daarbij ook bewegen. Maak er tijd voor vrij in je drukke planning. Het is niet alleen belangrijk voor je fysieke gezondheid maar ook voor je mentale gesteldheid. Zo houd jij je drukke leven vol, krijg je energie en zorg je ervoor dat de kilo’s stabiel blijven.

De aftakelende jaren als veertiger

Heb je eenmaal de 40 bereikt dan ga je spiermassa verliezen (als je dat nog niet aan het doen bent in je jaren als dertiger). Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder snel de calorieën kan verbranden. Je moet nu dus nu nog meer moeite doen om af te vallen. Niet heel handig want waarschijnlijk kan je ook niet meer zo hard sporten als toen je 20 of 30 was. Het valt dus niet mee om ouder te worden. Blijf dus altijd regelmatig sporten om dit te voorkomen. Zorg er tevens ook voor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt, dit is goed voor je spieren en je gewicht.

Moeilijker afvallen, Waarom afvallen moeilijker is naarmate je ouder wordt
Foto: Micah Boerma

Met deze tips val je gemakkelijker af als je ouder wordt

Maar vrees niet. Het mag dan wel moeilijker zijn om af te vallen als je ouder wordt maar het is niet onmogelijk. Hier zijn wat tips om het wat makkelijker te maken:

Hiermee bedoelen we drie gevarieerde maaltijden per dag en minimaal één snack.

  • Beweeg elke dag minimaal 30 minuten en ga regelmatig sporten.

Zorg ervoor dat je je spieren in conditie houdt. Hierdoor zul je je fitter en meer energierijk voelen.

  • Houd je spiermassa op peil.

Probeer te focussen op oefeningen die meerdere spiergroepen stimuleert. Zorg er tevens ook voor dat je genoeg eiwitten binnen krijgt, dit helpt je lichaam om op gewicht te blijven.

  • Focus niet op getallen maar op een gezonde levensstijl.

Naarmate je ouder wordt is het getal wat op de weegschaal komt te staan steeds minder relevant. Daarbij moet het allemaal ook nog leuk blijven. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door de getallen op de weegschaal maar zorg dat je een gezonde levensstijl leidt en zelf tevreden bent met je lichaam.

Moeilijker afvallen, Waarom afvallen moeilijker is naarmate je ouder wordt
Foto: Trang Doan
LEES OOK
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…