Zoenen tijdens de seks: maakt het jouw seksleven beter?

CREDITS: Niki Sanders | Unsplash

De één doet het meer dan de ander: zoenen tijdens de seks. Je kan het voor je partner doen of misschien word je er zelf juist opgewonden van. Bij het voorspel zal jij je er hoogstwaarschijnlijk schuldig aan maken, maar zetten jullie door? Met welke reden je het ook doet, het zal hoe dan ook invloed hebben op de vrijpartij. Hoogtepunt bereikt? Dan word je verplicht om nog een knuffelsessie te houden. Allemaal leuk en aardig deze softe elementen, maar heeft het voordelen voor jouw seksleven?

Zoenen tijdens de seks: maakt het jouw seksleven beter?

Om maar direct met de deur in de slaapkamer te vallen: ja. Echter werkt het wel tot op zekere hoogte. Het antwoord is het resultaat van een onderzoek uit het Journal of Sex & Marital Therapy. In totaal werden bijna 1.500 individuen met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar bevraagd over hun seksleven. Huh, hebben die mensen nog seks? Zeker, en blijkbaar betere seks dan de meeste mensen van in de twintig hebben!

Dit keer passeerden geen onderwerpen als orale seks, penetratie of handwerk de revu, maar het softe gedeelte van seks: zoenen, knuffelen en masseren. Dit werd gekoppeld aan de mate van genot, opwinding en emotionele intimiteit.

Het resultaat was dat zoenen in het grootste geval gebeurde (86,7 procent), gevolgd door knuffelen (69,5 procent). Masseren bleek niet zo in de trek te vallen met slechts 23,2 procent. De personen die aangaven niet te zoenen tijdens hun laatste vrijpartij, waren vooral dertig jaar of jonger. De meest voorkomende reden daarbij was dat zoenen te intiem zou aanvoelen. Of ze waren bang voor een slechte adem.

Geven en nemen

Iedereen heeft een andere definitie van goede seks. De één hecht veel waarde aan een hartstochtelijke zoenpartij, terwijl een ander het liefst er direct bovenop springt. Toch heeft die zoenpartij wel voordelen wat betreft de emotionele intimiteit. In je hersenen komt op dat moment namelijk oxytocine vrij. Dit stofje zorgt voor een sterkere verbinding. Doordat iedereen andere gevoelens en behoeftes heeft, zal deze werking niet bij iedereen even sterk zijn. Je relatie zal er in ieder geval niet slechter op worden, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op geven en nemen. Bespreek met de ander wat zij nu écht fijn vindt en jouw seksleven zal nooit meer als de oude zijn.

zoenen tijdens de seks
Foto: Sharon McCutcheon