Waarom naakt slapen gezond voor je is

CREDITS: Phil Desforges

Kruip je het liefst diep onder de dekens in je flanellen pyjama of hou je het alleen op een onderbroek? Of ga je toch liever poedelnaakt? In this case: je mag jezelf op de borst slaan. Naakt slapen blijkt namelijk super gezond te zijn. Daarentegen blijkt ook uit onderzoek dat slechts 22% van de mannen en 13% van de vrouwen naakt slaapt. Het is tijd om zonder kledij tussen de lakens te kruipen vannacht, en dit is waarom:

Daarom is naakt slapen gezond

Naakt bereik je eerder de ideale temperatuur

Wanneer je zonder nachtoutfit je bed induikt, hoeft je lichaam minder moeite te doen om af te koelen. De ideale slaaptemperatuur is namelijk tussen de 15 en 19 graden. Ben je wel ingepakt in een dikke laag kleding? Dan duurt het langer voordat je in slaap valt omdat die kleding warmte vasthoudt. Hoe minder weerstand je je lichaam geeft, hoe sneller je dromenland zult bereiken.

Ook kunnen te warme of koude temperaturen zorgen dat de REM-slaap verstoord wordt. Dit resulteert dan in onrustige nachten. Naakt slapen helpt dus je lichaamstemperatuur te reguleren zodat je sneller in een diepe slaap terecht komt. En je weet het: een goede nachtrust is goed voor de gezondheid. Vooral in deze tijd van ’t jaar is het belangrijk om een goede weerstand op te bouwen. Anders moet je iedere week een digitale wandeling maken naar een online apotheek. 

naakt slapen
Foto: Bianca Castillo

Let’s talk about sex

Wanneer je naakt tegen je geliefde aankruipt, maakt je lichaam oxytocine aan, a.k.a. the love hormone. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van intimiteit en geeft je een geluksgevoel. Ook geeft het hormoon je zelfvertrouwen en helpt het je ontspannen.

Nog een reden: het dragen van te strak ondergoed kan zorgen voor een beschadiging van de spermaproductie en vermindering van de zaadproductie. Conclusie: go commando!

Verder is naakt slapen ook goed voor je relatie. Dit komt volgens Britse onderzoekers van Frontiers in Psychology omdat wanneer de kleding alvast uit de weg is, je ook vaker seks hebt. Deze onderzoekers zeggen ook dat blootslapers tevredener zijn over hun seksleven dan de mensen uit team pyjama. Seks is trouwens sowieso gezond en helpt ook bij het verlagen van stress en het verlichten van pijn. Conclusie twee: go nude!

naakt slapen
Foto: We-Vibe WOW Tech

No stress

Een resultaat van een goede nachtrust is een vermidering van stress en spanningen. Slapen en stress zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Wanneer je een kort nachtje achter de rug hebt, is de kans groter dat je gestresst en gespannen wakker wordt. Aangezien naakt slapen zorgt voor een gezonder slaapritme, kan dit dus helpen bij een vermindering van stress en spanning.

Wist je dat je schoonheidsslaapje ook bijdraagt aan een minder snelle veroudering? Door tijdens het slapen kleding aan het te hebben, koelt je lichaam minder snel af. Dit remt de aanmaak van melatonine. Is melatonine niet een slaaphormoon? Klopt, maar ook een antioxidant die tegen celbeschadiging gaat. Bij meer melatonine betekent dit een mooiere huid. Geen wonder dat ze het beautysleep noemen!

Zelfvertrouwen

Als laatste geeft slapen met de billen bloot ook een boost aan je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Onderzoek wijst uit dat hoe meer tijd je naakt spendeert, hoe meer zelfverzekerdheid je bent over je lichaam. Dit komt doordat je meer gewend raakt aan je naakte lijf en zo sneller genoegen met jezelf neemt.

naakt slapen
Foto: Diego Lozano