Waar komt whisky ‘on the rocks’ eigenlijk vandaan?

CREDITS: Felix W.

Whisky ‘on the rocks’. We kennen het allemaal en hebben het al vaker gehoord. Het eerste waar we aan denken is een glas whisky voorzien van verkoelende ijsblokjes. De vraag is alleen klopt de benaming ook echt?

Tegenwoordig zien we het weleens dat iemand een whisky ‘on the rocks’ besteld. Hier zijn alleen veel whiskyliefhebbers geen voorstander van en wij ook niet. Al zeker niet als je erachter komt dat the rocks voor iets heel anders staat als ijsklontjes.

Waar komt whisky ‘on the rocks’ eigenlijk vandaan?

Om het ijs te breken helpen we je met een duidelijke uitleg. Eigenlijk is het zo simpel als maar kan. Als we terugkijken in het verleden stuiten we op de oorsprong van de uitspraak. Whisky ‘on the rocks’ is afkomstig van onze wester-westerburen, dé Schotten. De Schotten waren er natuurlijk vroeg bij en konden sinds de 14e eeuw al genieten van een Schotse whisky. De eerste gedocumenteerde whisky dateert uit 1494, een flinke tijd geleden dus.

On the rocks
Foto: Brian Jones

De Schotten probeerde de whisky toegankelijker te maken

Vroeger was de whisky iets scherper dan de huidige whisky. Het productieproces van de héérlijke whisky was natuurlijk vroeger iets minder verfijnd. Om de scherpte van de whisky in die tijd iets te verminderen was er een oplossing, whisky ‘on the rocks’.

Er werden dus letterlijk stenen uit de rivier gebruikt om de whisky iets af te koelen en de scherpte ervan af te halen. Weet dus dat als je on the rocks vraagt, dat je letterlijk vraagt om stenen in je whisky. Zonde toch? Drink dan ook geen whisky ‘on the rocks’. Ze zeggen niet voor niks dat whisky op kamertempratuur het lekkerst is.

On the rocks
Foto: Victor Hughes

De nadelen van een whisky ‘on the rocks’

Tegenwoordig gebruiken we geen echte stenen meer. Nu worden er vaak ijsklontjes gebruikt. Je hebt hier voorstanders van, maar nóg meer tegenstanders. Het probleem bij ijsklontjes is dat het ijs smelt en je op deze manier je whisky verdunt. Je maakt er letterlijk waterige whisky van. Dit is absoluut zonde voor de smaken en geuren van een whisky.

Het alternatief voor ijsklontjes zijn de whiskystenen. Dit is een beetje dichterbij de oorsprong, het zijn namelijk koelstenen die je whisky moeten verkoelen. We willen alleen wel even aankaarten dat koelstenen en ijsklontjes ervoor kunnen zorgen dat de smaak en geur van een whisky minder is.

Wil je echt alleen iets achterover tikken en is het bloedjeheet, dan begrijpen we de verkoeling wel. Maar wil je echt genieten van een glas whisky? Drink het dan puur, zonder de hele mik mak.

On the rocks
Foto: Anastasia Zhenina