Zijn dit de contactlenzen van de toekomst?

CREDITS: IG @avantgardeconcept

Steeds vaker komen we in aanraking met technologische ontwikkelingen die in eerste instantie te gek voor woorden lijken te zijn. Zo was daar een aantal jaar geleden de Google Glass bijvoorbeeld. En de Apple Watch is ook een van die ontwikkelingen waarvan we eerst dachten: ‘laten we maar eens zien of dit iets gaat worden’. We weten allemaal wat hiervan geflopt is en wat niet. Maar waar we nu op stuitte is écht next-level: smart lenzen. Kijk even mee…

Smart contactlenzen

Hoe werken smart contactlenzen?

In principe zijn het gewone contactlenzen die menig mens in heeft om beter te kunnen zien. Echter zitten er in deze lens dus wat technologische snufjes. Er geruchten dat er ook wordt gesleuteld aan een wat meer geavanceerde variant. Deze moeten chirurgisch worden ingebracht en zijn daarna dus ook niet meer te verwijderen. Linke soep wel hoor, lenzen via operatie in laten brengen.

Maar wat kan je dan? Oogfoto’s maken, telefoontjes opnemen (of niet), automatische focus en zien in het donker. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Charging

Om de smart lenzen te laten functioneren is er stroom nodig. Maar hoe gaan ze dat in vredesnaam fixen? Op dit moment worden er twee manieren onderzocht om de smart lenzen ‘op te laden’. De eerste manier klinkt enorm futuristisch maar zou mogelijk moeten zijn, piëzo-elektrisch opladen noemen ze dit. Om het wat eenvoudiger uit te leggen betekend dit in het kort dat de accuutjes kunnen worden opgeladen door het knipperen van je ogen. Say what?!

Een andere variant die op dit moment wordt onderzocht is het fabriceren van lenzen waar doorzichtige zonnecellen zijn ingebouwd. Hierdoor hoeven we dus niet zo veel te knipperen maar kunnen we gewoon lekker blijven kijken.

smart lenzen, Zijn dit de contactlenzen van de toekomst?
Foto: Oldskool Photography

Verschillende bedrijven zijn bezig met smart lenzen

Er zijn een flink aantal bedrijven bezig met deze hele sicke technologie. Niets minder dan het Amerikaanse Ministerie van Defensie zou zich er zelfs mee bemoeien! Naast de eventuele militaire toepassingen zouden ook Google, Sony en Samsung mogelijkheden zien.

Of dit nou een hoax is of niet, het allerleukst is het fantaseren over wat je allemaal met zo’n lens zou kunnen doen. Foto’s maken met je oog? Vijftien keer inzoomen met je oog of night vision voor ’s nachts na een feestje.

Medische toepassingen

Naast de aller sickste dingen die je gewoon voor de fun wil doen met de lenzen zijn er ook medische toepassingen die onderzocht worden. Zo wordt er gekeken naar het verhelpen van verschillende aandoeningen door de smart lens. Hierbij moeten we denken aan staar, glaucoom of een netvlies dat loslaat.

Wij vinden dit een heel ziek product en moeten deze lenzen absoluut zien te bemachtigen. Echter blijft er wel een raar gevoel rond het onderwerp zweven. Zou het een hoax zijn? Of misschien heeft het iets te maken met de datum van vandaag?

smart lenzen, Zijn dit de contactlenzen van de toekomst?

LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…