Dit is het verschil tussen LED, OLED en QLED

CREDITS: Loewe Technologies

De beeldbuis heeft het al jaren begeven, een platte tv is daarom al lang de nieuwe standaard. Maar elke maand lijkt er wat beters op de markt te komen. Dus wat gaan we kopen? Wordt het een LED-televisie, een OLED-TV of toch een QLED-TV? Het vakantiegeld is inmiddels gestort, dus je hebt wat te besteden. Wat is de beste keuze? Je hebt waarschijnlijk geen idee, en dat is niet erg. Want wat betekenen deze afkortingen eigenlijk? En wat is het verschil tussen deze drie varianten? Wij helpen je!

LED, OLED of QLED

We hebben inmiddels al aardig wat verschillende technologieën de revue zien passeren. Sommige zijn blijvertjes, andere hadden minder succes. Zo heeft de gebogen TV zijn intreden gemaakt, maar de 3D technologie bleek toch niet zo’n succes.

LED-televisie, Dit is het verschil tussen LED, OLED en QLED
Foto: Loewe

LED-televisie

De meeste televisies tegenwoordig maken gebruik van de LED-technologie. LED werkt doormiddel van vloeibare kristallen in het beeldscherm. Deze laten licht door, of houden het tegen met behulp van enorm kleine kleurenfilters. Het licht komt bij deze televisies uit diodes (LED), deze zitten al dan niet  aan de rand van het beeldscherm of achter de rand van het beeldscherm.

LED-televisies zijn betrouwbare goed functionerende televisies. Daarnaast is de technologie is meerdere malen bewezen. Het enige nadeel aan LED-televisies is dat deze de kleur zwart niet kunnen weergeven, dus dit wordt opgemaakt uit kleuren. Je gaat bij deze TV’s nooit écht zwart zien, en dat is best jammer.

OLED-televisie

Je zou zeggen dat het allemaal op elkaar lijkt, en dat is in enige mate ook zo. Toch zijn er een paar grote verschillen. OLED staat voor Organic LED. Het licht komt bij deze televisies van de individuele pixels zelf. Het grote voordeel van deze technologie is dat de kleur zwart helemaal tot zijn recht komt.

Daarnaast zijn deze televisies enorm plat, heel energiezuinig en hebben ze een super snelle responstijd. Dat wil zeggen dat de kleuren enorm snel reageren.

QLED-televisie

We zaaien wat verwarring, want de voordelen aan een OLED-televisie zijn de nadelen bij QLED. Deze technologie is ontwikkeld door Samsung, het is een variant op de LED-televisies. Het is gebaseerd op, hold your horses, Quantum Dot technologie. Dit zijn microscopische nano-kristallen die in een specifieke kleur oplichten als er licht op schijnt.

Kort gezegd betekend dit dat de QLED-TV er veel levensechter uitziet dan LED, omdat het volledige kleurenspectrum kan worden aangesproken.

Wat moet je nu kiezen?

Dat is helemaal aan jou. De televisie die je gaat kopen hangt voor het grooste deel af van je budget. LED is het goedkoopst, gevolgd door QLED. OLED-televisies zijn het duurst.

LED-televisie, Dit is het verschil tussen LED, OLED en QLED

 

LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet รกlles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…