Dingen waar je wel, en vooral niet in moet investeren

CREDITS: Markus Spiske

Snel geld, kei harde knaken, mucho dinero oftewel money, wie heeft er niet van gedroomd? We zitten met zijn allen halsreikend uit te kijken naar het juiste lotnummer, of misschien die leuke erfenis van een tante die je nooit hebt gekend. Er is nog een hot item waar mensen massaal op inhaken. Juist, investeren. Altijd al zitten twijfelen of je die Bitcoins nog gaat kopen? Dan heb je mooi de boot gemist. Gelukkig kan investeren op veel verschillende manieren. Wij hebben de beste en slechtste investeringen op een rijtje gezet, zodat we jou dat duwtje in de goede richting kunnen geven!

Investeren

Wat is een investering?

Laten we even beginnen met het begrip ‘investering’. Want dat moeten we eventjes duidelijk definiëren, zodat er geen verwarringen ontstaan. Is een investering iets waar je geld aan uitgeeft en er later meer geld voor terug krijgt? Is een investering iets wat je mee gaat maken, dus dat je investeert in je eigen leven?

In dit artikel gaan we er vanuit dat een investering je na verloop van tijd een bepaald bedrag gaat opleveren. Kort gezegd, winst! Overigens is een paar maanden backpacken ook investeren hoor, maar dat soort investering zijn voor een artikeltje in de toekomst.

Investeren
Foto: Chris Li

Waar moet je vooral wel in investeren?

Investeren in  Auto’s

Er zijn flink wat auto’s waar je in had kunnen investeren. Het blijft natuurlijk een gok maar sommige modellen stijgen flink in waarde! Het grote nadeel is dat je hiervoor best een aardige portemonnee moet hebben. Zoals je waarschijnlijk wel begrijpt zal een Fiat Multipla over 10 jaar niet veel waard zijn. Money flushed down the drain als het aan ons ligt! Enkele voorbeelden van goede investering in de auto sector:

Lamborghini Veneno
Van deze auto zijn slechts 3 exemplaren gebouwd! Destijds had je hem kunnen kopen voor het duizelingwekkende bedrag van 3,6 miljoen euro. Hij is flink in waarde gestegen, maar liefst 180 procent! Tegenwoordig kun je de bolide voor een slordige 8,5 miljoen euro verkopen.

Ferrari LaFerrari
Ook bij Ferrari hebben ze een leuke investering op de markt weten te brengen. De LaFerrari is in 2013 op de markt gekomen voor 1,3 miljoen euro. Als je heb in je bezit hebt en hem nu verkoop krijg je er zo’n 2,8 miljoen voor terug!

Natuurlijk zijn er ook slechte investering geweest in de autosector. De Maserati Quattroporte is inmiddels naar verluid een slordige zeventig procent gedaald ten opzichte van zijn aankoopprijs. Die ga je wel voelen in je portemonee. Ook Bugatti’s blijken geen goede investeringen tot nu toe! Met een daling van twintig procent verlies je toch een slordige €300.000 binnen een jaar tijd.

Het investeren in auto’s blijft natuurlijk ook wel een beetje een gok. Je moet er wel oog voor hebben. Want welke modellen zijn later hot, en welke not? We hebben hier een tijde geleden al eens naar gekeken, de klassiekers van de toekomst zijn hier te vinden!

Je kan natuurlijk ook investeren in auto’s die al klassiekers zijn. Zijn ze nu veel geld waard? Dan zijn ze dat over een aantal jaar nog meer!

investeren, Dingen waar je wel, en vooral niet in moet investeren
Credits: DXL

Investeren in vastgoed

Vastgoed is een van de meest vanzelfsprekende investeringen die er zijn. Je moet wederom een flink zakcentje voor hebben om in te stappen. Wat je ook zou kunnen doen is investeren in fondsen die de focus leggen op de vastgoed sector. Zo kan je al voor een relatief klein bedrag van €1.000 of €2.000 instappen. Dit is natuurlijk niet het investeren in vastgoed wat wij bedoelen, maar zo doe je toch mee!

Een huis

De makkelijkst en slimste investering die je kan doen is in je eigen huis. Je moet tóch ergens wonen en als je slim koopt en voornamelijk goed timed, dan ben je binnen. Als je vier jaar geleden een huis had gekocht, had je nu prima een overwaarde kunnen hebben van €10.000 tot €100.000! Daar tegenover staat natuurlijk ook dat als je je huis nu verkoopt, dat je dan ook weer meer voor een nieuw huis moet betalen. Het is dus wel essentieel dat je een downgrade moet doen of gaan huren, wil je geld over houden aan je eigen huis.

Dus ook de timing van het verkopen is, zoals bij alle investeringen, cruciaal.

Horloges

Bij horloges is eigenlijk het zelfde van toepassing als bij de auto’s, alleen heb je hier wat minder geld voor nodig. Zorg wel dat je je goed verdiept in deze wereld en/of een kenner in handen neemt.

Rolex Submariner
Rolex staat zoals je zou verwachten in de lijst met horloges waar je wel in kan investeren. Vooral de Submariner is een goede investering. Versies die twee of drie jaar geleden zijn uitgebracht zijn nu al meer waard dan de originele prijs!

Tudor Heritage Black Bay
Dit is een laagdrempelig instaphorloge bij het investeren in horloges. Tudor heeft te maken met een stijgende populariteit waardoor dit model over een paar jaar absoluut meer poen waard zal zijn!

Omega Seamaster 300
Dit is een van de meest populaire Omega’s op de markt. Dit komt omdat de allerbeste aspecten van vorige versies gecombineerd zijn tot een waar pronkstuk. Dit horloge gaat je naar verloop van tijd zeker geld opleveren.

Kleding

Iedereen heeft wel gehoord van merken zoals Supreme, Nike Air Max of de Yeezy schoenen. Kledingstukken van deze merken worden regelmatig voor retail prijzen verkocht in winkels en vervolgens voor duizelingwekkende bedragen weer verkocht op het internet. Je moet geluk hebben om bepaalde kledingstukken te kunnen kopen, maar als je ze eenmaal hebt verdubbel je met gemak je geld.

investeren
Credits: Alec Ohlaker

Investeringen die je vooral niet moet maken!

Technologie

Lees het niet verkeerd, want in technologische bedrijven kan je juist heel goed investeren. We bedoelen dat telefoons en andere tech items een van de slechtste investeringen ooit zijn. Ooit een iPhone of Macbook duurder zien worden naarmate hij ouder werd? Exactly, wij ook niet! Mocht je de gelukkige zijn die in het bezig is van een van de aller eerste computers van Apple, dan ben je een uitzondering op de regel.

investeren, Dingen waar je wel, en vooral niet in moet investeren
Credits: Michal Kubalczyk

Auto’s

Deze hebben we inderdaad ook behandeld onder de goede investeringen, maar over het algemeen zijn de meeste auto’s enorm slechte investeringen. Zodra je weg rijdt bij de dealer is je auto al duizenden euro’s minder waard. Natuurlijk brengt het je overal, dus is het een goede investering voor je leven (of zaak), maar meer geld zal je er niet snel uit gaan halen.

Investeren in alle cryptocurrency behalve Bitcoin

Cryptocurrency zijn digitale munten zoals Bitcoin en andere varianten. Het is enorm risicovol om hier in te investeren. Zo zijn zo’n beetje alle cryptocurrency behalve Bitcoin niet meer de moeite waard om in te investeren. En laten we niet vergeten dat de markten omtrent deze digitale munten wordt geteisterd door misleidingen, oplichting en hackers!

Let heel erg goed op als je gaat investeren in deze digitale valuta. Het is ontzettend gevoelig en schommelt enorm in prijs. Als je geluk hebt maak je een klapper maar negen van de tien keer verlies je gewoon je geld.

Een huis huren

Iedereen is op een gegeven moment op zichzelf gaan wonen. Natuurlijk snappen we dat niet iedereen meteen een huis kan kopen. Maar nog steeds huren er ontzettend veel mensen een huis en dit is een van de meest slechte investeringen die je kan doen. Als je gaat investeren in je eigen plekje, probeer dan toch te regelen of je een huis kan kopen. Een huurhuis heeft geen enkel voordeel behalve dat het je onderdak biedt. Je hebt geen hypotheekrenteaftrek en van het maandelijkse huurbedrag zie je niets meer terug behalve misschien de borg die je hebt moeten inleggen.

investeren
Credits: Hernan Lucio
LEES OOK