Wat voor sieraden kun je als man absoluut wel of niet dragen?

CREDITS: Malcolm Garret

Mannen denken dat ze weinig te maken hebben met sieraden. Behalve een goede ring voor je vriendin of (het bewonderen van) een mooie Rolex, staan we er niet veel bij stil. Voor een man zijn sieraden overigens ook sophisticated en classy. Of ja, dat kunnen ze zijn. Je kunt ook niet allerlei random ornamenten aan een kerstboom hangen en een mooi eindproduct verwachten. Maar zonder enige versiering is het natuurlijk ook maar een saai ding. We got you.

Deze sieraden kun je als man beter wel of juist niet dragen

Niet doen: héél veel armbandjes

Als je geen vrouwelijk personage uit een Bollywood-film bent, heb je niks te maken met rijen aan armbandjes om je pols. Deze armbandjes zijn vaak van die goedkope geknoopte souvenirs of “heeft mijn nichtje gemaakt”. Super schattig en onnodig.

Ga voor een wat dikkere armband die perfect om je pols past. Niet dat je hand afsterft natuurlijk, maar ook niet dat ‘ie elk moment van je hand kan vallen. Want als het goed is, ga je voor een kwalitatieve variant. Die wil je niet verliezen. Meestal passen zwarte, bruine of zilveren armbanden overal bij. Match deze vooral met je horloge. En geen goud, alsjeblieft.

If you like it, then you should have put a ring on it

Wat ook mag, maar zeker niet te veel: ringen. Je wilt er niet uit zien als een of andere spirituele hippie uit de Manson-family met drie ringen om elke vinger. Of wel natuurlijk, you do you. Soms hebben mannen ook zo’n hele grote dikke ring die in de familie doorgegeven is. Mooi gebaar, maar je overleden overgrootvader wil graag dat je zijn stamboom voort kunt zetten. Met een té grote tacky ring gaat dat niet gebeuren.

Een trouwring is bijvoorbeeld de perfecte ring, simpel en met essentiële emotionele waarde. Andere ringen met ongeveer die dikte en eventueel een steen of een ‘zegel’ zijn oké. Of ga voor een soort Buddha to Buddha-ring, ook altijd goed. Ringen hoeven trouwens ook niet altijd alleen om de ringvinger. Wijsvinger of middelvinger is ook cool.

sieraden man, Wat voor sieraden kun je als man absoluut wel of niet dragen?
Foto: Malcolm Garret

Goedkope horloges: geen sieraden voor een échte man

Als je wilt bezuinigen op je horloge, kun je beter gewoon de tijd op je telefoon aflezen. Aangezien we dit toch allemaal al doen, heeft een goedkoop horloge al helemaal geen meerwaarde voor je outfit. Een horloge moet er kwalitatief uitzien en status uitstralen. Natuurlijk kan niet iedereen zich een Rolex permitteren. Er zijn genoeg goede alternatieven.

Ga liever voor een ander stijlvol horloge. Deze zijn inderdaad niet goedkoop, maar het is een investering. Loop eens een warenhuis binnen, je vindt zo the next best thing. Denk aan merken als Armani, Hugo Boss of Fossil. Ga ook niet voor een hele dunne oma-horloge of zo’n robuuste waardoor je hele arm mechanisch lijkt. We weten allemaal wat daar tussenin zit en deze zijn vrij universeel.

Een zilver of zwart horloge is vaak wel the way to go. Vul dit eventueel aan met een warmere met bruin of goud en dan ben je voorzien voor elke outfit. Kies dit op basis van wat je vaak draagt.

Verstik je niet in strakke kettingen

Strakke kettinkjes staan onder de vrouwen ook wel bekend als ‘chokers’. Onder de mannen heeft het geen naam, want het is een hele grote no-go. Kettingen voor mannen zijn überhaupt vrij lastig.

Wat wel kan: een ketting die maximaal tot tussen je borstspieren valt met een simplistische hanger. Denk aan bijvoorbeeld een ring of zo’n staafje. Niet te veel poespas, geen tekst en zeker geen haaientand.

sieraden man, Wat voor sieraden kun je als man absoluut wel of niet dragen?
Foto: Vitaly

‘Grappige’ sieraden: niet grappig

Als er iets niet grappig of bevorderlijk voor je seksleven is, zijn het wel ‘grappige sieraden’. Van die kleurrijke horloges of kettingen met een figuurtje. “Leuk hè, ik hield vroeger van SpongeBob”. Oké, vroeger droeg je ook een luier, maar hopelijk heb je dat ook ver achter je gelaten. Je kunt van die dingen uit je jeugd wel bewaren, maar verstop ze. Heel diep onderin de zee, bij de verloren schatten van de Titanic.

Absoluut wel: dit zijn sieraden voor de échte man

Als er iets is wat je classy maakt qua sieraden zijn het wel dasspelden en manchetknopen. Het zijn sieraden die echt voor mannen zijn. Bovendien wordt het met één van de meest sophisticated looks gedragen: pakken. Als jij als man een mooie dasspeld bij je pak draagt en dit ook nog eens afmaakt met manchetknopen… Dan straal je echt uit dat je heel je leven op orde hebt.

Stem deze dan ook op elkaar af en de kleur van je pak. Ga liever voor zilver bijvoorbeeld bij een zwart, donker-blauw of grijs slim-fitted pak. Move over, Harvey Specter. 

sieraden man, Wat voor sieraden kun je als man absoluut wel of niet dragen?
Foto: Alvin Mahmudov