Guide: zo begin je een horlogeverzameling

CREDITS: Bigstock

Het bezitten van een riante horlogeverzameling is de droom van velen. Stel je eens voor dat je
’s ochtends vroeg wakker wordt en je jouw outfit af kan maken met één van je horloges.

De belangrijkste vraag die in de ochtend door je hoofd spookt is: welk horloge zal ik vandaag eens aan doen? Staat het platina-model beter bij je pak of kies je voor goud bij je casual outfit? Het klinkt als een heerlijk luxeprobleem.

Guide: zo begin je een horlogeverzameling

Hoe begin je nou met het opbouwen van een horlogecollectie? Je begint natuurlijk niet direct met het halen van zoveel mogelijk uurwerken. Welke stijl heb je? Heb je een doel gesteld? Waar berg je de horloges op? Kies je voor nieuw of vintage?

Het startte van een horlogeverzameling klinkt makkelijker dan het is. Er komt veel bij kijken, maar gelukkig helpen wij je een handje.

Rolex klok
Foto: Nastya Dulhiier

Stel een doel voor ogen

Weet waar je aan begint. Je dient rekening te houden met jouw eigen plan. Wil je direct meerdere horloges aanschaffen of wil je eerst informatie op doen? Ga je de focus leggen op oude uurwerken with a story of wil je de focus leggen op de nieuwere generatie uurwerken?

Je hoeft niet per se bakken met geld uit te geven, je kan beter rustig aan beginnen. Als je een doel voor ogen hebt dan kan je beginnen met sparen. De jacht kan dan beginnen voor hét speciale horloge dat je moet hebben.

Horlogeverzameling
Foto: Joppe Spaa

Begin met het ontwikkelen van je eigen stijl

Het is altijd lastig om te beginnen met een horlogecollectie. Sommige weten direct wat voor horloge ze wilden, terwijl anderen nog hun stijl moeten ontdekken. Dit ontwikkel je natuurlijk met de tijd. Ga naar winkels, evenementen en doe je research online.

Het zal vast niet lang duren voor je jouw liefde op het eerste gezicht tegenkomt. Er zijn natuurlijk héél veel soorten horloges, maar om te beginnen zetten we vier soorten op een rijtje:

1. Klassieke horloges

Op het werk wil je natuurlijk professioneel voor de dag komen. Dus wat heb je nodig wanneer de werkdagen weer beginnen? Juist, een klassiek horloge met een strakke lerenband en een classy ontwerp. Je bent aan het werk, dus het hoeft niet to much.

2. Outdoor horloges

We kunnen natuurlijk niet elke dag een klassiek horloge dragen. Als je gaat sporten of je hebt een brute activiteit ingepland, dan moet je flexibel kunnen zijn. Je horloge moet toch tegen een stootje kunnen. Daarom moet je natuurlijk een outdoor horloge aan je collectie toevoegen. Ben je op vakantie? Dan wil je natuurlijk wel gewoon met je horloge een duik in het water kunnen nemen.

3. Minimalistische horloges

Ben je niet van alle extra cijfers op je klok? Hou je meer van rust en minimalisme? Dan kan je het beste minimalistische horloges aanschaffen. De Zweden weten als geen ander hoe ze een minimalistisch horloge op de markt kunnen brengen. Zulke horloges zijn meestal straight to te point. Alles wat essentieel is staat erop en that’s it. 

4. Iconische horloges

Wanneer je op jouw eigen tempo je horlogeverzameling probeert uit te breiden begin je iconische horloges tegen te komen. Denk hier bijvoorbeeld aan een Speedmaster van Omega, Rolex Cosmograph Daytona of een Patek Philippe Nautilus. Zulke horloges komen met de tijd, je moet klein beginnen.

Horlogeverzameling
Foto: Lumensoft Technologies

We zijn niet allemaal miljonair aan het begin

Aan het begin van je horlogecollectie heb je hoogstwaarschijnlijk geen miljoen op de bank staan. Of je hebt net de loterij gewonnen óf je hebt al jaren een lucratieve business. Is dit niet het geval?

Dan moet je bij het begin beginnen. Kies voor betaalbare alternatieven zoals; Seiko, Daniel Wellington, Casio en Paul Rich. Kwaliteit kost tijd. Voor je het weet heb je een horlogeverzameling waar je u tegen zegt.

Waar berg je jouw prachtige collectie op?

Het is heel handig om meerdere horloges te hebben, maar waar berg je ze op? Zorg ervoor dat je ook een plek hebt waar je de horloges kan opbergen. Je kan gaan voor een horlogebox zodat je ze mee kan nemen. Of je zorgt ervoor dat je de horlogebox in je kledingkast plaatst.

Begint je collectie steeds waardevoller te worden? Denk er dan ook over na om het in een kluis of ergens anders veilig op te bergen.

Horloge box
Foto: Ye Massa