10 legendarische filmmotoren

CREDITS: Screenshot Easy Rider // Colombia Pictures

Motoren en goede actiefilms zijn gemaakt voor elkaar. Een bekend motorgezegde is: ‘Draai nooit aan het gas met je ego!’ Dit is echter nooit het geval bij een echte actieknaller.

Je weet wel. Amerikaans, explosies, kogels. Van die motoren die je ooit hoop tegen te komen op een online veilingplatform. Een goede reden dus om de top 10 iconische filmmotoren in kaart te brengen. In sommige gevallen telt de bestuurder en het hele plaatje meer mee dan de specs van de motor.

Wittedoek-tweewielers

10: The Wild One, Triumph Thunderbird 6T

Acteur Marlon Brando wist genoeg toen hij zijn handen legde op dit stukje bruut geweld. De motor die werd ontworpen door Edward Turner wist de harten te veroveren na zijn debuut in deze film. Triumph Motorcycles wilde eigenlijk niets te maken hebben met een motorgang, maar door de legendarische film bleef de tweewieler voor altijd op de weg en is het bedrijf nog altijd actief. De film werd in 1953 uitgebracht, waardoor deze motor geschaard mag worden onder de noemer klassiek.

9: THE GREAT ESCAPE, 1961 Triumph TR6 Trophy Bird

Direct nog een iconisch exemplaar van Triumph Motorcycles. Deze film kwam op het witte doek in 1963 en besloot alle verwachtingen te overtreffen. Na een achtervolging op extreem hoge snelheid besloten de regisseurs er ook nog een sprong van een kleine 20 meter achteraan te knallen. De acteur Steve McQueen deed alles zelf tot de sprong. Daar mocht stuntman Bud Ekins even zijn kont parkeren op deze oude motor, waarmee deze film van klassiek naar iconisch sprong.

8: The Dark Knight, Batpod

Naast Batman en de Batmobile was er ook plaats voor de Batpod. De Batpod kwam als een van de vele vernuftige gadgets aan bod in de film. Ook al lijkt de naam op een goedkope namaakversie van de oortjes van Apple, blijkt dit ontwerp toch langer mee te gaan. Voor de gehele reeks Batmanfilms zijn er maar liefst zes exemplaren ontworpen en gemaakt. In 2016 werd er een exemplaar voor een schappelijke €115.000 verkocht. Toch wel vet om als vleermuismeneer aan te komen op je werkplek.

7: Terminator 2, 1991 Harley Davidson Fatboy

‘GET IN THE CHOPPER.’ Een line die nooit meer wordt vergeten als je aan Arnold Schwarzenegger denkt. Als een afgetrainde Mister Olympia wist Arnold op de Fatboy aardig wat schade aan te richten. Gewapend met een shotgun en explosieven wist deze brullende motor ongeschonden uit de strijd te komen. Daarnaast was er een shotgun-houder, ideaal voor het dagelijkse leven. Filmproducent Mario Kassar besloot de motor toe te voegen aan zijn eigen collectie. Wat te begrijpen valt als Arnold Schwarzenegger er wat uren op heeft gezeten.

6: Star Trek, Hovercruiser 924

Hoe fictief deze film ook is, iedereen hoopt dat dit een motor wordt voor de toekomst. In de film probeert een politieagent een Corvette in te halen met de hovercruiser 924. In de Corvette bevindt zich een kleine jongen genaamd Krik, die zijn intrede maakt in de film. De hovercruiser was bedacht door John Eaves en maakte zijn debuut in de Star Trek-reboot. De motor zweeft boven de grond en lijkt perfect voor bestuurders die hun velgen te vaak aan gort rijden. Daarnaast stapt de agent als een eindbaas van de motor zodra de Corvette in de afgrond verdwijnt.

5: The Matrix Reloaded, Ducati 996

Het welbekende merk Ducati wist samen te werken om Trinity een goede start te geven op de snelweg. Nadat ze de Ducati los weet te krijgen van de wagen volgt er een scène over een veel te drukke snelweg. De makers van The Matrix kregen dit in het echt nooit voor elkaar, dus besloten ze hun eigen snelweg te bouwen. Waar de makers van The Matrix hun creativiteit de vrije loop lieten, besloten de makers van Ducati meerdere varianten uit te brengen vanwege slechte verkoopcijfers. Toch blijft de Ducati 996 een voorsprong houden qua bekendheid, dankzij Trinity.

4: Rumble Fish, 1981 Kawasaki 440 LTD

In de film Rumble Fish probeert de oudere broer zijn jongere broer van het slechte pad af te houden. De in zwart-wit geschoten film geeft het echte leven weer van de motorbendes in de jaren ’50 en ’60. Motorcycle Boy is het jongere broertje en kiest de vrij simpel ogende Kawasaki 440 LTD. Door de originaliteit van de film is het onbewust een eerbetoon aan de motor. De motor en acteur Mickey Rourke lijken elkaar te begrijpen, en de tweewieler fungeert zelfs in een scène als wapen.

3: Mission Impossible Fallout 2017, BMW R nineT

De naam Tom Cruise valt in het straatje stijl. Dit kan je ook zeggen over de BMW R nineT. Een snel en heerlijk model dat perfect past bij de film. De klassieke uitstraling werd aangevuld met moderne specs: 110 pk in de gelederen en een topsnelheid van 202 km/u. Toch is het meest bijzondere dat Cruise zijn stunts zelf doet. Want tja, wie anders kan zo manoeuvreren tussen de auto’s door in hartje Parijs op standje impossible.

2: First Blood, Yamaha XT 250

Een legendarische film brengt de Yamaha XT 250 naar de tweede plek. Rambo slaat een willekeurige voorbijganger van zijn motor en vlucht uiteindelijk voor de politie. Met de dirtbike weet Rambo te ontsnappen. Sylvester Stallone zal deze stunts niet zelf hebben gedaan, maar de scène benadrukt de bruikbaarheid van deze motor. Hij springt over hekken en maakt scherpe afdalingen door modderplassen. Een totale verrassing en een heel ander soort motor dan de rest in dit rijtje.

1: Easy Rider, Harley-Davidson Captain America Chopper 1959

Deze motor verdient de eerste plek. In de all-time classic Easy Rider rijdt Peter Fonda de motor van L.A. naar New Orleans. Een heerlijke ouderwetse motorfilm waarin meerdere Amerikaanse tweewielers figuren. De Harley-Davidson Captain America Chopper 1959 steelt toch echt de show en is zeker Born to be Wild. Met de Amerikaanse vlag op de van chroom gemaakte tank is het een typisch staaltje Amerikaans vakmanschap. Daarnaast is de hoge achterzit een teken van het karakter van een motor. De motor is voor de film compleet gebouwd van oude politiematerialen en is geveild voor een schamele €1.2 miljoen. Een koopje voor een stukje geschiedenis op wielen.

LEES OOK
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…