Zo ver kun je nog rijden met een lege tank

CREDITS: Benjamin Child

Wanneer de een het hart al in zijn keel heeft zitten wanneer het brandstoflampje in de auto aanspringt, zou de ander nog een rondje om de wereld durven rijden. Het kan voor veel onenigheid in de auto zorgen en daarom komen wij met het verlossende antwoord: dit is hoe ver je nog kunt rijden met een lege tank.

Zo ver kun je nog rijden met een lege tank

Het zou je zomaar eens kunnen overkomen. Je hebt de situatie toch niet helemaal goed ingeschat en dan is het dichtbijzijnste tankstation ook nog eens dicht. Wat nu? Waarschijnlijk kies je voor gewoon doorrijden, maar hoe ver kun je nog rijden?

lege tank
Foto: Natalie Scott

Helaas kunnen we hier niet kort en krachtig over zijn. Het is namelijk eerst belangrijk om te begrijpen dat brandstof door hele smalle leidingen gaat. Hoeveel brandstof er daadwerkelijk nog in deze leidingen zit, ligt aan de lengte van je auto en aan het type motor. Jammer genoeg zul je hier nog niet eens een hele liter uit kunnen halen. Deze hoeveelheid brandstof is dusdanig weinig dat je er niks aan hebt. Maar, er is meer!

Brandstoflampje

Natuurlijk is je tank nog niet volledig leeg wanneer het brandstoflampje gaat branden. Dat zou wat zijn: je rijdt op de snelweg, het lampje springt aan en meteen houdt ook je auto ermee op.  De echte vraag is dus: hoe ver kun je nog rijden wanneer het brandstoflampje begint te branden? Compare The Market deed onderzoek en bekeek bijna 100 modellen van 29 verschillende autofabrikanten. Zij testte deze auto’s op hoe ver ze nog konden rijden nadat het brandstoflampje ging branden.

lege tank
Foto: chuttersnap

Testresultaten

Het automerk Volvo kwam als gemiddelde beste uit de test. Het aantal kilometers dat de Volvo-modellen gemiddeld nog kunnen rijden nadat het brandstoflampje begint te branden is afgerond 95 kilometer. Welke brands nog meer goed scoren zie je in de top 10:

 1. Volvo – 94,68 kilometer
 2. Ford – 88,42 kilometer
 3. Lexus – 88,41 kilometer
 4. Volkswagen – 87,63 kilometer
 5. BMW – 87,34 kilometer
 6. Toyota – 87,31 kilometer
 7. Land Rover – 87,29 kilometer
 8. Audi – 86,66 kilometer
 9. Mercedes – 85,76 kilometer
 10. Renault – 85,15 kilometer

Ook maakte the Compare The Market een lijst met welk model auto het verst kon rijden nadat het brandstoflampje begint met branden. Uit de test bleek dat je met de Volkswagen Passat het verst komt, namelijk afgerond 121 kilometer. Op de tweede plek eindigde de Volvo V40, met afgerond 114 kilometer. De Ford Mondeo eindigde vlak daarna op de derde plek met afgerond 113 kilometer.

Dit is de top 10 van auto’s die het verst kunnen rijden nadat het brandstoflampje begon te branden:

 1. Volkswagen Passat – 120,73 kilometer
 2. Volvo V40 – 113,6 kilometer
 3. Ford Mondeo 112,68 kilometer
 4. BWM 5-serie – 109,96 kilometer
 5. Toyota Prius – 107,21 kilometer
 6. Mercedes E-klasse – 103,03 kilometer
 7. Audi Q5 – 102,71 kilometer
 8. Range Rover Sport – 101,96 kilometer
 9. Mazda 6 – 101,34 kilometer
 10. Audi A6 – 99,78 kilometer

lege tank, Zo ver kun je nog rijden met een lege tank

LEES OOK
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…