De 5 meest brute mountainbikeroutes in Nederland

CREDITS: Unsplash | Julian Hochgesang

Auto’s, motoren, superjachten en privé-jets. Stuk voor stuk zijn het vervoersmiddelen waar ons hart sneller van gaat kloppen. Toch missen we in dit rijtje nog mountainbikes. Voor een échte man is op een fiets over grove terreinen crossen het huzarenstukje van de zomer. Als je denkt dat je per se een trip naar de Alpen moet maken voor een brute MTB-route heb je het mis. Hier in Nederland zijn er ontelbaar veel korte én lange mountainbikeroutes. Wij selecteerden de beste routes die jij deze zomer nog onveilig kan maken.

Beste mountainbikeroutes in Nederland

Mountainbiken is dé manier om je hoofd leeg te maken, je lichaam te trainen en om jouw conditie weer op te krikken. Daarnaast is het mooie manier om te zien hoe mooi de natuur van ons kikkerlandje kan zijn. Er zijn verschillende routes in Nederland die beeldschoon zijn en jou ook nog eens tot het uiterste drijven.

Deze zomer is het tijd om op jouw mountainbike het land te verkennen. Ons land heeft meer te bieden dan je denkt. Zet daarom je vooroordelen opzij, knal je fiets op een fietsendrager en ontdek NL van noord tot zuid.

Our picks

Dorst

Mannen met een hart voor mountainbiken zijn vast en zeker bekend met de MTB-route in Dorst. Het is een van de bekendere routes in Nederland en iedere man moet hier een keer overheen zijn gevlamd. De route heeft een lengt van acht kilometer en bestaat geheel uit singletracks. Tijdens het fietsen kom je veel bochten tegen, moet je een aantal kort maar krachtig klimmen en pak je een paar snelle afdalingen mee. Het parcours staat bekend om zijn vele bochten. Er zijn nauwelijks lange stukken om rechtdoor te rijden. Ideaal dus om aan je techniek te werken als je al wat meer ervaren bent.

mountainbikeroutes Nederland, De 5 meest brute mountainbikeroutes in Nederland

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is verdeeld over negen verschillende routes en de meeste routes kunnen gecombineerd gereden worden. Een mooie bestemming om een complete dag van te maken. Er is in totaal meer dan 95 kilometer die jij soldaat kan maken. Neem een maat van je mee en ga daag hem uit om het zo lang mogelijk vol te houden. Deze mountainbiker ging je al voor:

Texel

De meest noordelijke route van dit lijstje en heeft een plek gekregen op aanraden van ons outdoor magazine The Hike. Deze MTB-route móest benoemd worden in dit artikel. Met een lengte van circa 100 kilometer is dit een route die je niet zomaar even gaat doen. Hiervoor dien je wel enige voorbereiding te treffen. De route bestaat al sinds 1995 en je fietst langs de westkust van Texel door en langs prachtige natuurgebieden. Als je de hele route fietst – er zijn verschillende alternatieve routes – dan scheur je bijna over het hele eiland.

mountainbikeroutes Nederland, De 5 meest brute mountainbikeroutes in Nederland

Vijlen

Van de meest noordelijke MTB-route naar één van de meest zuidelijke: Vijlen. De route is er wel een voor gevorderden. Er zijn namelijk veel lange, steile beklimmingen en heeft 675 hoogtemeters, waardoor de route vooral de geoefende mountainbiker is. Een goede rem op je mountainbike is hier geen overbodige luxe.

Loonse en Drunense duinen

Een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa moet toch wel een goede MTB-route hebben? Ja hoor, die is er zeker. De route is een single track van 26 kilometer lang met veel hoogteverschillen. Het is een middelzware route die voor een beetje man wel goed te doen moet zijn. Mocht het je niet lukken dan kun je er ook voor kiezen om een makkelijkere route te gaan. Maar dat moet wel gaan lukken, toch?

Mountainbikeroutes Nederland