’23 wordt het jaar van deze futuristische vierwielers

Al meer dan 10 jaar brengen we met liefde vierwielers aan de man. Door middel van tests, fotoseries én ‘behind-the-scenes-beelden’. Dat is dus altijd achteraf. Nu is het tijd om vooruit te kijken. Of om onze in achteruitkijkspiegel te kijken wat eraan komt. Het is maar hoe je het bekijkt.

2023 wordt namelijk een mooi autojaar. Er komen vierwielers aan die al héél lang bekend zijn, maar nog niet in het wild gespot. Nu is het eindelijk zover.

Keep an eye on…. deze (auto)jongens in 2023

Alles wat boven de vastgestelde Nederlandse limiet beweegt, kan ons bekoren. Van een klassieke Porsche 911 tot een Škoda Octavia Private Lease en van een Land Rover Defender als EV tot Kroatische hypercar met een topsnelheid van 412 km/h. Het kan dus gewoonweg niet gek genoeg. Dat gaat dit jaar niet anders zijn, en daar zijn deze auto’s verantwoordelijk voor – allen op hun eigen manier.

Lucid Air

Het persbericht dat de eerste exemplaren van de Lucid Air Nederland hebben bereikt, kregen wij op 21 december in onze mailbox. Dus: in 2023 gaan we deze letterlijke droomauto’s eindelijk zien. ‘Letterlijk’, omdat Lucid naar Europa komt met Dream Editions. De Lucid Air Dream Edition Performance heeft 1.111 pk (wat?!), een range van 799 kilometer en vlamt van 0 naar 100 km/h in 2,5 seconden. De Dream Edition Range kan nog iets verder: hier kun je namelijk 883 kilometer (WLTP) mee vooruit. Hij heeft wel iets minder pk, maar ja: is 933 zo’n slecht getal?

Aan deze cijfers zie je al wel: dit worden geen Aygo-verkoopcijfers. Dit is serieus high-end. En dat zie je ook terug in de vanafprijs van €221.934.

lucid-air-exterior-04-2
Foto: Lucid

Lightyear 0

De naam Lightyear rolt al jaren over de tong. Alleen ’23 moet écht een groots jaar worden voor de zonneauto. Eind november startte de productie van de Nederlandse solar car en die wordt dit jaar stilletjes aan kracht bijgezet. Lightyear heeft al vaak conceptmodellen gepresenteerd, bijvoorbeeld de Lightyear One, maar dit eerste concrete model gaan we dus vanaf nu echt zien. Het dak is eigenlijk één groot zonnepanneel, waardoor de auto tijdens het rijden gelijk bijlaadt.

Nog een extra reden dat 2023 het jaar van Lightyear wordt. Ze hebben ook al een voorproefje gegeven op het goedkopere broertje. Deze moet minder dan €40.000 gaan kosten en zal pas in 2025 in productie gaan.

, &#8217;23 wordt het jaar van deze <strong>futuristische vierwielers</strong>
Foto: Lightyear

Ferrari Purosangue

Van rijden op de zon naar een ouderwetse V-12-motor. Dit jaar worden de eerste Ferrari Purosangue’s geleverd, waardoor de Italianen toetreden tot de SUV-markt. Een grote jongen met power. Héél véél power. In de Ferrari Purosangue ligt dus een ouderwetse V12 waar 725 pk uit wordt geperst. Hierdoor vlam je in 3,3 seconden naar de 100 km/h en behaal je een top speed van 310 km/h.  Aardige cijfers voor een ‘zware jongen’, want de Ferrari weegt 2.200 kilo. Letterlijk een grote broer, dus.

Ferrari Purosangue
Foto: Ferrari

Kia EV9

We hadden al een plekje voor de Kia EV9 in MANIFY Magazine #4 gereserveerd. Dat doen we niet zonder reden natuurlijk. De hypnotiserend futuristische auto staat nu nog te boeken als concept, maar hij gaat er echt komen. Deze jongen wordt in het voorjaar van 2023 gelanceerd. Met een aantal key specs – waardoor de EV9 voor een revolutie gaat zorgen – waar je u tegen zegt.

De EV9 heeft een derde zitrij, een zonnepaneel, een pop-up stuur dat één is met het duurzame interieur én een 27-inch beeldscherm. De EV9 toont hoe een SUV effectiever, stijlvoller, lekkerder en toekomstgerichter kan worden ingericht. Een SUV is misschien wel een ruime ‘gezinsauto’, maar door het hypermoderne exterieurdesign van de Concept EV9 gooien je hersenen die term linea recta de prullenbak in.

, &#8217;23 wordt het jaar van deze <strong>futuristische vierwielers</strong>
Foto: Kia

Polestar 3

Ook al draait Polestar al een hele tijd mee, sinds 17 oktober 2017 zijn pas écht fan geworden. Drie keer raden waarom… Jup; toen werd de Polestar 1 geboren. Baanbrekend op Zweedse bereidingswijze.

Goed, de poolster blijft te allen tijde op zijn plek staan, maar Polestar niet. Het merk wordt alweer vader van zijn derde kindje. De op de Polestar Precept geïnspireerde 5-zits SUV levert tot 380 kW en 910 Nm (met performance pack), heeft een topsnelheid van 210 km/h en haalt de 100 km/h in 4,7 seconden. De Polestar 3 krijgt een tweemotorige aandrijflijn en een actieradius van meer dan 600 km (WLTP) en heeft een vanafprijs van €89.900. Let’s go 2023!

, &#8217;23 wordt het jaar van deze <strong>futuristische vierwielers</strong>
Foto: Polestar